back to top

Koje nove funkcije možemo očekivati?

Od promjena korisničkog sučelja, poboljšanja performansi, do poboljšanja privatnosti i sigurnosti, u nastavku je sve što smo uspjeli saznati o novom Android 15!

 

Iako interno poznat kao Vanilla Ice Cream, Android 15 će biti poznat korisnicima kao Android 15

Google je verzije Androida nazivao po kodnim nazivima različitih deserta, ali je odstupio od te tradicije izdavanjem Androida 10, nakon čega je kompanija odlučila samo zadržati broj verzije sistema. Shodno tome, Android 15 je poznat kao jednostavno, Android 15, iako interno Google i dalje koristi nazive deserta za svoje operativne sisteme, tako da je Android 15 poznat kao Android.”Sladoled od vanilije” ili sladoled od vanile.

android 15: koje nove funkcije možemo očekivati?

Google je donekle upoznao svijet sa Androidom 15 kroz svoj “Pregled za programere”

Google je počeo da testira Android 15 i predstavlja ga svijetu kroz preglede za programere, iako je konačno stabilno izdanje još za nekoliko mjeseci. Raspored izdavanja Androida 15 uključuje preglede za programere koji će trajati do kraja marta, nakon čega slijede beta izdanja, negdje oko maja. Android 15 će dostići stabilnost platforme u junu ili julu, što znači da platformi neće biti dodane nove mogućnosti ili API-ji, tako da programeri aplikacija mogu početi testirati svoje aplikacije u odnosu na te javne API-je. Sljedećih nekoliko izdanja će se fokusirati na ispravke grešaka.

Google nije pomenuo kada će stabilne verzije Androida 15 biti objavljene, ali pretpostavljamo da će se to dogoditi zajedno sa lansiranjem Pixel 9 serije, što znači vjerovatno u oktobru.

Ako koristite noviji Google Pixel uređaj, bit ćete prvi koji će ispunjavati uslove za ažuriranje Androida 15. OEM proizvođačima će trebati malo više vremena da objave funkcionalna Android UX UI za Android 15.

 

Nove stvari koje bismo mogli vidjeti u Androidu 15

Na prvi pogled, Android 15 izgleda prilično slično prethodnim verzijama Androida, ali postoje neke značajne promjene koje je Google uveo ovim ažuriranjem. Postoje i funkcionalna ažuriranja nekoliko važnih funkcija. Sve ove karakteristike su ili zvanično najavljene ili primećene u izdatoj verziji Androida 15.

android 15: koje nove funkcije možemo očekivati?

Djelomično dijeljenje ekrana

Uz Android 15, korisnici mogu dijeliti ili snimati samo prozor aplikacije umjesto cijelog ekrana uređaja. Ova funkcija je prvi put omogućena u Androidu 14 QPR 2 na Pixel uređajima, ali će sada biti dostupna na cijeloj Android platformi.

android 15: koje nove funkcije možemo očekivati?

Notification Cooldown

Postoji nova funkcija koja se može naći u odjeljku Obavještenja. Ova funkcija se zove “Hlađenje obavještenja” i smanjuje količinu uzastopnih obavijesti koje dolaze iz iste aplikacije. Dizajniran je da spriječi preopterećenje obavijestima za korisnike.

 

Nove kontrole kamere u aplikaciji

Android 15 dodaje nova proširenja za veću kontrolu nad hardverom kamere na podržanim uređajima. Nove funkcije dodane kroz ova proširenja uključuju poboljšanja pri slabom osvjetljenju, koja programerima daju kontrolu nad povećanjem svjetline pregleda kamere, kao i napredna podešavanja blica, koja omogućavaju preciznu kontrolu intenziteta blica prilikom snimanja fotografija.

android 15: koje nove funkcije možemo očekivati?

Univerzalni prekidač za kontrolu vibracija tastature

Android 15 Developer Preview 1 je dodao novi prekidač za vibracije tastature. Ovaj prekidač omogućava korisnicima da onemoguće vibraciju tastature. Kada je isključena, sistemska postavka djeluje kao postavka jedan korak iznad postavki koje se nalaze unutar pojedinačnih aplikacija na tastaturi.

 

Osjetljiva obavještenja

Neki oblici dvofaktorske autentifikacije (2FA) sigurniji su od drugih, ali mnoge platforme se oslanjaju na najosnovniji oblik 2FA, koji šalje jednokratne lozinke (OTP) putem teksta ili e-pošte. Međutim, Android 15 će to popraviti dodavanjem osjetljive funkcije obavijesti koja sprječava zlonamjerne aplikacije da dobiju pristup korisničkom OTP-u.

 

Novi prozor za Bluetooth

Android sistem omogućava korisniku da uključi Bluetooth preko pločice brzih postavki. Ali Android 15 donosi neka poboljšanja ove funkcionalnosti, omogućavajući korisniku da klikne na pločicu Bluetooth brze postavke da otvori iskačući dijaloški okvir, koji vam omogućava da izvršite više funkcija, kao što je uključivanje i isključivanje Bluetootha, povezivanje i prekidanje veze s pojedinačnih uređaja, pristup njihovoj stranici s postavkama i uparivanje novih uređaja.

 

Health Connect

Android 15 uključuje ažuriranja platforme Health Connect by Android, koja dodaje podršku za nove vrste podataka o vježbanju, ishrani i još mnogo toga.

 

Virtualni MIDI 2.0 uređaji

Android 13 je dodao podršku za povezivanje sa MIDI 2.0 uređajima putem USB-a, koji komuniciraju pomoću univerzalnih MIDI paketa (UMP). Android 15 proširuje UMP podršku na virtuelne MIDI aplikacije. Ovo omogućava sastavljanje aplikacija za kontrolu aplikacija sintisajzera kao virtuelnog MIDI 2.0 uređaja, baš kao što bi to bilo sa USB MIDI 2.0 uređajem.

 

Poboljšanja koja će Android 15 donijeti u pogledu performansi

Android 15 nastavlja da poboljšava mogućnosti poznate kao Android Dynamic Performance Framework (ADPF). ADPF je skup API-ja koji omogućava igricama i aplikacijama koje zahtijevaju visoke performanse da imaju direktniju interakciju sa napajanjem i termalnim sistemima Android uređaja. Koristeći ove API-je, korisnik ima mogućnost boljeg praćenja ponašanja sistema, nakon čega može dalje optimizirati performanse do održivog nivoa.

ADPF se sastoji od sljedećih glavnih karakteristika:

  • Karakteristike praćenja termičkog stanja
  • Pružanje savjeta o radu sistema na čipu
  • Metode mjerenja performansi

 

Android 15 će dodatno poboljšati ove mogućnosti dodavanjem sljedećih segmenata:

  • Režim energetske efikasnosti za bolju kontrolu performansi uređaja.
  • Savetodavne sesije će takođe moći da izveštavaju o performansama CPU-a i grafičke kartice, omogućavajući sistemu da uskladi frekvenciju i procesora i grafičke kartice kako bi najbolje ispunio zahteve radnog opterećenja.
  • Dodati će se novi pragovi u pogledu mjerenja grijanja sistema.

 

Šta bismo željeli vidjeti u Androidu 15?

android 15: koje nove funkcije možemo očekivati?

Satelitska povezanost i komunikacije zasnovane na toj povezanosti

U najnovijem izdanju Android 14 QPR3 Beta 2, postoje naznake da Google radi na uspostavljanju satelitskog povezivanja na Android pametne telefone, u saradnji sa T-Mobileom. Prisustvo ovog koda u Android 14 QPR3 Beta 2 izdanju sugeriše da bi ova funkcija mogla biti uvedena u stabilnu granu sa izdanjem Androida 15.

 

Widgeti na zaključanom ekranu

Android se koristi za podršku vidžeta zaključanog ekrana. Ova funkcija je postojala na Androidu 4.2 Jelly Bean, ali je uklonjena u Androidu 5.0 Lollipop. Budući da je iOS doveo widgete na zaključani ekran sa iOS-om 16, Android bi mogao vratiti vidžete na zaključani ekran sa Androidom 15.

android 15 auracast

Fokusirajte se na Auracast

Sa Androidom 15, Google bi mogao da plasira Auracast kao jednu od svojih ključnih karakteristika. Android 13 omogućava korisnicima da dijele ili se povežu na obližnje LE Audio streamove, ali Android 15 bi mogao olakšati otkrivanje ove funkcije. Ovo bi omogućilo uređajima koji podržavaju Auracast da emituju zvuk na obližnje Auracast uređaje. Očekujemo da će se pojaviti nova stranica za “dijeljenje zvuka” ako kliknemo na Postavke -> Povezani uređaji -> Postavke veze kako bismo olakšali ovo dijeljenje zvuka.

 

Napisao: Alan Milić

Članak Android 15: Koje nove mogućnosti možemo očekivati? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

sit.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima