back to top

Apple je i dalje prvi po prodaji premium pametnih telefona ali slabije no 2022.

Utrka za najveći broj prodanih premium pametnih telefona unutar jedne godine postaje sve uzbudljivija, a do sada je Apple uvijek bio na vrhu. Međutim, prema najnovijem izvješću Counterpoint Researcha, 2023. godina donosi izazove za tehnološkog diva iz Cupertina.

Samsung službeno potvrdio Galaxy Unpacked za 18.01.2024. – stižu Galaxy S24 telefoni

Iako i dalje zadržava svoj status neprikosnovenog lidera, Apple je prodao manje premium iPhonea u usporedbi s prethodnom godinom.

Apple je i dalje prvi po prodaji premium pametnih telefona ali slabije no 2022.

Counterpoint Research definira premium telefone kao one čija je veleprodajna vrijednost iznad 600 USD, često usporediva s maloprodajnom cijenom iznad 800 USD.

Dvije novine s iOS-om 18 koje mijenjaju iPhone iz korijena

U 2023., čak 24% svih prodatih telefona svrstano je u premium kategoriju, obarajući rekord u udjelu na tržištu. Unatoč tome, Appleov tržišni udio na tržištu premium pametnih telefona smanjio se s 75% u 2022. na 71% u 2023., dok su Samsung i Huawei bilježili rast.


2 13

Globalna prodaja premium pametnih telefona, definiranih kao uređaji s cijenom iznad 800 USD, vjerojatno će porasti za 6% u odnosu na prethodnu godinu, postavši novi rekord u 2023. Iako premium uređaji čine samo 24% ukupne prodaje, očekuje se da će generirati čak 60% ukupnog prihoda u 2023.

Apple je i dalje prvi po prodaji premium pametnih telefona ali slabije no 2022.

Apple Vision Pro 2 na tržište će 2027. godine

Jedan od ključnih faktora koji utječu na promjene u trendovima kupnje je promjena potrošačkog ponašanja na tržištu pametnih telefona. Potrošači su sada spremni izdvojiti više novca za kvalitetne uređaje koje mogu koristiti dulje vrijeme.


1 12

Posjedovanje najnovijih modela postaje statusni simbol, posebno na tržištima u razvoju gdje potrošači često skaču iz srednjeg cjenovnog razreda izravno u premium segment. Ovi uređaji postaju sve pristupačniji zbog promotivnih sezona i različitih mogućnosti financiranja.

Apple: osnovni modeli iPhone-a neće dolaziti s lanjskim procesorima

Unatoč izazovima, Apple i dalje ostaje predvodnik na premium tržištu pametnih telefona, ali se suočava s pojačanom konkurencijom. Samsung je ostvario značajan rast, dijelom zbog rastuće privlačnosti sklopivih telefona. Ovo tržište, koje Apple tek treba osvojiti, predstavlja novo područje gdje će se morati suprotstaviti pionirima sklopivih uređaja.


tekst1sl1 13

Odgovor na povećanu konkurenciju mogao bi ležati u inovacijama i prilagodbama Appleovog pristupa. Razvoj novih tehnologija i pružanje dodatnih vrijednosti potrošačima mogli bi pomoći u zadržavanju Appleove dominacije na tržištu pametnih telefona.

Apple Watch 9 i Watch Ultra 2 ponovno dostupni

Također, razumijevanje specifičnih zahtjeva tržišta, posebno onih u razvoju, moglo bi biti ključno za prilagođavanje strategije prodaje.

t3 1t3 1

2023. godina označava promjene u dinamici tržišta premium pametnih telefona. I dok Apple i dalje ostaje lider, suočava se s izazovima koje postavljaju Samsung i Huawei.

Samsung Galaxy S24+ “slučajno” osvanuo na Walmartovoj stranici

Povećanje udjela premium uređaja na tržištu sugerira da potrošači cijene visokokvalitetne tehnološke inovacije. Hoće li 2023. godina nastaviti trend “pada prodaje” pametnih telefona odnosno iPhone modela, svakako ostaje za vidjeti.


5 4

Ali ono što je poprilično zanimljivo je to da je konkurencija sve jača i da nudi mnogo više nego Apple, odnosno pripadajući iPhone modeli. A naravno ne smijemo zaboraviti niti srednji cijenovni razred koji za pristojne novce, donosi sve veći broj flagship elemenata sa sobom.

itportal.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima