58-GODIŠNJAK U KANADI OPTUŽEN ZA 14 UBISTAVA: SLAO OTROV POŠTOM

58-GODIŠNJAK U KANADI OPTUŽEN ZA 14 UBISTAVA: SLAO OTROV POŠTOM

Kenneth Law (58) ranije je bio optužen za 14 kaznenih djela savjetovanja ili pomaganja u samoubistvu.

Policija je rekla da je Lou poslao oko 160 paketa sa smrtonosnim tvarima ljudima u Kanadi i najmanje 1.200 paketa na adrese u više od 40 zemalja.

– Ovo je očito značajno s obzirom na broj optužbi i istražiteljski tim nije shvaćao slučaj olako – rekao je inspektor Simon James iz policije u Jorku, sjevernom okrugu Toronta, na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

177 mogućih ubistava širom svijeta

Žrtve su bile u dobi od 16 do 36 godina, ali James ih je odbio imenovati ili objasniti zašto su optužbe protiv Loua promijenjene. Također je rekao da ne zna koliko je ljudi u inostranstvu možda umrlo.

– Nastavljamo saradnju s agencijama za provođenje zakona i sarađujemo s njima na globalnom nivou – rekao je James.

Canadian Broadcasting Corp, pozivajući se na službene zapise i izjave, izvijestio je da bi Lou mogao biti povezan sa 117 smrtnih slučajeva širom svijeta, od kojih je većina u Britaniji. Rečeno je da su vlasti Novog Zelanda, Francuske, Irske, Italije, Njemačke i Švicarske potvrdile da je Lou slao pakete u njihove zemlje.

Lou je bivši kanadski kuhar za kojeg kanadski i američki mediji pišu da je od ubistava napravio biznis. Navodno je putem interneta prodavao pakete koji su sadržali setove za samoubistvo, odnosno smrtonosni otrov.

Majka tinejdžera koji se ubio koristeći Louve proizvode rekla je za CTV Toronto kako je za svog sina mogla vidjeti “svjetlo na kraju tunela”, nakon što je čula da je policija podigla protiv njega podigla 14 novih optužbi za ubistvo.

Žrtvama se javljao preko interneta

Lou, za kojeg je policija tvrdila da je koristio brojne web stranice kako bi došao do svojih žrtava, nalazi se u zatvoru i pred sudom će se pojaviti 19. decembra iduće godine.

– Jedan od izazova s kojima se suočavamo jest da se brojne od tih stranica nalaze u drugim zemljama u kojima se kanadski zakon ne primjenjuje – rekao je James.

Proglase li ga krivim, Lou će ući među najgore masovne ubice u kanadskoj historiji. U martu 2020. 51-godišnji muškarac ubio je 22 osobe u atlantskoj pokrajini Nova Škotska prije nego što ga je ubila policija.

The post 58-GODIŠNJAK U KANADI OPTUŽEN ZA 14 UBISTAVA: SLAO OTROV POŠTOM first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima