back to top

IZAŠLA IZ SIGURNE KUĆE, ANEL JE BRZO UBIO: PRED ČETVEROGODIŠNJIM SINOM IZ PIŠTOLJA PRESUDIO NEVJENČANOJ SUPUZI

IZAŠLA IZ SIGURNE KUĆE, ANEL JE BRZO UBIO: PRED ČETVEROGODIŠNJIM SINOM IZ PIŠTOLJA PRESUDIO NEVJENČANOJ SUPUZI

Naime, Anel Bećirović (1989) je u naselju Alipašino Polje pred četverogodišnjim sinom usmrtio svoju bivšu nevječanu suprugu Emiru Maslan (1992) iz pištolja.

Oni su imali maloljetno dijete od četiri godine, no problem je bio Anelova ljubomora s obzirom na to da je Emira imala novog partnera. Emira je prema navodima medija boravila u sigurnoj kući u martu 2020. godine

Emira Maslan je nakon izlaska iz Sigurne kuće boravila u stanu na lokaciji koju je Bećirović znao, jer je na toj adresi dijete preuzimao on ili neko od članova njegove porodice.

Ubica je, nakon što je usmrtio svoju suprugu na Alipašinom polju, poveo sa sobom sina u stan. Ubrzo je lociran od strane Specijalne jedinice MUP-a KS da bi zatim uslijedili pregovori kako bi se spasilo dijete.

U stanu je zatečen muškarac, za kojeg je utvrđeno da se radi o licu A.B., a koji je tom prilikom bio naoružan pištoljem, prijeteći da će se ubiti, istovremeno zahtjevajući od policijskih službenika da mu se ne približavaju, navode iz MUP-a KS.

Poduzete mjere su rezultirale neutralisanjem neposredne prijetnje za upotrebu vatrenog oružja, gdje je oružje na siguran način oduzeto od A.B., a on stavljen pod punu kontrolu i lišen slobode nakon pružanja ljekarske pomoći.

Nakon izvršenih hitnih radnji dokazivanja, osumnjičeni A.B. je smješten u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS, dok će u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a KS biti nastavljena dalja kriminalistička obrada nad istim u cilju dokumentovanja i rasvjetljavanja navedenog krivičnog djela.

Kod mjesno nadležnih PU Novo Sarajevo i PU Novi Grad, utvrđeno je da je Općinski sud u Sarajevu izdao Rješenje od 15.12.2022. godine kojim se prema učiniocu A.B, izriču zaštitne mjere:

1. Zabrana približavanja žrtvi nasilja u porodici, nevjenčanoj supruzi E.M., na udaljenosti od 500 metara, u trajanju od 24 mjeseca,

2. Zabrana uhođenja i uznemiravanja osobe izložene nasilju, u trajanju od 24 mjeseca,

3. Obavezan psiho-socijalni tretman nasilne osobe – A.B., u trajanju od 6 mjeseci, a sve od dana donošenja Rješenja.

Bećirović je podsjećamo osoba koja je već osuđivana zbog nasilja u porodici, a u tom periodu se vodio i postupak zbog upotrebe droge. U aprilu ove godine Bećirović je zbog porodičnog nasilja tako bio osuđen na tri mjeseca zatvora.

Vlasti do sada nisu poduzele nikakve korake kojima bi pokušali spriječiti ponavljanje sličnih slučajeva.

Najvećem broju ubistava prethodilo dugotrajno nasilje koje nije bilo prijavljivano ili je bilo prijavljivano, ali je izostala adekvatna reakcija institucija, takođe u većini slučajeva slučajeva počinilac bio bivši bračni, vanbračni ili emotivni partner.

I dok javnost čeka konkretne poteze kako bi se slučajevi femicida adekvatno prevenirali, žrtve bile zaštičene, a zlostavljači adekvatno kažnjeni, vlast u FBiH obećava da će u narednom periodu doći do efikasnih izmjena Krivičnog zakona FBiH.

(M.S.)

The post IZAŠLA IZ SIGURNE KUĆE, ANEL JE BRZO UBIO: PRED ČETVEROGODIŠNJIM SINOM IZ PIŠTOLJA PRESUDIO NEVJENČANOJ SUPUZI first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima