back to top

INDIJANCI SE SUPROTSTAVILI NASA-I: NE ŠALJITE LJUDSKE OSTATKE NA MJESEC!

INDIJANCI SE SUPROTSTAVILI NASA-I: NE ŠALJITE LJUDSKE OSTATKE NA MJESEC!

Ali narod Navajo, najveće američko domorodačko pleme, izrazio je zabrinutost zbog prisutnosti kremiranih ljudskih ostataka u letjelici, a misiju su prozvali “oskvrnućem” Mjeseca koji ima sveto mjesto u njihovoj kulturi.

Astroboticov lender Peregrine trebao bi biti lansiran 8. januara na raketi firme United Launch Alliance, koja kreće na svoje prvo putovanje u sklopu NASA-inog komercijalnog partnerstva kako bi se uštedio novac američke svemirske agencije.

Peregrineovi naučni instrumenti ispitivat će radijaciju na površini Mjeseca, pomažući NASA-i da se bolje pripremi za misije s posadom koje će ondje biti poslane kasnije u ovom desetljeću u sklopu programa Artemis.

Privatna firma prenijet će i pošiljke druge dvije privatne firme koje uključuju kremirane ostatke i DNK kako bi zauvijek ostali na Mjesecu, ali unutar lendera.

Firma Celestis objavila je u njenoj pošiljci 69 pojedinačnih posmrtnih ostataka, uključujući pokojnog tvorca Zvjezdanih staza Genea Roddenberryja, pisca naučne fantastike Arthura C. Clarkea i psa imena Indica-Noodle Fabiano.

Kupci su plaćali cijene počevši od 12.995 dolara za transport.

Vođa naroda Navajo Buu Nygren izrazio je u pismu od 21. decembra dužnosnicima NASA-e i ministarstva saobraćaja “duboku zabrinutost i razočaranje glede pitanja od najveće važnosti” i pozvao NASA-u da odgodi lansiranje.

  • Mjesec ima sveto mjesto u mnogim domorodačkim kulturama pa i u našoj – napisao je Nygren.

NASA se izvinila i obavezala da će se ubuduće konsultirati s Indijancima, prema izvještaju u listu The Spokesman-Review sa sjedištem u Spokaneu.

Poričući da misija “oskvrnjuje Mjesec”, naglasili su da će kremirani ostaci ostati u lenderu.

(Index.hr)

The post INDIJANCI SE SUPROTSTAVILI NASA-I: NE ŠALJITE LJUDSKE OSTATKE NA MJESEC! first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima