Početna NAJNOVIJE VIJESTI Započela prva faza izgradnje krematorija u BiH

Započela prva faza izgradnje krematorija u BiH

2
DIJELI

Iako se o ideji izgradnje prvog krematorija u Bosni i Hercegovini govori već odavno, tek s početkom ove godine započela je prva faza njegove izgradnje.

KJKP “Pokop” još je prije godinu najavio projekt izgradnje krematorija, ali zbog niza problema, među kojima je najviše vremena oduzelo prikupljanje dokumentacije, on još nije ugledao svjetlost dana, kazali su Feni u KJKP “Pokop”.

Generalni direktor KJKP “Pokop” Goran Cerić kazao je Feni da “Pokop” sa zadovoljstvom može najaviti početak izgradnje krematorija.

– Teren na kojem će se graditi, na gradskom groblju Vlakovo, već je raščišćen i započela je prva faza izgradnje. Ona podrazumijeva na samom početku iskolčavanje i izradu armirano-betonske konstrukcije i izmještanje i polaganje kablova koji se nalaze na prostoru izgradnje krematorija, ali i na prostoru na kojem će se proširivati parking, što je također projekt od posebne važnosti – kazao je Cerić.

Prvu fazu izgradnje krematorija radi firma “Prograd” d.o.o. iz Žepča, a u KJKP “Pokop” najavljuju i pripremu za raspisivanje tendera za drugu fazu izgradnje, koja podrazumijeva i niz pratećih objekata, među kojima je planirana izgradnja, radionica, prostorija za opraštanje od umrlog i identifikaciju, različitih salona, prostora za ljekara i drugog sadržaja koje jedno savremeno groblje treba da ima.

Cerić je istakao da je interes za ovu vrstu sahranjivanja u stalnom porastu od trenutka kada se započelo s izgradnjom.

– Svaki dan imamo nove upite građana, koji s nestrpljenjem očekuju realizaciju ovog projekta. Do sada su se građani rjeđe odlučivali – iako smo mi ovu uslugu nudili i do sada, s tim da se kremiranje obavljalo u Novom Sadu i Zagrebu – upravo zbog kompliciranog međunarodnog transporta. Sve te komplikacije izgradnjom krematorija na Vlakovu će se izbjeći, a cijena će biti veoma pristupačna – dodao je Cerić.

Izgradnja krematorija, ističu u KJKP “Pokop” posebno je važna za rješavanje problema zbrinjavanja humanog patološkog otpada.

Kada će krematorij na “Vlakovu” biti završen u “Pokopu” ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali se nadaju da građani neće dugo čekati na realizaciju ovog velikog i značajnog projekta.

(Avaz.ba)

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.