Početna NAJNOVIJE AKTUELNO ZAKON ZA NJIH NE VAŽI : Članovi Sarajevo taksija od Aerodroma do...

ZAKON ZA NJIH NE VAŽI : Članovi Sarajevo taksija od Aerodroma do Baščaršije uzimaju 40 eura

69
DIJELI

Javna je tajna da je taksi prijevoz u Kantonu Sarajevo sprega politike, lobiranja, a po principu jači nad slabijim. Sve češće se u sarajevskim kuloarima govori da je neformalni šef sarajevskih taksista koji su pod okriljem Udruženja Sarajevo taxi na čijem je čelu Enver Suljagić premijer Elmedin Konaković. Udruženje ima 950 članova, iako prema evidenciji Ministarstva saobraćaja ima 758 fizičkih lica koja obavljaju taksi prijevoz, piše agencija Patria.

U KS postoji sedam registriranih pravnih subjekata koje se bave taksi prijevozom. Ukupno imaju 95 vozila. Taksi prijevoz obavljaju Crveni taxi (40 vozila), Samir i Emir (27), Paja taxi (15), Kale taxi (5), Holand Company (4), Adin Beno (2), RHR (2). Iako su neke od ovih firmi tražile od Ministarstva dodatni broj dopunskih oznaka njihovom zahtjevu nije udovoljeno.

Svi taksisti sa kojima smo razgovarali navode da je nad taksi prijevozom u Sarajevu uveden monopol pojedinaca iz Ministarstva saobraćaja pa i samog premijera Konakovića. Navode primjer da su dopunske oznake većinom dobila fizička lica, iako su zahtjeve podnijeli i pravni subjekti.

– Pa vi imate stalne pritužbe na rad taksista iz Sarajevo taksija. Oni od Aerodroma do Baščaršije uzimaju 40 eura. Zašto to premijer ne vidi i ne sankcioniše – kaže jedan taksista.

Posebna priča su licence kojih ima određeni broj s obzirom da po zakonu o taksi prijevozu na 700 stanovnika ide jedno taksi vozilo. Praksa pokazuje da Sarajevu treba dodatni broj taksi vozila. Kupoprodaja licenci postala je pravi biznis. Cijene se kreću i do 100.000 KM. Drugi problem je nasljeđivanje licence. Taksisti smatraju da bi nakon što taksista koji ide u penziju, licencu trebalo preuzeti Ministarstvo te je dodijeliti na osnovu javnog poziva kako bi svi zainteresirani imali jednako pravo da postanu taksi prijevoznici. No, očito je da takav vid transparentnosti ne odgovara Ministarstvu saobraćaja.

Upravo zbog ovakvog načina dodjele dopunskih oznaka i „kruženja“ licenci, pojedinci su prinuđeni registrovati djelatnost u drugom kantonu te nelegalno raditi u Sarajevu. Ni u kom slučaju ne opravdavamo nelegalan rad, ali je krajnje vrijeme da se svima koji to žele omogući pravo na rad ukoliko ispunjavaju uslove.

Da se nešto hitno mora mijenjati u sarajevskom taksi prijevozu pokazuju i česte pritužbe turista i građana. Tako su brojni primjeri kada taksisti Sarajevo taksija ne žele voziti od Ilidže do grada jer je gužva, ili odbijaju kraće relacije jer gube mjesto na stajalištu. Očito je da ni oni sami ne poštuju zakon koji je na snazi gdje u članu 9. piše kad može odbiti prijevoz:

– Taksi vozač može odbiti prijevoz u slučajevima ako je lice pod utjecajem alkohola ili drugih opojnih sredstava; ako je lice ili njegova prtljaga u tolikoj mjeri prljava da bi mogla oštetiti ili uprljati unutrašnjost vozila ili je prtljaga u toj mjeri obimna da ne može stati u prostor za prtljagu; ako lice zahtijeva prijevoz i kućnog ljubimca; ako se krajnje odredište prijevoza ne nalazi na području Kantona; ako se prijevoz zahtijeva prema odredištu do kojeg zbog razloga više sile nije moguće doći.

Isto tako zakon propisuje da ukoliko taksista ne uključi taksimetar na početku vožnje niste dužni platiti prijevoz.

– Taksi vozač je dužan po završetku vožnje putniku izdati račun za obavljenu uslugu prijevoza – navodi se u zakonu.

No, turiste na aerodromu nema ko upozoriti na njihova prava. Iako se premijer Konaković trudi „urediti“ oblast turizma u KS, pa je tako na čelu Turističke zajednice njegov drug Nermin Muzur, ostaje nejasno zašto ne čini ništa kako bi spriječio pljačkanje turista i nezakonito ponašanje sarajevskih taksista. S ovim problemom suočit će se i brojni gosti koji će posjetiti bh. prijestonicu povodom 23. izdanja Sarajevo Film Festivala, a koji već pristižu u BiH.

Ajnadžić Sarajevo taksiju dao 200.000 KM

Udruženju Sarajevo taksi načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić u maju ove godine odobrio je 200.000 KM za osnivanje Službe za transport povrijeđenog i nastradalog stanovništva u slučaju prirodne i druge nesreće. Za Patriju je iz Udruženja potvrđeno da je u toku formiranje Službe, a rok je godina dana.

Udruženje se obavezalo se da će utvrditi ličnu formaciju Službe prema obavezi i obimu poslova, izvršiti njenu popunu odgovarajućim stručnim kadrovima, utvrditi materijalnu formaciju Službe koja treba da obuhvata sva sredstva i opremu po vrsti i količinama koja su potrebna kako bi Služba mogla efikasno vršiti sve poslove zaštite i spašavanja iz svoje nadležnosti. Udruženje se također obavezalo da će redovno provoditi obuku pripadnika Službe radi njenog osposobljavanja za efikasno, pravilno i potpuno obavljanje svih poslova i zadataka, te da će u okviru svoje redovne djelatnosti planirati i provoditi sve preventivne mjere zaštite. Službi naredbe izdaje Općinski štab, a sva oprema je u vlasništvu Općine Centar.

Načelnik Ajnadžić je u obrazloženju ove odluke kazao da „su procijenili da je to najbolji način da sa njihovom infrastrukturom pokušamo brzo reagovati u vanrednim situacijama.“

Nakon ove odluke po kuloarima su se pojavile priče da načelnik Ajnadžić na ovaj način vraća uslugu Udruženju Sarajevo taksi koji su tokom prošle izborne kampanje pomagali Ajnadžiću. Najveći broj članova ovog Udruženja je sa područja Općine Centar.

Drugo je pitanje da li je na bolji i korisniji način mogao biti utrošen ovaj novac.

 

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.