back to top

Kako jednostavno vratiti Android uređaj na tvorničke postavke?

Da li tvoj Android uređaj radi sporo, imaš problema ili jednostavno ne funkcioniše kao prije? Možda planiraš prodati ili pokloniti svoj telefon i želiš biti siguran da su svi tvoji lični podaci izbrisani. U oba slučaja, resetovanje Androida na tvorničke postavke može biti brzo i efikasno rješenje. U ovom vodiču ćemo te provesti kroz korake za resetovanje tvog Android uređaja i razgovarati o tome kada je ova opcija adekvatna.

Korak 1: Napravi sigurnosnu kopiju svojih podataka

Prije nego što resetuješ svoj Android na tvorničke postavke, važno je da napraviš sigurnosnu kopiju svojih podataka. To uključuje fotografije, video zapise, kontakte, poruke i sve druge bitne fajlove koje ne želiš izgubiti. Možeš napraviti sigurnosnu kopiju svojih podataka na svom Google računu, eksternom uređaju za pohranu ili u oblaku poput Google Drive-a ili Dropbox-a.

Korak 2: Pristupi meniju postavki

Za povratak svog Android uređaja na tvorničke postavke, trebaš otvoriti postavke ili “Postavke”. Prevuci prstom nadole sa vrha ekrana da otvoriš traku sa obaveštenjima, zatim dodirni ikonu zupčanika da uđeš u meni podešavanja ili odaberi postavke sa svog početnog ekrana.

kako jednostavno vratiti android na tvorničke postavke

Korak 3: Nađi opciju resetovanja

U meniju postavki, skroluj dolje do sekcije “Sistem” i dodirni je. Zatim dodirni “Opcije resetovanja” ili “Rezervna kopija i povratak” – zavisno od tvog uređaja. Ovdje ćeš pronaći opciju “Vraćanje na tvorničke postavke”.

Korak 4: Resetuj uređaj

Dodirni “Vraćanje na tvorničke postavke” i pročitaj upozorenje koje će se pojaviti na ekranu. Ovo upozorenje će te obavijestiti da će se resetovanjem uređaja izbrisati sve podatke i postavke. Ako si siguran da želiš nastaviti, dodirni “Resetuj telefon” ili “Obriši sve” – u zavisnosti od tvog uređaja.

Korak 5: Potvrdi svoju odluku

Bićeš upitan da uneseš svoj PIN, ‘uzorak’ ili lozinku uređaja da potvrdiš svoju odluku. Nakon što uneseš svoje sigurnosne informacije, dodirni “U redu” da resetuješ uređaj na fabrička podešavanja.

Korak 6: Sačekaj da se proces završi

Tvoj Android uređaj će se ponovo pokrenuti i pokrenuti proces vraćanja na fabrička podešavanja. Ovo može potrajati nekolika minuta, zavisno od brzine tvog telefona. Kada se resetiranje telefona završi, uređaj će se ponovo pokrenuti i tražiti od tebe da ga postaviš kao da je potpuno nov.

kako jednostavno vratiti android na tvorničke postavke

Kada koristiti opciju vraćanja na tvorničke postavke:

  • Prodaja ili poklanjanje uređaja: Ako planiraš prodati ili pokloniti svoj Android uređaj, važno je da ga vratiš na tvorničke postavke kako bi bio siguran da su svi tvoji lični podaci uklonjeni. Ovo će pomoći u zaštiti tvoje privatnosti i spriječiti novog vlasnika da pristupi tvojim podacima.
  • Rješavanje problema: Ako tvoj Android uređaj ima problema sa performansama kao što su sporost, česta rušenja ili zamrzavanje, vraćanje na tvorničke postavke može pomoći u rješavanju ovih problema. To je zato što će resetovanje uređaja na prethodno stanje ukloniti sve oštećene datoteke ili postavke koje mogu uzrokovati probleme.
  • Uklanjanje zlonamjernog softvera: Ako je tvoj Android uređaj zaražen zlonamjernim softverom, vraćanje na tvorničke postavke može pomoći u uklanjanju zlonamjernog softvera. Međutim, svakako napravi sigurnosnu kopiju svojih podataka i skeniraj ih u potrazi za zlonamjernim softverom prije nego što ih vratiš na svoj uređaj.
  • Priprema za nadogradnju softvera: Ako planiraš nadograditi svoj Android uređaj na novu verziju operativnog sistema, vraćanje na fabričke postavke može pomoći u obezbeđivanju nesmetanog procesa nadogradnje. To je zato što će resetovanje uređaja na prethodno stanje ukloniti sve zastarjele ili oštećene datoteke koje mogu ometati nadogradnju.

kako jednostavno vratiti android na tvorničke postavke

Resetovanje tvog Android uređaja na tvorničke postavke je jednostavan i efikasan način rješavanja problema sa performansama, uklanjanja zlonamjernog softvera ili pripreme za nadogradnju softvera. Međutim, važno je napraviti sigurnosnu kopiju podataka prije resetovanja uređaja kako bi izbjegao gubitak bitnih datoteka. Slijedeći korake navedene u ovom vodiču, možeš lako resetovati svoj Android uređaj na tvorničke postavke i uživati u ‘novom početku’.

Boris Plavljanić

Objava Jednostavan način da vratiš svoj Android na fabrička podešavanja prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / Sit.ba )

Izvor: ( sit.ba / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima