Napoleonov šešir prodan za više od dva milijuna dolara!

Šešir koji je pripadao Napoleonu Bonaparteu dok je bio francuski car prodan je u nedjelju na aukciji u Francuskoj za rekordnih gotovo dva milijuna eura, objavila je aukcijska kuća…

Napoleonov šešir prodan je za rekordnu svotu od 1,932 milijuna eura (2,1 milijun dolara) — čime je srušen prethodni rekord za Napoleonov šešir, koji je držala ista aukcijska kuća, od 1,884 milijuna eura 2014. godine, a napravio ga je južnokorejski biznismen.

Šešir, poznat kao dvougaoni šešir, u Napoleonovim zaštitnim bojama – crnoj, s plavo-bijelo-crvenim bojama francuske zastave kao oznakama – i privukao je interes kolekcionara “širom svijeta”, rekli su dražbovnici Osenat, odbijajući navesti identitet ili nacionalnost potencijalnog kupca. .

Posljednji je bio u vlasništvu biznismena Jean-Louisa Noisieza, koji je preminuo prošle godine.

Ostale Napoleonove uspomene iz zbirke Noisiez također su bile u bloku, uključujući medalju Legije časti i par srebrnih ostruga koje je posjedovao Napoleon.

Konačna cijena šešira, uključujući sve troškove, bila je više nego dvostruko veća od procijenjenih 600.000 do 800.000 eura, i gotovo četiri puta veća od rezervisane cijene, rekla je aukcijska kuća sa sjedištem u Fontainebleauu, južno od Pariza.

Vjeruje se da je Napoleon posjedovao ukupno oko 120 takvih šešira tijekom 15 godina, od kojih je većina sada izgubljena.

“Sam šešir predstavljao je sliku cara”, rekao je stručnjak aukcijske kuće Jean-Pierre Ossenat za AFP prije prodaje.

Napoleon je nosio ovaj šešir usred svog carskog vremena, navodi aukcijska kuća, prenosi France24

Za razliku od većine drugih časnika u to vrijeme, Napoleon je šešir nosio naopako, što mu je davalo upečatljivu siluetu koju su njegovi vojnici lako prepoznali u borbi.

Napoleon je postao istaknut tijekom Francuske revolucije, postavši ključna figura u Revolucionarnim ratovima. Služio je republici kao prvi konzul, a za cara je okrunjen 1804. godine.

Bio je prognan 1815. nakon što je izgubio bitku protiv britanskih i pruskih snaga kod Waterlooa.

izvor: Zanimobostidana.com

Molimo portale, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

Napoleonov šešir prodan za više od dva milijuna dolara! Napoleonov šešir prodan za više od dva milijuna dolara!


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima