back to top

ISIL Mostarac optužen za organiziranje terorističke skupine

SARAJEVO, (FENA) – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina BiH Vildana Ključe (1986., Mostar), koji se nalazi se u pritvoru, a terete ga da je od 2012. boravio na području Sirije i Iraka gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolitao tzv. “ISIL”.

Optuženi se tereti da je 28. koloboza 2012. otputovao redovnim letom Sarajevo – Istanbul u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio u okviru terorističke organizacije vojnoj jedinici “Ahmed Asafa” koja je postala sastavni dio terorističke organizacije “ISIL” na području Sirije i Iraka, a koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijom, čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području.

U optužnici se navodi da je optuženi kao pripadnik u vojnim jedinicama učestvovao u ratnim dejstvima kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023., odnosno do prelaska na teritoriju Turske i povratka u BiH, čime je više od decenije na području Sirije i Iraka te je jedan od optuženih iz BiH sa najdužim boravkom na tom području.

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije, čime je počinio krivično djelo – organizovanje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka, te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

The post ISIL Mostarac optužen za organiziranje terorističke skupine appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima