back to top

U Slovačkoj će cesta biti od opušaka

U Slovačkoj, odnosno u Bratislavi, (prvi) put će biti popločan opušcima Procjenjuje se da samo trećina od 18 milijardi cigareta koje se dnevno popuše u svijetu,….

završi u kanti za smeće ili u reciklaži Slovački grad Bratislava pionir je u novom načinu recikliranja opušaka.

Komunalna tvrtka za gospodarenje otpadom glavnog grada Slovačke najavila je novi pokušaj prikupljanja i ponovne upotrebe odbačenih cigareta za 2024. godinu.

Tijekom gradskih božićnih sajmova, grupa je isprobala posebne spremnike dizajnirane za skupljanje standardnih filtera za cigarete i onih koji se nalaze u modernim grijanim duhanskim uređajima kao što su vape.

Grad planira iskoristiti otpadni materijal za asfaltiranje cesta. Vlasti se nadaju da će to doprinijeti čišćim ulicama i praktičnoj ponovnoj upotrebi otpada.

Bratislavsko gradsko poduzeće za gospodarenje otpadom Odvoz a Liquidacia Odpadu (OLO) najavilo je da će od 2024. na javnim događanjima postavljati posebno dizajnirane spremnike za odbačene cigarete.

Iako to samo po sebi nije inovativno, njihova je uporaba za cigarete prva u svijetu.

U suradnji s Gradskim vijećem Bratislave i tvrtkama SPAK-EKO i EcoButt, OLO će pomoći da se otpadni materijal pretvori u asfalt za ceste.

“Ukoliko posjetitelji festivala, utrke, tržnice ili drugog urbanog događaja bacaju opuške u poseban spremnik, pridonijet će ne samo čišćem okolišu, već i materijalnoj oporabi ove vrste otpada”, Martina Čehova, voditeljica ekonomsku okružnicu u OLO-u, stoji u izjavi za javnost.

U zajedničkom projektu od rabljenih filtera za cigarete napravit će se posebna vlakna koja potom mogu postati aditiv za pripremu asfalta za prometnice, prenosi euronews.

Podsjećamo, u Slovačkoj postoji prva cesta na svijetu napravljena od opušaka, EcoButt je napravljen od odbačenih cigareta.

Nalazi se u Žiaru nad Hronom u središnjem dijelu zemlje i kaže se da je prvi te vrste u svijetu.

Iako se Bratislava nada da će ovom novom shemom povećati recikliranje cigareta 2024., to neće biti prvi put da se filtri koriste za gradnju cesta.

Izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

U Slovačkoj će cesta biti od opušaka U Slovačkoj će cesta biti od opušaka


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima