Početna NAJNOVIJE IZDVOJENO Umro tužilac Milorad Barašin

Umro tužilac Milorad Barašin

97
DIJELI

Barašin je rođen 15.01.1961. godine u Srpcu, a Pravni fakultet završio je u Banjoj Luci 1985. godine.

Pripravničku praksu obavljao je u Osnovnom sudu u Srpcu, a Pravosudni ispit je položio u Sarajevu 1987. godine. Nakon položenog Pravosudnog ispita bio je stručni saradnik dvije godine u Osnovnom sudu u Srpcu, a nakon toga je imenovan za sudiju istog Suda, radio je na kaznenom referatu, a početkom 1992. godine izabran je za osnovnog javnog tužioca u Srpcu gdje je radio do reforme pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Bio je prvi od kadrova u BiH koji je iz jednog entiteta prešao da radi u drugi i 21.07.2003. godine počeo je sa radom kao glavni kantonalni tužilac u Kantonalnom tužilaštvu Kantona 10 (Livanjski kanton), gdje je radio do 01.03.2007. godine, kad je izabran za tužioca Tužilaštva BiH, te odmah raspoređen u Tim I Posebnog odjela za ratne zločine.

Od 15.11.2007. godine preuzeo je dužnost zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a na tu funkciju je imenovan od VSTV-a na sjednici 15.11.2007. godine. Za vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH imenovan je Odlukom VSTV-a od 28.02.2008. godine.

Funkciju glavnog tužioca obavljao je do 2011, nakon čega je nastavio raditi u Tužilaštvu BiH.

Objavio je nekoliko radova iz pravosudne oblasti, a najnoviji objavljeni stručni rad, u kojem je tužilac Barašin koautor, je rad na temu “Komandna odgovornost”.

Mjesto i vrijeme sahrane bit će naknadno saopšteno.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.