NAJVEĆI SHOPPING CENTAR na svijetu je Iran Mall!

Trgovački centar se smatra simbolom američkog konzumerizma i SAD je doista dom za više od 100.000 trgovačkih centara, ali titula najvećeg trgovačkog centra na svijetu

zapravo pripada jednom od najvećih američkih rivala, zemlji Iranu.

Najveći trgovački centar na svijetu nalazi se sjeveroistočno od Teherana, golemi Iran Mall sastoji se od sedam katova, no njegova cjelokupna infrastrukturna površina mjeri nevjerojatnih 1,35 milijuna četvornih metara i trebala bi se proširiti na 1,60 milijuna četvornih metara.

Od 2014. više od 1200 izvođača i oko 25 000 radnika radi danonoćno kako bi najveći trgovački centar na svijetu postao stvarnost. U 2018. godini završena je prva faza izgradnje te je 1. svibnja 2018. godine otvoreno 267.000 četvornih metara bruto zakupljive površine i 708 prodajnih mjesta.

Iranska maloprodajna zemlja čuda (Iran Mall) sadrži više od 700 trgovina koje iznajmljuje kombinacija lokalnih i međunarodnih robnih marki koje nude raznovrsnu robu i usluge, ali također ima niz pogodnosti koje ne vidite u većini trgovačkih centara diljem svijeta.

Na primjer, Iran Mall ima najmanje 12 IMAX kina, kao i vrhunsko kino s kapacitetom od 2000 mjesta, muzej i nekoliko umjetničkih galerija.

Što se tiče mogućnosti zabave, Iran Mall dom je impresivnog zabavnog parka, krovnih teniskih terena, kongresnog centra, hotela i više konferencijskih dvorana. Uskoro se otvara novi hotel s 5 zvjezdica i moderan sportski centar, budući da se cijeli trgovački kompleks neprestano razvija.

Trgovački centri možda su izmišljeni u Sjedinjenim Državama, ali Iran je pronašao način da najveći svjetski trgovački centar postane vlastiti!

Uz gore navedene sadržaje, Iran Mall ima nekoliko prostora inspiriranih perzijskom umjetnošću i kulturom. Tradicionalni bazar Iran Malla inspiriran je tržnicama Tabriza, Isfahana i Shiraza, dok je Didar Garden inspiriran tradicionalnom arhitekturom od opeke središnjeg Irana i ukrašen je palmama i fontanama.

Jedan od vrhunaca posjeta Iran Mall-u svakako je Dvorana ogledala, u kojoj se nalazi više od 38 milijuna komada ogledala koja su u nju ugradili neki od najboljih majstora u Iranu.

Trgovački centar također je dom knjižnice Jondishapur, impresivne knjižnice koja sadrži više od 45 000 knjiga, rukopisa i dokumenata.

Na kraju dodajmo da je od 2018.g Iran Mall postavio je Guinnessov svjetski rekord za najduže neprekidno izlijevanje betona na svijetu, s tonom betona izlivenom neprekidno 6 uzastopnih dana. Pogledajte u videu kako to izgleda unutar ovog trgovačkog centra, a o ovom najvećem trgovačkom centru na svijetu imate i dosta videa na YouTubeu.

Izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

NAJVEĆI SHOPPING CENTAR na svijetu je Iran Mall!NAJVEĆI SHOPPING CENTAR na svijetu je Iran Mall!


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima