Najsmrdljivijim sirom na svijetu smatra se francuski sir “Vieux Boulogne”, tvrdi tim istraživača sa Sveučilišta Cranfield. Vieux-Boulogne dolazi iz Boulogne-sur-Mer, grada u regiji …
Hauts-de-France u sjevernoj Francuskoj.
Vieux Boulogne sir je nepasterizirani, neprešani obrtnički sir proizveden od kravljeg mlijeka. Razvili su 1982. Antoine Bernard i Philippe Olivier
Limburger, Munster, Epoisses de Bourgogne ili Brie de Meaux samo su neki od sireva koji su poznati koliko po svojoj oštroj aromi (da ne kažemo “smrad”), toliko i po svom okusu.
Ali neslužbena titula najsmrdljivijeg sira na svijetu pripada francuskoj deliciji – siru koji se zove “Vieux Boulogne”!
Prije 20 godina znanstvenici sa Sveučilišta Cranfield, sjeverno od Londona, testirali su 15 najsmrdljivijih sireva na svijetu kako bi utvrdili koji ima najgori miris. Koristili su ljudske nosove, kao i kompjuterski povezani “elektronički nos” za rangiranje mirisa sireva i otkrili da je sir Vieux Boulogne daleko najsmrdljiviji na svijetu!
Sir četvrtastog oblika brzo je postao poznat po svojoj oštroj aromi, koju su akademici sa Sveučilišta Cranfield opisali kao “mješavinu mirisa tijela i kravlje balege”. Toliko smrdi da ga je u Francuskoj zabranjeno jesti u javnom prijevozu!
Iznenađujuće, sir Vieux Boulogne ima gladak, mekan okus koji uopće ne odgovara njegovom mirisu.
Miris sira Vieux-Boulogne rezultat je složenih kemijskih reakcija koji nastaju tijekom procesa zrenja. Bakterije iz pranja piva proizvode spojeve kao što su amonijak, spojevi sumpora i masne kiseline, koji zajedno proizvode karakterističan jak miris.
Tijekom dva mjeseca sazrijevanja u podrumima u okolici grada Boulogne-sur-Mer u sjevernoj Francuskoj, sirevi Vieux Boulogne ispiraju se pivom koje im daje prepoznatljiv izgled i aromu naranče.
Proizvodnja sira Vieux-Boulogne umjetnost je sama po sebi. Sir se proizvodi od svježeg, nepasteriziranog kravljeg mlijeka koje se pažljivo obrađuje kako bi se zadržali svi prirodni okusi i mirisi. Tijekom procesa zrenja, koji traje oko sedam do devet tjedana, kora sira redovito se pere pivom.
Ovaj proces pranja pivom doprinosi njegovom karakterističnom i izrazito intenzivnom mirisu. Pivo koje se koristi je najčešće lokalno, što dodatno naglašava regionalni karakter ovog sira.
Pivo reagira s bakterijama na kori sira, stvarajući specifične spojeve koji su odgovorni za intenzivan miris. Kora sira je glatka, narančasto-smeđe boje, a zbog procesa pranja može biti ljepljiva na dodir. Unutrašnjost sira je mekša i kremastija, punog okusa koji se savršeno spaja s aromom kore.
Navodno, interakcija između bakterija u pivu i enzima u kravljem mlijeku stvara ovaj oštar miris po kojem je poznat Vieux Boulogne.
Nakon testiranja mirisa sira 2004. godine, znanstvenici sa Sveučilišta Cranfield proveli su drugi test 2007. godine, koristeći napredniji računalni “elektronički nos”. “Vieux Boulogne” je zadržao titulu i od tada je se nije odrekao kao najsmrdljiviji sir na svijetu”
Najbolji način uživanja u siru Vieux-Boulogne je uz svježe pečeni kruh, voće ili uz čašu vina koja može uravnotežiti njegovu jaku aromu.
Vieux-Boulogne dostupan je u specijaliziranim trgovinama sira i delikatesama diljem Europe, a može se pronaći u nekim trgovinama koje nude međunarodne sireve u drugim dijelovima svijeta.
Zbog specifičnog mirisa često se prodaje u hermetički zatvorenoj ambalaži kako bi se izbjeglo širenje mirisa tijekom transporta i skladištenja.
Izvor: Zanimobostidana.com
Molimo vas da online portali (stranice) ako kopirate originalan članak sa naše stranice zanimljivosti dana, NAVODITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV za objavljivanje originalnih članaka sa stranice na Facebooku (Meta), Instagramu , YouTube, obratite nam se za odobrenje. Hvala!
TAKOĐER VAM NUDIMO:
Izvor: ( zanimljivostidana.com / Znamo.ba )