Koliko kafe je previše?

Za mnoge od nas dan je nezamisliv bez šalice kafe, posebno one omiljene jutarnje, koja predstavlja pravi početak dana. No s obzirom na to da nakon nje često uslijedi još jedna, a onda još pokoja, postavlja se pitanje – koliko kafe je previše?

Kofein, tvar iz porodice alkaloida koja se nalazi u kafi, jedan je od najstarijih stimulansa za ljudsku populaciju. Kad se razmatra pitanje koliko šoljica kafe možemo popiti tokom dana, pažnja se prvenstveno usmjerava na učinke kofeina na krvni pritisak i srčani ritam zbog njegovog utjecaja na srce i cirkulaciju, piše tportal.

“Ako ste zdravi, obično je prihvatljivo popiti četiri, pet šoljica kafe dnevno raspoređenih tokom dana, no važno je napomenuti da svako ima različitu toleranciju na kofein. Kava može utjecati na krvni pritisak; blag porast krvnog pritiska od 10-20 mmHg kratko vrijeme nakon ispijanja šoljice kafe je normalan. U pojedinaca koji redovno konzumiraju kafu, ovaj učinak podizanja krvnog pritiska nestaje nakon otprilike dvije sedmice. Čak i osobe koje imaju visok krvni pritisak mogu konzumirati kafu”, kaže dr. Christian Engelbert.

Osim toga, čak tri opsežna istraživanja dokazala su da kod zdravih osoba kafa ima pozitivan učinak na rad srca.

Ipak, doktor ističe da biste trebali smanjiti količinu ako zapazite neki od sljedećih simptoma:

srčana aritmija
znojenje
glavobolja
bol u želucu
nemir
tahikardija.

“Do 200 mg kofeina u jednoj dozi ne stvara zdravstvene probleme. Općenito, ako ste dobrog zdravlja, tolerirana dnevna doza kofeina je 300-400 mg”, kaže dr. Engelbert.

Doktor savjetuje i kako je dobro popiti čašu vode nakon kafe jer ona ublažava njen utjecaj na želudac i drži nas hidriranima.

Kada je riječ o odgovoru na pitanje koliko šoljica kafe u danu je previše, ključ je u praćenju vlastitog tijela. Ako primjećujete neki od nepoželjnih simptoma, poput ubrzanog lupanja srca, problema s probavom ili osjećaja nemira, razmislite o smanjenju dnevne doze kofeina.

No ako vam trenutna količina kafe koju unosite na dnevnoj bazi ne stvara poteškoće, a posebno ako se uz to hranite uravnoteženo i redovno vježbate, dr. Engelbert tvrdi kako nema razloga da vas to zabrinjava ili da se odričete svog omiljenog napitka.

 

Žene.ba

Koliko kafe je previše? Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima