back to top

Kina želi zabraniti upotrebu Intel i AMD procesora i Windows operativnog sistema na državnim računalima.

Kina je nedavno izdala smjernice s ciljem ograničavanja korištenja američkih procesora, poput Intela i AMD-a.

Kina je pionir kada je u pitanju ugradnja solarnih panela.

Nova pravila zabranjuju korištenje Microsoft Windowsa i drugih stranih baza podataka u korist domaćih rješenja, prema izvještaju Financial Timesa od nedjelje.


Kina želi zabraniti upotrebu Intel i AMD procesora i Windows operativnog sistema na državnim računalima.

Prema novim smjernicama, sve vladine agencije iznad općinske razine trebaju koristiti računala i poslužitelje s hardverom koji se smatra “sigurnim i pouzdanim”.

Kina proširuje zabranu korištenja iPhone-a na dodatne pokrajine.

Na odobrenom popisu hardvera nalaze se čipovi tvrtki poput Huaweija i Phytiuma, obje zabranjene u SAD-u. Ovaj potez bi mogao značajno utjecati na financijsku situaciju ovih tvrtki.

Microsoft Copilot je dostupan na Android i iOS platformama.

Prema podacima iz FT-a, Kina je ostvarila 27% Intelove prodaje od 53 milijarde dolara, dok je AMD imao 15% od 23 milijarde dolara prihoda u istoj zemlji. No, treba napomenuti da ovi podaci ne uključuju informacije o tome koliko se čipova zapravo koristi u državnom sektoru.

Microsoft: Nova računala s umjetnom inteligencijom (Copilot) će imati minimalno 16GB RAM-a.

Ovaj potez može se smatrati odmazdom Kine na zabranu američkim tvrtkama da surađuju s kineskim proizvođačima čipova, kao i blokadom Nvidije u prodaji čipova povezanih s umjetnom inteligencijom Kini.

Iako su SAD domaćin svim glavnim igračima u dizajnu čipova zajedno s Japanom i Nizozemskom, kineske tvrtke poput Huaweija, Xiaomija i Oppoa već razvijaju vlastita rješenja.


Kina želi zabraniti upotrebu Intel i AMD procesora i Windows operativnog sistema na državnim računalima.

Koristite kameru vašeg Android telefona ili tableta na Windowsima 11 – evo kako.

Ured za informiranje Državnog vijeća Kine, kao ni AMD i Intel, nisu odgovorili na zahtjev Reutersa za komentar. Ovakve smjernice označavaju značajnu promjenu u politici kineske vlade prema tehnološkim proizvodima, posebno u kontekstu trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a.

Ograničavanje korištenja američkih procesora i softvera može potaknuti domaću industriju tehnologije, ali istovremeno izazvati poremećaje na globalnom tržištu tehnoloških proizvoda i može otežati poslovanje američkih tehnoloških tvrtki u Kini.

Windows 12 dolazi – Qualcomm testira novo Windows na ARM čipu.

Postoje očekivanja da će ova politika imati dugoročne posljedice na trgovinske odnose između dvije najveće svjetske ekonomije.

itportal.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima