back to top

Da li je konačno došlo vrijeme za prelazak sa Windows 10 na Windows 11?

Windows 11 je najnovija verzija Windows-a i jedna je od najboljih verzija Windows-a općenito. Nedugo nakon lansiranja, operativni sistem je bio vrlo sličan Windows 10, ali se dosta promijenio u posljednjih nekoliko godina.

Sada je Windows 11 prilično drugačiji u odnosu na “desetku”, a s obzirom na neke od promjena koje Microsoft uvodi, bilo bi dobro analizirati razlike i još jednom razmisliti da li je konačno došlo vrijeme za nadogradnju sa Windowsa 10 na 11.

 

Windows 10 i Windows 11: razlike

Iako Windows 11 vizuelno izgleda kao rafinirani Windows 10, “ispod haube”, operativni sistem sadrži mnogo noviteta. Postoje relativno male promjene, kao što su novi Start meni i traka zadataka, ali i velike, koje pokazuju da se Windows 11 poprilično razlikuje od svog prethodnika. Hajde da vidimo koje su neke od tih razlika.

 

da li je konačno došlo vrijeme za prelazak sa windows 10 na windows 11?

Promjene u pogledu dizajna i karakteristika

Windows 11, nakon nekoliko velikih ažuriranja i izmjena, vizuelno je prilično drugačiji u odnosu na Windows 10. U novom operativnom sistemu, Microsoft je programsku traku i Start meni postavio na sredinu ekrana. Zbog toga izgleda malo više kao macOS i ChromeOS. Ali još uvijek ga možete pomjeriti natrag ulijevo ako želite. Ako želite da zakačite traku zadataka na desnu ili lijevu stranu ekrana, postoji problem.

Naime, to više ne možete učiniti bez dodatnog ulaganja u dubinu operativnog sistema, jer u Windowsu 11 programska traka ostaje samo sa donje strane. Međutim, tu vam mogu pomoći razne aplikacije trećih strana. Osim velikih vizualnih promjena, Windows 11 dolazi sa zaobljenim uglovima na prozorima, novim ikonama aplikacija i novim emotikonima Fluent, koji su ekskluzivni za Windows 11.

Tu je i niz malih dodataka izmjena, uključujući žive titlove za pretraživač i Focus mod, koji omogućava korisniku da prilagodi postavke obavijesti za određeno vrijeme rada.

Jedna velika oblast na koju se Microsoft fokusirao je File Explorer. Nova ažuriranja dodala su mogućnost korištenja kartica, što je Microsoft želio dodatno fokusirati na razlikovanje Windowsa 11 od Windowsa 10.

 

windows-11 start meni

Start meni i programska traka

Ako ćemo tražiti razlike između Windows 11 i Windows 10, najveće se odnose na meni Start i traku zadataka. Počevši od Start menija, malo je jednostavnije u Windowsu 11. Korisnik vidi samo statičnu listu aplikacija, a zatim i one dokumente koje je korisnik najčešće koristio u posljednje vrijeme.

Još važnije, Live Tiles su nestale, što je još jedan razlog zašto meni Start izgleda mnogo urednije. Što se tiče trake zadataka, Microsoft je smanjio okvir za pretragu na ikonu i uklonio Cortana funkcije. Novo, korisnik će pronaći namensku ikonu za Microsoft Teams na traci zadataka, koja je integrisana u Windows 11. Međutim, možete slobodno ukloniti ikonu ako ne koristite Teams.

Još jedna velika promjena uključuje premeštanje vremenske prognoze na traku zadataka, na lijevu stranu ekrana. Ovo je bilo poznato kao “Novosti i interesovanja” u Windowsu 10, ali u Windowsu 11 ovo je zamijenjeno Widgetima.

Windows 11 je takođe predstavio virtuelne radne površine ili „virtuelne radne površine“ koje vam omogućavaju da održavate odvojene radne prostore ili ekrane za različite aktivnosti.

 

da li je konačno došlo vrijeme za prelazak sa windows 10 na windows 11?

Poboljšane karakteristike vezane za segment igara

Ako želite najbolji Windows operativni sistem koji će biti idealan za igranje igara, onda je Windows 11 za vas. Nedavna ažuriranja za Windows 11 su uključila optimizacije za pokretanje igara u režimu prozora i podršku za funkcije kao što su Auto HDR i DirectStorage: funkcija koja pomaže da se igre učitaju za manje od sekunde. Neke od ovih funkcija, kao što je DirectStorage, takođe su dostupne u Windows 10.

Microsoft je jasno stavio do znanja da je igranje igara veliki fokus za Windows 11, što znači da će Windows 11 i u budućnosti biti mnogo bolja platforma za “gejmere”, što je jedan od razloga zašto sve veći broj Windows PC gejmera prelaze na Windows 11.

 

snap-layouts-grag-top-screen-win11

Snap Layouts i “multitasking” mogućnosti

Poboljšanja vezana za mogućnost obavljanja nekoliko aktivnosti odjednom ili “multitasking” u Windows 11 su isključiva. U Windowsu 11 možete dodatno povećati svoje mogućnosti obavljanja više zadataka pomoću Snap Layout-a, koji grupiše vaše prozore i sprema ih na traku zadataka. Ovo je dostupno u Windows 10, ali Windows 11 olakšava pristup Snap Layoutima i pruža više opcija za konfiguraciju. Od lansiranja Windows 11, Microsoft je nekoliko puta ažurirao Snap Layouts i dodao više funkcija.

Windows 11 također rješava veliki problem s postavkama za više monitora. Windows 11 pamti kako ste imali svoje prozore na vanjskom monitoru i sačuvat će ih u tom stanju kada isključite monitor, a zatim ga ponovo povežete. Ovo je jedan od najneugodnijih problema s Windows 10, koji Windows 11 rješava.

 

windows 11 na tabletu

Poboljšane performanse tableta

Windows 10 koristi tradicionalni način rada tableta, koji je pomalo zastario. Ali u Windowsu 11 mnoge stvari su poboljšane, dok su neke uklonjene. Na primjer, Windows 11 više liči na iPad; svaki put kada svoj uređaj prebacite u način rada tableta, postaje lakše kliknuti na njih. To uključuje nove pokrete za otvaranje Start menija, odbacivanje prozora i još mnogo toga.

Osim toga, Windows 11 dodatno poboljšava funkcionalnost olovke. I dalje možete koristiti Whiteboard, ali Windows 11 također donosi podršku za do četiri prečice za aplikacije.

 

Poboljšane performanse

Drugi segment koji je Microsoft dodatno poboljšao u okviru Windows 11 su performanse. Prema Microsoftu, Windows 11 koristi poboljšane mogućnosti upravljanja memorijom.

Na primjer, kada korisnik otvori više prozora, Windows 11 će dodijeliti više resursa onim prozorima ili aplikacijama koje više koristite. Windows 11 će suspendovati neke aktivnosti u RAM-u dok je računar u stanju mirovanja. Zbog toga je proces “buđenja” računara iz “spavanja” oko 25% brži u odnosu na “buđenje” u Windows 10.

 

da li je konačno došlo vrijeme za prelazak sa windows 10 na windows 11?

Copilot

Windows Copilot je polako ušao u Windows 11 i služi kao svojevrsni odgovor na OpenAI ChatGPT. Ova funkcija u suštini ugrađuje Microsoftov Bing chat, dajući korisnicima mogućnost da koriste pomoćnika koji pokreće AI. Kako vrijeme prolazi, Microsoft sve više proširuje i poboljšava funkcionalnost Copilot-a. Kompanija je jasno stavila do znanja da je umjetna inteligencija veliki fokus za Windows, posebno nakon što je OpenAI objavio svoj ChatGPT u oktobru 2022.

Ovo su neka od poboljšanja koja postoje u Windows 11, u poređenju sa Windows 10. S obzirom da Microsoft ukida zvaničnu podršku za Windows 10 sledećeg oktobra, jasno je da će mnogi korisnici do tada preći na Windows 11, ali da li se isplati nadogradite sada ili je bolje sačekati još malo? Odgovor na ovo pitanje ovisi o mnogim faktorima i potrebama korisnika.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Da li je konačno vrijeme za prelazak sa Windows 10 na Windows 11? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

sit.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima