Liječnici djevojčici izvadili 300 kamenaca iz bubrega!

Dvadesetogodišnja djevojka iz Tajvana nedavno je bila podvrgnuta operaciji u kojoj su liječnici uklonili 300 bubrežnih kamenaca!. Dvadesetogodišnjak, kojeg su tajvanski mediji identificirali kao Xiao Yu, …

primljena je u bolnicu u gradu Tainan ranije ovog mjeseca nakon što se žalila na jaku bol u donjem dijelu leđa.

Imala je i temperaturu, a analiza krvi pokazala je neobično visok broj bijelih krvnih zrnaca. Liječnici su naručili CT koji je pokazao da je Yuin desni bubreg pun tekućine i praktički pun bubrežnih kamenaca.

CT snimka bubrežnog kamenca
CT bubrežnih kamenaca

Prvi zadatak bio je staviti mladu ženu na antibiotike, zatim ispustiti tekućinu iz njezina bubrega i na kraju izvesti minimalno invazivnu operaciju uklanjanja otprilike 300 kamenaca iz desnog bubrega.

Tijekom operacije liječnici su izvadili više od 300 kamenaca, veličine između 5 i 2 cm. Prema tajvanskim medijima, većina kamenja izgledala je vrlo malo.

300 bubrežnih kamenaca
Izvađeno joj je 300 bubrežnih kamenaca

Iako postoje mnogi čimbenici koji mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca, u ovom konkretnom slučaju pacijentica uopće nije uživala u pijenju vode, već se za hidrataciju oslanjala na slatke čajeve i trikove čajne sokove.

To je uzrokovalo kroničnu dehidraciju, stanje u kojem urin postaje koncentriraniji, a minerali u njemu kristaliziraju stvarajući kamenje.

Urolozi u bolnici Chi Mei u Tainanu pozvali su javnost da pije puno vode kako bi tijelo moglo preraditi unos šećera, soli i kalcija, koristeći slučaj Xiao Yua kao priču o tome što se može dogoditi u ekstremnim slučajevima dehidracije.

izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

Liječnici djevojčici izvadili 300 kamenaca iz bubrega! Liječnici djevojčici izvadili 300 kamenaca iz bubrega!


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima