ZAŠTO muškarci češće gube kosu (ćelave) nego žene?

U nastavku ovog teksta bavit ćemo se pitanjem zašto muškarci češće gube kosu nego žene. Nadamo se da ćete dobiti dobar odgovor na ovo vaše pitanje. Gubitak kose – ćelavost je čest problem…

što pogađa mnoge ljude, posebno muškarce…

Postoji nekoliko mogućih uzroka gubitka kose-ćelavosti, ali jedan od najvažnijih je genetika. U ovom ćemo članku objasniti zašto muškarci češće gube kosu od žena i koji su mogući tretmani za ovaj problem.

Gubitak kose (ćelavost) većinom je nasljedan i ovisi o prisutnosti i aktivnosti određenih gena u našoj DNK. Ovi geni utječu na proizvodnju i djelovanje hormona koji reguliraju rast i ispadanje kose. Ti se hormoni nazivaju androgeni, a najpoznatiji među njima je testosteron.

Androgeni su prisutni i kod muškaraca i kod žena, ali u različitim količinama i s različitim učincima. Tako je najčešća androgena alopecija koja je nasljedna i ovisi o hormonima. Ovaj tip ćelavosti javlja se kod oko 80% muškaraca i 40% žena.

Normalno je, da svaki dan ispadne oko 100 dlaka koje se zamijene novima. Jedan od glavnih čimbenika koji utječu na gubitak kose je osjetljivost folikula dlake (male vrećice u kojima kosa raste) na androgene. Ovu osjetljivost određuju geni koji se nalaze na X kromosomu.

Muškarci imaju jedan X kromosom (koji nasljeđuju od majke) i jedan Y kromosom (koji nasljeđuju od oca), dok ženke imaju dva X kromosoma (po jedan od svakog roditelja). To znači da je vjerojatnije da će muškarci naslijediti gene koji folikule kose čine osjetljivima na androgene, jer nemaju drugi X kromosom koji bi mogao imati suprotan učinak.

Kada folikuli dlake postanu osjetljivi na androgene, počinju se skupljati i proizvoditi tanje i kraće dlačice, koje s vremenom prestaju rasti. Taj se proces naziva androgena alopecija ili muški tip gubitka kose. Obično se pojavljuje u obliku povlačenja kose s čela i tjemena, stvarajući karakterističan M ili potkovasti oblik.

Kod žena je razina testosterona puno niža nego kod muškaraca, pa je i razina DHT-a niža. Zato je androgena alopecija rjeđa kod žena. Međutim, neke žene mogu naslijediti gene koji čine folikule dlake osjetljivijima na DHT, pa mogu doživjeti gubitak kose kao kod muškaraca.

To se obično događa nakon menopauze, kada se smanji razina ženskih hormona estrogena i progesterona koji štite kosu od DHT5. Kod žena se gubitak kose javlja uglavnom u središnjem dijelu glave i širi se sa strane, što se naziva ženska ćelavost.

Kako se liječi gubitak kose (ćelavost)?

Ćelavost kod gubitka kose može imati negativan utjecaj na samopouzdanje, zadovoljstvo i kvalitetu života osobe koja je doživljava. Zato mnogi ljudi traže načine kako spriječiti ili usporiti gubitak kose ili potaknuti ponovni rast kose. Postoje različite terapije za gubitak kose koje se mogu podijeliti u tri glavne skupine: lijekovi, kirurški zahvati i alternativne metode.

Lijekovi protiv gubitka kose su tvari koje se uzimaju oralno ili lokalno nanose na vlasište, s ciljem blokiranja djelovanja androgena na folikule kose ili poticanja cirkulacije krvi i ishrane folikula. Najpoznatiji lijekovi za gubitak kose su minoksidil i finasterid. Minoksidil je tekućina koja se nanosi dva puta dnevno na vlasište i djeluje tako što povećava protok krvi u folikule dlake, potičući ih na taj način da proizvode gušću i dužu kosu.

Finasterid je tableta koja se uzima jednom dnevno i djeluje tako što smanjuje razinu dihidrotestosterona (DHT), glavnog androgena odgovornog za gubitak kose. Oba lijeka mogu usporiti ili zaustaviti gubitak kose kod većine muškaraca koji ih koriste, ali ne mogu obnoviti kosu koja je već otpala. Također, oba lijeka imaju moguće nuspojave, kao što su svrbež, iritacija, alergijske reakcije, smanjen libido, impotencija i ginekomastija (povećanje grudi kod muškaraca).

Kirurški zahvati za gubitak kose su intervencije koje uključuju presađivanje folikula dlake s jednog dijela glave na drugi dio glave gdje je kosa otpala. Najčešći kirurški zahvat je transplantacija folikularne jedinice (FUE), koja se sastoji od vađenja pojedinačnih folikula dlake sa stražnje strane glave (zona donora) i njihovog umetanja u male rezove na prednjem ili vrhu glave (zona primatelja).

Ovaj se postupak izvodi u lokalnoj anesteziji i može trajati nekoliko sati, ovisno o broju folikula koji se presađuju. Prednosti ovog zahvata su što ostavlja minimalne ožiljke, daje prirodan izgled kose i ima visok postotak uspješnosti. Nedostaci su što je skup, zahtijeva više tretmana, može izazvati bol, oteklinu, infekciju ili odbacivanje folikula te ne jamči trajni rezultat.

Konačno, gubitak kose – ćelavost je čest problem koji pogađa mnoge muškarce, a uglavnom je uzrokovan genetikom i hormonima. Postoje različite terapije protiv gubitka kose koje mogu spriječiti ili usporiti gubitak kose ili potaknuti ponovni rast kose. Međutim, nijedna terapija nije savršena i niti jedna ne može vratiti kosu koja je već otpala.

Zato je važno da se osobe koje pate od gubitka kose informiraju o mogućim uzrocima, načinima liječenja i posljedicama ovog problema te da potraže savjet liječnika prije početka bilo kakve terapije. Također je važno prihvatiti svoj izgled i ne dopustiti da gubitak kose utječe na njihovo samopouzdanje i zadovoljstvo životom.

Izvor: Zanimobostidana.com

Molimo portale, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

ZAŠTO muškarci češće gube kosu (ćelave) nego žene?ZAŠTO muškarci češće gube kosu (ćelave) nego žene?


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima