back to top

Može li režim uštede baterije raditi na uređaju cijelo vrijeme?

Korisnici kojima baterija na pametnom telefonu, tabletu, pametnom satu ili laptopu počne brže trošiti s vremenom, uvijek pokušavaju pronaći način da to ograniče.

Ono što se često radi u ovim situacijama je omogućavanje režim uštede baterije (režim uštede baterije) koji će raditi cijelo vrijeme i spriječit će pretjeranu potrošnju resursa baterije i time osigurati duže korištenje uređaja.

Postavlja se pitanje da li je ovaj postupak ispravan. Hoće li način rada uštede baterije imati pozitivan učinak na uređaj ili će dugoročno oštetiti bateriju? Saznajte više o ovoj temi u nastavku.

režim uštede baterije

Prednosti uključivanja načina rada za uštedu baterije

Najveća prednost uvijek omogućavanja načina rada za uštedu baterije je ta što ćete moći duže koristiti svoj uređaj bez straha da će se brzo ugasiti. U tom trenutku, vaš uređaj će isključiti ili ograničiti aplikacije i funkcije koje troše mnogo energije, kao što je opcija za uvijek uključeni prikaz ili pozadinsko osvježavanje aplikacija. Ovim postupcima možete osigurati do nekoliko dodatnih sati korištenja uređaja.

Pošto dobijate dodatne sate korišćenja uređaja, nećete morati da ga punite tako često. Ređem uključivanjem uređaja u utičnicu radi punjenja, može se produžiti životni vek baterije, koja vremenom degradira. Usvajanje dobrih navika punjenja može značajno usporiti trošenje baterije.

Kao još jednu prednost korištenja načina rada za uštedu baterije možemo spomenuti smanjenu upotrebu mobilnih podataka. Budući da će vaš uređaj ograničiti sinhronizaciju podataka i pozadinsku aktivnost, korištenje resursa će se smanjiti. Ovo može biti velika prednost kada ste korisnik mobilnog paketa podataka čija će potrošnja na taj način biti manja.

režim uštede baterije

Loša strana korištenja načina rada za uštedu baterije

U prethodnom pasusu spomenuli smo prednosti korištenja režima štednje baterije, kojih zaista ima, ali postoji i negativna strana.

Vaš ekran će biti zatamnjen cijelo vrijeme tokom upotrebe i bit će teže vidjeti sadržaj na njemu, vaše korisničko sučelje može slabije reagirati, a neke od osnovnih aplikacija i funkcija kao što su obavijesti ili GPS neće raditi dobro ili uopće dostupno.

Uvijek uključen način rada za uštedu baterije će spriječiti sinhronizaciju vaših aplikacija u pozadini. Kao rezultat toga, mogu propustiti važne informacije, vijesti, ažuriranja, poruke ili čak pozive. Također ćete primijetiti da je teško povezati se na Internet ili povezati se s drugim uređajima.

Potrebno je reći da situacije u kojima ostavite uključen način štednje baterije ne nanose posebnu štetu vašem uređaju ili bateriji. Testovi su to pokazali i o tome ne morate da brinete. Zato možemo reći da je istina sve što smo ranije rekli – režim štednje baterije će spriječiti njeno brže pražnjenje i smanjiti cikluse punjenja, što je vrlo pozitivno za osiguravanje dužeg korištenja uređaja.

način štednje baterije na mobilnom telefonu

Kada biste trebali omogućiti način rada za uštedu baterije?

Naveli smo prednosti i nedostatke uključivanja načina rada za uštedu baterije, a sada je vrijeme da navedemo kada je zapravo najbolje vrijeme da ga koristite.

Ovo će prvenstveno zavisiti od preferencija korisnika, ali jedna stvar je jasna – ostavljanje režima uštede baterije stalno uključenim će pogoršati performanse vašeg pametnog telefona, tableta, pametnog sata ili laptopa.

Kada uključite način rada za uštedu baterije, uzmite u obzir sljedeće savjete:

  1. Možete omogućiti način rada za uštedu baterije kada je na niskim vrijednostima – od 15 do 30 posto – i na taj način izbjeći isključivanje uređaja. Kada dobijete priliku za punjenje, isključite mod.
  2. Možete omogućiti način štednje baterije ako je pred vama dug dan pun, na primjer, raznih aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na situacije kada vam punjač neće biti dostupan cijeli dan jer ste ga slučajno zaboravili. Dobri primjeri sličnih situacija su planiranje, kampiranje ili putovanje.
  3. Ako znate da ćete svoj uređaj koristiti u poslovne svrhe ili za hitne slučajeve, svakako ima smisla žrtvovati performanse aplikacija i funkcija kako biste produžili vrijeme korištenja. Sačuvaćete bateriju od intenzivne potrošnje i koristiti samo najnužnije aplikacije i funkcije, ali to će vas uštedeti ako kod sebe nemate punjač ili se jednostavno nalazite na neprikladnom mestu gde ne možete da punite uređaj.

baterija koja se sporo puni

Može se zaključiti da režim štednje baterije najbolje funkcioniše kao privremena, u tom trenutku neophodna, metoda, a njeno stalno korišćenje u praksi nije neophodno.

Režim uštede baterije može vam pomoći da produžite vijek trajanja baterije vašeg uređaja, ali to nije nešto što bi trebalo stalno forsirati.

Dulje trajanje baterije zvuči sjajno, ali oduzima punu funkcionalnost aplikacija i funkcija na uređaju, što može biti vrlo važno.

Konačni savjet je da način uštede baterije treba koristiti kada vam treba malo više resursa baterije da bi vaš uređaj radio određeno dodatno vrijeme ili u situacijama kada ste sigurni da bez uštede resursa baterije vaš uređaj neće preživjeti dan, i potreban vam je jer njegovo punjenje sigurno neće biti dostupno.

Ovo su optimalne situacije kada je uključen način štednje baterije i njegov rad treba izbalansirati tako da većinu vremena i dalje imate najbolje performanse svog uređaja.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Post Treba li na uređaju stalno raditi način rada za uštedu baterije? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

sit.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima