KAKO DA UBRZATE METABOLIZAM AKO IMATE IZMEĐU 50 I 60 GODINA

Menopauza povećava rizik od gojaznosti – evo kako da ubrzate metabolizam ako imate između 50 i 60 godina!

Sa brojem godina postoji rizik od usporavanja metabolizma, pogotovo kada žena uđe u period menopauze. Prema riječima ljekara, prosječna starost žena u menopauzi je 51 godina. Estrogen i progesteron, čiji je nivo već bio nizak u period pred menopauzu, u godinama nakon 50-e postepeno pada u potpuni deficit. To može uzrokovati smanjenje gustine korstiju, gubitak mišićne mase, kao i povećanje tjelesne težine.

Kako da ubrzate metabolizam u periodu između 50 i 60 godina života?

Važno je da ne zanemarite fizičku aktivnost. U ovim godinama se takođe preporučuje trening snage. Iako možda mislite da ovo može izazvati probleme sa zglobovima, istraživanja pokazuju da vježbanje povećava gustinu kostiju, smanjuje rizik od osteoporoze, od hroničnih bolesti (kao što je dijabetes tipa 2), kardiovaskularnih bolesti i artritisa.

KAKO DA UBRZATE METABOLIZAM AKO IMATE IZMEĐU 50 I 60 GODINA

Takođe, možete raditi treninge poput joge i pilatesa. Važno je da ostanete aktivni i da redovno vježbate, jer to će pomoći da sačuvate tonus mišića, poboljšate koristi, a metabolizam i probava će raditi kao sat. U procesu mršavljenja vežbanje, vožnja bicikla, šetnja – sve ovo može dati sjajne rezultate, posebno ako ste aktivni u menopauzi kada se povećava rizik od gojaznosti.

KAKO DA UBRZATE METABOLIZAM AKO IMATE IZMEĐU 50 I 60 GODINA

Ukoliko se fizički aktivirate, metabolizmu morate pružiti odgovarajuću hranu. Da bi se ubrzao metabolizam, stručnjaci savjetuju da jedete sto do 200 grama proteina dnevno. To ne znači da svakodnevno jedete meso koje je teško za varenje i opteretite tijelo namirnicama životinjskog porjekla. Sve jedite umjereno, a u jelovnik obavezno ubacite biljne proteine: orašasti plodovi, sjemenke, ovas i riža, kinoa, tofu, povrće (avokado, brokoli, karfiol, kelj…), pečurke…

Proteini će vas dugo držati sitim, regulisati apetit, podstaći mišićnu masu, ali i pozitivno djelovati na metaboličke funkcije u organizmu.

KAKO DA UBRZATE METABOLIZAM AKO IMATE IZMEĐU 50 I 60 GODINA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima