“UKLETA ZGRADA” Zgrada koja je svojim stanarima donijela smrt!

Za ovu zgradu o kojoj ćemo vam pisati mogli bismo reći da je na neki način “ukleta” Zašto vam pišemo… “ukleta” je jer je svojim stanarima donijela smrt… .

odnosno smrtonosna bolest leukemija! …

Zgrada broj 7 u ulici Gvardeitsev-Kantemirovtsev (sada poznatoj kao Ulica Marije Priimachenko) u gradu Kramatorsk, Ukrajina, bila je najnoviji dodatak bloku. Opremljen liftom i tekućom toplom vodom, ovaj stambeni kompleks odisao je razinom luksuza koja se obično ne viđa u stambenim zgradama iz sovjetske ere.

Godine 1980. u ulicu Gvardejcev-Kantemirovcev useljava prva obitelj. Nisu mogli tražiti više. Vjerojatno je bio među najboljim stanovima u gradu. Međutim, njihovo uživanje je kratko trajalo.

Samo godinu dana nakon useljenja, njihovoj 18-godišnjoj kćeri tinejdžerici dijagnosticirana je leukemija i umrla je za nekoliko mjeseci.

Obitelj se jedva oporavila od tragedije kada je njihov 16-godišnji sin obolio od iste strašne bolesti i ubrzo preminuo. Uslijedila je još jedna smrt — majka im je bila treća žrtva leukemije.

Obitelj se pitala je li stan uklet, no priča o misterioznoj bolesti nije doprla do šire publike, a liječnici su bolest pripisali nasljednim bolestima unutar obitelji. Obitelj se ubrzo iselila, a Gradska uprava je ključeve stana dala drugoj obitelji.

Godine 1987. tragedija je ponovno pogodila stanovnike. Njihov tinejdžer umro je od leukemije, a njegov mlađi brat bio je u kritičnom stanju u bolnici. Uznemireni otac od nadležnih je tražio istragu.

Tek dvije godine kasnije vlasti su bile dovoljno uvjerene da pošalju tim istražitelja s dozimetrom. Otkrili su visoku razinu zračenja u stanu. Razina zračenja u prostoriji u kojoj su djeca spavala bila je posebno izvan granica normale – normalnog zračenja.

Zgrada leukemije
Zgrada broj 7 u ulici Gvardeitsev-Kantemirovtsev (sada poznata kao ulica Marije Priimačenko)

Istraživači su na kraju otkrili da zračenje dolazi iz zidova. Stanari zgrade brzo su evakuirani, a zid je demontiran. Komad betona poslan je u Kijevski institut za nuklearna istraživanja gdje su znanstvenici pronašli malu kapsulu koja sadrži visoko radioaktivni cezij 137, tip koji se koristi u mjeračima razine radijacije.

Iz serijskog broja ugraviranog u kapsulu utvrđeno je da je predmet izgubljen u kamenolomu iz kojeg je nabavljen šljunak za izgradnju stana. Slučajnokapsula pomiješana s betonom i zabijena u zidove između apartmana 85 i 52, kod dječjih kreveta, što je rezultiralo tragedijom koja je dovela do gubitka života četiri stanara zgrade.

Naposljetku, kod još sedamnaest osoba – stanara zgrade prepoznate su različite doze zračenja te su prema primljenoj dozi zračenja i liječeni.

Zgrada 7 postoji i danas i ljudi i dalje žive u njoj. Razina radijacije sada se vratila na prirodnu razinu.

Izvor: Zanimobostidana.com

Molimo portale, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

"UKLETA ZGRADA" Zgrada koja je svojim stanarima donijela smrt! "UKLETA ZGRADA" Zgrada koja je svojim stanarima donijela smrt!


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima