back to top

Na Božićnoj španjolskoj lutriji mnogi su osvojili po 400.000 eura!

Mnogi Španjolci, uoči Božića, igraju tradicionalnu lutriju pod nazivom “El Gordo” ove 2023. godine, mnogi su osvojili nevjerojatnih 400.000 eura! Ova tradicionalna božićna lutrija održava se svake godine 22. prosinca u Kraljevskom kazalištu u Madridu. …

22. prosinca u Španjolskoj je održana božićna lutrija, najveća na svijetu. Po 400.000 eura dobili su svi vlasnici trsova sa srećkom broj 88008. Najviše dobitnika bilo je u Madridu

Ove godine lutrijska premium listića imala je broj 88008, a svi koji su kupili njen deseti dio osvojili su po 400.000 eura, odnosno takozvanog “Debelog čovjeka” (El Gordo).

Srećke se prodaju na prodajnim mjestima Državne lutrije, a često se događa da se listići iz iste serije uplaćuju na jednom prodajnom mjestu, a svi dobitnici su iz istog mjesta.

Tako su 2011. svi trsovi s kombinacijom 58268 prodani u Granjenu, gradiću u pokrajini Aragon u kojem živi oko 2000 ljudi.

Međutim, ovogodišnji dobitak raširen je diljem Španjolske. Najviše dobitnika bilo je u Madridu, gdje je prodano 50 lotova najvrjednijih trsova, a glavni dobitak također je otišao u Jaen i Ezio kraj Seville. Pobjednika je bilo i u Barceloni, Levanteu, na Kanarskim otocima i mnogim manjim mjestima.

Zanimljivo je i da se danas najduže čekalo na izvlačenje glavnog dobitka otkako postoji lutrija, pa su neki i zadrijemali u Kraljevskom kazalištu.

Španjolska božićna lutrija druga je najduža lutrija na svijetu. Održava se svake godine od 1812. godine, a prvo izvlačenje održano je u Cádizu. Lutrija se nije prekidala ni tijekom Španjolskog građanskog rata, kada je izvlačenje održano u Valenciji.

Božićna lutrija, iako izvanredna, ne razlikuje se od običnog izvlačenja. Kartice za lutriju imaju 100.000 kombinacija – peteroznamenkastih brojeva od 00000 do 99999. Kako se na jednoj lutriji može ispisati samo jedna kombinacija brojeva, srećke se svake godine tiskaju u nekoliko serija.

Budući da je cijena od 200 eura visoka za većinu igrača, ulaznice su podijeljene u deset dijelova (décimo) koji koštaju 20 eura. To znači da će oni koji kupe desetinu trsova, koji su osvojili najveću nagradu od četiri milijuna eura, dobiti 400.000 eura.

Osim toga, oni igrači čija je kombinacija manja ili veća od “el gordo” dobivaju utješnu nagradu od 20.000 eura, a imaju i priliku osvojiti druge nagrade.

Izvlačenje se održava svake godine 22. prosinca, a kombinacije i nagrade tradicionalno izvlače učenici madridske škole San Ildefonso, koju su nekada pohađala samo djeca bez roditelja koji su bili državni službenici. Uobičajeno je da dobitnici najviših nagrada doniraju novac ovoj školi.

Kombinacije brojeva i nagrada pjevaju djeca, a izvlačenje se prenosi na većini nacionalnih televizija. Većina onih koji dobiju povrat novca odluči ponovno okušati sreću u Izvanrednoj dječjoj lutriji koja se održava svakog 6. siječnja, na Sveta tri kralja po gregorijanskom kalendaru.

izvor: RTS.rs

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

Na Božićnoj španjolskoj lutriji mnogi su osvojili po 400.000 eura! Na Božićnoj španjolskoj lutriji mnogi su osvojili po 400.000 eura!


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima