back to top

KAKO PREPOZNATI DA IMATE ARITMIJU?

Za pojam aritmije sigurno ste već čuli, poremećaj ritma rada srca, njegov nepravilan rad, otežano disanje je osjećaj koji smo gotovo svi u životu osjetili makar jednom. Nekada su promjene u ritmu rada srca potpuno bezazlene, uzorokovane fizičkim naporom. stresom ili umorom, a nekada su signal da trebamo posjetiti svog ljekara.

Određene aritmije mogu biti opasne po život naročito kod osoba koje imaju neko srčano oboljenje.

Simptomi aritmije srca – kako prepoznati da je imamo

Ako vam se dogodi da imate aritmiju, brzo ćete osjetiti promjene u svom organizmu. Shvatit ćete vrlo brzo da vaše srce lupa jače ili slabije i da teže dišete, možete osjetiti i opću slabost, znojiti se. Simptomi aritmije nešto su drugačiji u slučaju kada je rad srca ubrzan i kada je usporen, prenosi N1.

Aritmija simptomi su:

Kod usporenog rada srca najčešće je to vrtoglavica, osjećaja umora a neki ljudi čak i izgube svijest.

Kod ubrzanog rada srca osjetićete nelagodu u grudima, teže disati,  znojiti se, javiće se i osjećaj vrtoglavice i slabosti.

Koji su najčešći uzroci aritmija?

Aritmija se može javiti iz mnogo razloga, a najčešći su:

Srčani udar (infarkt miokarda) ili ožiljak nakon preležanog infarkta srca.

Smanjeni dotok krvi u srčani mišić, tj. suženjekrvnih sudova koje hrane srce (tzv. koronarna bolest srca).

Postojanje srčanih oboljenja (prisutnih na rođenju ili stečenih kasnije u životu): kardiomiopatija, srčane mane, prethodna hirurgija srca, popuštanje srca i dr.

Visok krvni pritisak povećava rizik od koronarne bolesti srca. Istovremeno se srce bori protiv dugotrajno neliječenog visokog krvnog pritiska tako što zidovi srca zadebljavaju i postaju krući, što može uticati na prenošenje električnog impulsa kroz srce.

Naslijedna sklonost ka pojavi aritmija.

Sleep apnea predstavlja prekid u disanju tokom spavanja i povećava rizik od usporenog srčanog rada (bradikardija) i drugih aritmija.

Promjene u funkciji štitne žlezde (povećana funkcija – hipertireoza ili smanjena funkcija – hipotireoza), i

Da li su aritmije razlog za brigu?

Ako vam se neki od gore navdenih simptoma pojave u jačem obliku obavezno zakažite pregled kod kardiologa.

Ako već imate dijagnozu aritmije, redovno uzimajte svoju terapiju i pridržavajte se pravila koja će vam olakšati. Ono što nikako ne smijete učiniti je ignorisanje tegoba koje imate jer u tom slučaju možete doživjeti najteže posljedice.

Aritmija srca kod djece

Aritmije se mogu javiti i kod mladih, a naročito kod djece.  Nekada uzroci mogu biti bezopasni. Najčešće ih uzrokuju stres, sportska aktivnost, alergija ili bronhitis. U tim je slučajevima bitno pratiti stanje ali posebna terapija nije potrebna.

Većinu djece možemo naučiti da relativno jednostavnim postupcima sama prekinu napad tahikardije bez primjene lijekova.

Ako su napadi tahikardije česti ili dugo traju ili ih dijete loše podnosi opravdano je djetetu dati lijek koji sprječava nastanak napada ali to ne znači izlječenje. Naravno, u ovom slučaju djete će obaviti sve potrebne preglede i dijagnostiku kod svog ljekara.

Lijekovi (antiaritmici). Odabir antiaritmika se vrši na osnovu od vrste aritmije, zdravstvenog stanja pacijenta i pridruženih bolesti.

Elektrokonverzija srčanog ritma (elektrokardioverzija) podrazumjeva kratkotrajnu primenu elektro-šoka na dio grudnog koša gdje se nalazi srce. Cilj je da se prekine aritmija i da se srce vrati u svoj normalni ritam. Ovo se postiže postavljanjem elektroda na grudni koš pacijenta; jedna elektroda se postavlja na vrh srca, a druga na grudnu kost.

Ugradnja uređaja za kontrolu i praćenje srčanog ritma (pejsmejker, defibrilator).

Elektrofiziološke procedure – radiofrekventna ablacija. Ova invazivna dijagnostička i terapijska procedura se radi u sali u lokalnoj anesteziji. Kroz krvne sudove u preponi ljekar uvodi tanku cjevčicu (kateter) sa elektrodom na vrhu. Krećući se kroz krvne sudove, kateter stiže do srčanih šupljina, a zatim se ispituje električna aktivnost srca kako bi se otkrilo odakle dolazi aritmija. Istovremeno je moguće stimulisati srce kako bi se izazvala aritmija. Takođe, tokom ove procedure je moguće liječenje pojedinih aritmija tzv. radiofrekventnom ablacijom.

KAKO PREPOZNATI DA IMATE ARITMIJU? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima