back to top

Liječnici u mozgu žene pronašli parazita koji joj je pojeo mozak!

77-godišnja žena iz Kine umrla je kada su liječnici pronašli parazit koji joj je pojeo mozak! Neimenovani pacijent posjetio je lokalnu bolnicu 2022. godine nakon nekoliko dana.

žalila se na vrtoglavicu, zbunjenost i poteškoće u govoru. Liječnici su mislili da boluje od tumora na mozgu jer su njezine pretrage pokazale leziju.

Međutim, lumbalna punkcija – kada se igla umetne u kralježnicu kako bi se ispitala tekućina – otkrila je da je zaražena Balamuthia mandrillaris, jednostaničnim organizmom koji se širi u mozak i ubija devet od 10 pacijenata.

Balamuthia mandrillaris (B mandrillaris) se obično nalazi u prašini, tlu i vodi i smatra se da uzrokuje infekcije kada dođe u kontakt s otvorenim ranama ili se udahne kroz pluća.

Liječnički tim Kineskinje napisao je da je vjerojatno dobila infekciju zbog svog ruralnog okruženja, budući da je živjela u blizini izvora vode poput ribnjaka. Žena je provela osam dana u svojoj lokalnoj bolnici, postupno postajući zbunjena i sve više nesposobna govoriti, izvještava web stranica Dailymail.

Sljedećih nekoliko dana dišni su joj se putevi začepili, zbog čega je stavljena na respirator.

“Unatoč agresivnim mjerama liječenja, stanje pacijentice se pogoršalo”, napisao je tim. Pacijentica je umrla nakon što je njezina obitelj odlučila odustati od daljnjeg liječenja.

mozak žene s parazitom
mozak žene s parazitom Balamuthia mandrillaris

Balamuthia mandrillaris je prvi put otkrivena 1986. godine, a samo je 200 slučajeva prijavljeno u cijelom svijetu – od kojih 100 u SAD-u. CDC (Centri za kontrolu i prevenciju bolesti) procjenjuje da ubija 90 posto pacijenata, a rano liječenje je ključno.

Nakon što uđe u krvotok, ameba putuje do mozga, gdje uzrokuje infekciju granulomatoznog amebičnog encefalitisa (GAE). To je slobodno živuća ameba, slična Naefleria fowleri, koja se nalazi u toploj vodi i izazvala je niz slučajeva u SAD-u posljednjih godina.

Prema CDC-u (Centri za kontrolu i prevenciju bolesti) rani simptomi uključuju vrućicu, glavobolju, povraćanje, letargiju i mučninu.

Međutim, kako stanje napreduje tjednima ili mjesecima, može dovesti do napadaja, slabosti, zbunjenosti, djelomične paralize, poteškoća s govorom i problema s hodanjem. Prikaz slučaja objavljen je u časopisu Heliyon.

Izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

Liječnici u mozgu žene pronašli parazita koji joj je pojeo mozak! Liječnici u mozgu žene pronašli parazita koji joj je pojeo mozak!


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima