back to top

ChatGPT Plus ili Claude Pro: Da li postoji razlika?

Koji generativni model vještačke inteligencije je bolji? Da li se isplati potrošiti više novca na Plus verziju ChatGPT-a ili je bolje “kupiti” Claude Pro? Saznajte odgovore na ova pitanja u nastavku članka!

 

Pomama za generativnim AI alatima počela je u novembru 2022. sa ChatGPT-om

Pomama vezana za generativne alate vještačke inteligencije počela je u novembru 2022. sa ChatGPT-om. Razvijen od strane OpenAI, ChatGPT je stekao više od 100 miliona korisnika u samo nekoliko mjeseci i doprinio trenutnoj vrijednosti OpenAI-a od više od 80 milijardi dolara. OpenAI je podržan značajnim ulaganjima Microsofta, koji također ima svoj vlastiti alat za generativnu umjetnu inteligenciju, nazvan Copilot.

Osim toga, kompanija je imala buran odnos sa svojim suosnivačem Elonom Muskom, koji je napustio kompaniju 2018. godine zbog neslaganja oko njenog smjera. Premijum verzija ChatGPT-a, nazvana ChatGPT Plus, objavljena je u februaru 2023. Ova verzija nudi najnovije modele, prioritetni pristup tokom vršnih perioda i nekoliko drugih pogodnosti.

Anthropic, američki AI startup, objavio je vlastitog AI chatbota, Claude, u martu 2023. Prema izjavi o misiji kompanije, Anthropic je posvećen istraživanju i razvoju sigurnih, pouzdanih AI tehnologija, zasnovanih na jedinstvenom pristupu. Nazvana „Ustavna vještačka inteligencija“, ima za cilj da sisteme vještačke inteligencije učini korisnim, pravednim i bezopasnim.

Iako Anthropic možda nije toliko poznat kao OpenAI, kompanija je već izvršila značajan uticaj na AI zajednicu, sa svojim najsposobnijim modelom, Opusom. Ovaj model je uključen u Anthropic Claude Pro, mjesečni plan pretplate koji je pokrenut u septembru 2023. u SAD-u i Velikoj Britaniji, a sada je dostupan i u EU.

chatgpt plus

Karakteristike oba alata

ChatGPT Plus košta 20 USD mjesečno i uključuje sljedeće:

  • Pristup GPT-4 modelu i do pet puta veći kapacitet poruka za GPT-4o.
  • Generisanje slika pomoću DALL-E na osnovu tekstualnih opisa.
  • Rani pristup novim funkcijama. Na primjer, samo ChatGPT Plus pretplatnici mogu koristiti ChatGPT aplikaciju za macOS.
  • Minimalno vrijeme čekanja, čak iu periodima velike potražnje.
  • Sposobnost analiziranja skupova podataka i uključivanja sadržaja direktno u razgovore.
  • Kreiranje prilagođenih GPT-ova koji su posebno prilagođeni individualnim ili organizacijskim potrebama.

 

Claude Pro također košta 20 dolara mjesečno, ali lista funkcija je kraća. Evo šta Claude Pro nudi:

  • Claude Pro uključuje najmoćniji model, Opus.
  • Korisnici mogu očekivati dosljedan učinak, čak i kada se potražnja povećava i postavljaju Claudeu više pitanja, barem pet puta više.
  • Pretplatnici imaju prioritetni pristup novim funkcijama.

 

Jasno je da pretplata na ChatGPT Plus nudi sveobuhvatniji skup funkcija u odnosu na Claude Pro. Dok oba AI chat bota mogu razumjeti i analizirati slike, samo ChatGPT Plus može generirati slike iz tekstualnih upita koristeći DALL-E. Nadalje, mogućnost kreiranja prilagođenih GPT-ova prilagođenih specifičnim potrebama je značajna prednost za korisnike ChatGPT Plus, jer omogućava veću fleksibilnost i personalizaciju.

Također je vrijedno spomenuti da korisnici Claude Pro nemaju pristup nijednoj mogućnosti glasovnog chatovanja, što je nešto u čemu čak i korisnici besplatne verzije ChatGPT-a mogu uživati.

Međutim, vrijednost pretplate ne ovisi samo o ponuđenim opcijama, već i o tome kako sve ove opcije funkcioniraju u praksi.

 

Poređenje performansi oba modela

Budući da se mogućnosti oba alata razlikuju, a s obzirom na to da Claude Pro nema mogućnosti generisanja slike i glasovne komunikacije, fokusirat ćemo se na testiranje njihovih performansi u generisanju teksta kroz tri grupe zadataka.

pisanje umjetne inteligencije
Unsplash License

Zadatak pisanja

Da bih procijenio njihove sposobnosti pisanja, unio sam unos u oba AI chat bota koji je uključivao pisanje članka od 500 riječi o “Budućnosti umjetne inteligencije u zdravstvu”. Procijenio sam generirane članke na osnovu njihove koherentnosti, relevantnosti za temu i ukupnog kvaliteta.

U zadatku pisanja, i ChatGPT Plus i Claude Pro bili su impresivni. Međutim, Claude Pro je otišao korak dalje, dajući formatiranu listu referenci na kraju, zajedno sa autorima, naslovima izvora, godinama izdavanja, pa čak i određenim stranicama. ChatGPT Plus je odlučio strukturirati tekst koristeći podnaslove, što je uobičajena praksa za kreiranje članaka na mreži.

Može učiniti sadržaj transparentnijim i lakšim za korištenje. S druge strane, tekst koji je kreirao Claude Pro imao je više esejistički ugođaj, bez ikakvih odvojenih odjeljaka ili podnaslova. Kada je u pitanju sam sadržaj, oba AI chat bota pružila su slične informacije, pokrivajući niz primjera i dotičući se etičkih pitanja vezanih za AI u zdravstvu. Međutim, smatram da je stil pisanja Claudea Pro zanimljiviji i fluidniji.

Pobjednik: Claude Pro

 

Zadatak analize podataka

Sljedeći zadatak je bio analiza podataka vremenske prognoze. Što se analitičkih zadataka tiče, Claude Pro se opet pokazao kao moćniji alat. Razlog za to je taj što je ChatGPT izbacio samo tačne podatke u vezi sa upitima, Claude Pro je bio detaljniji i precizniji.

Pobjednik: Claude Pro

 

Zadatak vezan za kodiranje

Kako bih testirao mogućnosti kodiranja, kopirao sam i zalijepio Python kod s namjernim greškama i zamolio chatbotove da ih pronađu i isprave, objašnjavajući tačno u čemu je problem.

I ChatGPT Plus i Claude Pro pokazali su impresivne mogućnosti kodiranja, kroz brzu identifikaciju svih šest problema u isječku Python koda. Osim toga, oba alata su pružila tačna rješenja. Rezultati su bili konzistentni u drugim isječcima koda i popularnim programskim jezicima, kao što su JavaScript, PHP, SQL i Java.

Ovaj visok nivo znanja o kodiranju je vjerovatno zbog ekstenzivne zastupljenosti ovih jezika u podacima obuke za oba modela. Kao rezultat toga, korisnici se mogu pouzdano osloniti na ChatGPT Plus i Claude Pro za zadatke vezane za kodiranje kao što su otklanjanje grešaka, objašnjavanje koda i generiranje jednostavnih programa.

Pobjednik: neriješeno

 

Zaključak: koji je od ovih alata još bolji?

Mogućnosti i zadaci ChatGPT Plus Claude Pro
Cijena 20 dolara mjesečno 20 dolara mjesečno
Pristup najnovijem modelu GPT-4 Opus
Kreiranje slika da (DALL-E) Ne
Glasovni chat To Ne
Custom modeli To Ne
Zadatak pisanja Izgubljena Pobijedio
Zadatak analize podataka Izgubljena Pobijedio
Zadatak kodiranja Neriješeno Neriješeno

Dok je ChatGPT Plus višenamjenski chatbot s više funkcija, Claude Pro se pokazao kao bolji alat u praktičnim testovima. Ako odaberete ChatGPT Plus, dobit ćete više opcija i moći ćete postaviti više upita kako biste dobili željeni odgovor. S druge strane, Claude i njegov najbolji model, Opus, trenutno djeluju kao najbolji LLM („Large Language Model“, ali ne mogu generirati slike ili se uključiti u glasovni razgovor.

Ako si možete priuštiti i želite, lako je preporučiti oba modela. Na taj način možete uporediti njihove odgovore i bolje iskoristiti prednosti svakog modela. Međutim, ako si možete priuštiti pretplatu samo na jedan model, onda preporučujem ChatGPT Plus za općenitiju upotrebu i Claude Pro za specijalizovanije zadatke, kao što su pisanje i analiza podataka.

Napisao: Alan Milić

Post ChatGPT Plus ili Claude Pro? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / hjpc.ba )

Izvor: ( hjpc.ba / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima