back to top

Apel roditeljima u Kantonu Sarajevo: Vakcinišite svoje dijete protiv epidemije morbila!

U Kantonu Sarajevo od početka godine, više od 3.100 osoba je zaraženo morbilima. Većinom su to mališani do pete godine koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani. Ipak, prema riječima nadležnih, nema potrebe za panikom.

U vrtiću Vrapčić, od 24 mališana nijedno nije zaraženo morbilima. Međutim, zbog čestih virusa i alergijskih reakcija, svi su na oprezu, kako objašnjava odgajateljica Irena Mazalović.

“Ako primijetimo bilo kakvu promjenu kod djeteta koja ukazuje na moguće morbilne simptome, odmah ćemo izolovati dijete, kontaktirati roditelje i obratiti se pedijatru. Pojačali smo dezinfekciju, provjetravamo prostorije i pratimo znakove koji mogu biti povezani sa morbili”, kaže Mazalović.

Opasnost od morbila je u tome što se zaraza može širiti i kada nema vidljivih simptoma bolesti.

“Osoba zaražena morbilima postaje zarazna za druge dok nema simptome bolesti. Također, virus je veoma zarazan, te jedna zaražena osoba može prenijeti morbilli na veći broj ljudi u svojoj okolini”, navodi epidemiologinja Andrea Jurić.

Kada se simptomi pojave, karakteristični su visoka tjelesna temperatura, vodenaste oči, bijele naslage u ustima, kašalj i razdražljivost.

“Nakon perioda visoke temperature, pojavljuju se ospe na tijelu koje su karakteristične za morbile. Ospa obično traje pet do sedam dana”, objašnjava pedijatrica Aleksandra Vladičić.

Iako neki mališani lakše preboluju morbile, 230 od 3.100 zaraženih u Kantonu Sarajevo je hospitalizovano, uglavnom sa blažim simptomima.

Strah roditelja je opravdan, ali zatvaranje predškolskih ustanova trenutno nije opcija. Nadležni su izdali uputstva vrtićima i školama.

Kantonalni ministar zdravstva, Enis Hasanović, navodi da je situacija trenutno stabilna i apeluje na vakcinaciju djece kao najbolju zaštitu.

U maju je broj novozaraženih dnevno bio oko 110, sada je između 30 i 40, ali i dalje je važno nastaviti sa oprezom i vakcinacijom kako bi se zaštitila djeca.

Izvor: ( pressmediabih.com / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima