back to top

Jehovina svjedokinja tuži Španjolsku, liječnici su joj dali krv protiv njezine volje!

Jehovina svjedokinja tuži državu Španjolsku Europskom sudu za ljudska prava jer joj je tijekom operacije dala transfuziju krvi protiv njezine volje. Rosa Edelmira Pindo Mula, Ekvadorka koja živi u Španjolskoj, ….

tvrdi da je žrtva “liječničkog paternalizma”, zbog svoje nacionalnosti i vjere. Godine 2017., nakon niza liječničkih pregleda, 53-godišnjakinji je savjetovana operacija. Godine 2018., prije postupka, Pindo Mulla je dobio tri dokumenta za ispunjavanje – prethodnu uputu, trajnu punomoć i obrazac za informirani pristanak.

Tvrdi da je u sve tri posebno navela da je Jehovin svjedok i da je odbila primiti bilo kakvu transfuziju krvi (krvi, crvenih krvnih zrnaca, bijelih krvnih zrnaca, trombocita ili plazme), čak i pod cijenu vlastitog života. Nakon što je tijekom operacije krvarila opasno po život, primila je transfuziju krvi i od tada traži pravdu…

U ožujku 2020. Roza Edelmira Pindo Mula podnijela je predstavku Europskom sudu za ljudska prava (ECHR) koji odlučuje o kršenju Europske konvencije o ljudskim pravima u 46 zemalja koje su je ratificirale. Prethodno je pravdu potražila na sudu u Madridu i španjolskom Ustavnom sudu, no obojica su njezin slučaj odbacila.

Španjolska vlada obaviještena je o kontroverznom slučaju u ožujku 2021., a prošlog ljeta vijeće kojem je slučaj dodijeljen odreklo se nadležnosti u korist Velikog vijeća. Takve stvari se događaju zbog nedostatka sudske prakse ili kada stvar zaslužuje detaljnije ispitivanje.

Slučaj je dospio na naslovnice i izazivao kontroverze godinama zbog svoje komplicirane prirode i etičkih problema. Neki smatraju da je odnos žene prema ljudima koji su joj spasili život, čak i protiv njezine volje, pogrešan, dok drugi tvrde da se želje svake osobe, koliko god bile ekstremne, moraju poštivati ​​sve dok ne utječu na druge. narod.

Da bi se stvari dodatno zakomplicirale, podaci o događajima koji su se dogodili u lipnju 2018. nisu posve jasni. Na primjer, žena tvrdi da je pismeno i tijekom razgovora s bolničkim osobljem jasno dala do znanja da je čvrsto protiv transfuzije krvi iz vjerskih razloga, čak i po cijenu svog života.

transfuzija krvi
transfuzija krvi

No, nakon operacije prebačena je u bolnicu u Madridu, zbog komplikacija koje uključuju krvarenje. Tvrdi da je novoj liječnici rekla svoje želje u vezi s transfuzijom krvi, no oni ih nisu ispoštovali

S druge strane, iz bolnice tvrde da je, s obzirom na tadašnju situaciju u kojoj se nalazila Rosa Edelmira Pindo Mul, anesteziolog kontaktirao dežurnog suca za upute, a oni su odobrili bilo kakvu medicinsku ili kiruršku intervenciju potrebnu za spašavanje života pacijentice. Problem je što je Rosa pristala na bilo kakvu medicinsku intervenciju, osim na transfuziju krvi.

“Situacija je zahtijevala vrlo brz odgovor”, inzistirao je Nicolas Martinez, predstavnik španjolske vlade, no Rosini odvjetnici tvrdili su da je ona žrtva. Trenutno vijeća Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava, a presuda se očekuje za nekoliko mjeseci

izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

Jehovina svjedokinja tuži Španjolsku, liječnici su joj dali krv protiv njezine volje! Jehovina svjedokinja tuži Španjolsku, liječnici su joj dali krv protiv njezine volje!


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima