back to top

OKRUGLI STO “MOJE ZDRAVLJE, MOJE PRAVO” POVODOM SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA

Zdravlje je temeljno pravo svakog čovjeka, a ovogodišnji slogan Svjetskog dana zdravlja „Moje zdravlje, moje pravo“ zagovara pravo svih i na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, istaknuto je danas na Okruglom stolu u JU “Dom zdravlja” Kantona Sarajevo.

Svjetska zdravstvena organizacija 7. april 2024. godine posvetila je svom globalnom cilju koji se odnosi na pravo na zdravlje sa sloganom „Moje zdravlje, moje pravo“ izražavajući stalnu opredijeljenost za smanjenje nejednakosti u zdravlju, pravičnost u ostvarivanju zdravstvene zaštite, kako bi se u cijelom svijetu i svakoj zemlji smanjio finansijski i socijalni teret bolesti, a naročito teret teških oboljenja koje trpe pojedinici, porodice, zajednice i društvo u cjelini, posebno kada su u pitanju hronične nezarazne bolesti.

Događaju su prisustvovali ministar zdravstva Kantona Sarajevo, mr.sci.dr.med. Enis Hasanović, v.d. direktora JU Zavod za javno zdravstvo KS, dr.med. Zlatan Hamza, v.d. direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, dr. Milan Mioković, te predstavnici Zavoda, zdravstvenih savjeta gradskih općina, te brojnih udruženja i nevladinog sektora s područja KS i FBIH.

Moderatorica skupa Emira Tanović Mikulec, spec.socijalne medicine, pozdravila je brojne goste prigodnim uvodnim govorom, te izrazila veliko zadovoljstvo zbog činjenice da je događaj posjećen više od onoga kako se očekivalo.

Na početku Okruglog stola zvanicama se obratio i ministar zdravstva Hasanović koji je tom prilikom posebno pozdravio predstavnike Udruženja pacijenata.

Drago mi je da ste prisutni danas s nama, jer ovo je važan datum. Svjetski dan zdravlja službeno se obilježava od 1950. godine. Mi u Ministarstvu zdravstva KS smo krenuli ka realizaciji strateških ciljeva. Revidiramo osnovna prava pacijenata, rješavamo i ampularnu listu lijekova. Priorotet nam je i put za onkološke pacijente. Moramo ga olakšati na sve načine. Jedna uputnica je dovoljna za ovakve pacijente s teškim dijagnozama. Ne smijemo opterećavati niti njih, niti zdravstveni sistem”, istakao je ministar Hasanović.

U cilju rješavanja ovih i sličnih problema, kako je naveo, organizuju se stalni sastanci direktora i predstavnika menadžmenta JU Dom zdravlja KS, KCUS-a i Opće bolnice “Abdulah Nakaš”.

Ministarstvo zdravstva KS trenutačno je u fazi izrade važnih strateških dokumenta koji naglašavaju važne komponente zdravstvenog sistema, kao što su: način pružanja zdravstvenih usluga, zdravstveni kapaciteti, komunikacione mreže, zdravstvene tehnologije, informacioni sistem, osiguranje kvalitete zdravstvenih usluga, unapređenje upravljanja sistemom, kao i obim prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Kontinuiranu pažnju posvećujemo popunjavanju nedostajućeg kadra za sve nivoe zdravstvene zaštite“, naglasio je ministar.

Dr. Mioković je kazao kako je moto “Moje zdravlje, moje pravo” itekako aktuelan u odnosu na dešavanja koja imamo u svijetu. 

U fokusu našeg interesovanja mora biti borba za pravičan zdravstveni sistem koji opet mora biti do kraja izgrađen na principu jednakosti. Zdravstveni sistem je potrebno prilagođavati današnjem vremenu. Drago mi je da smo danas mogli vidjeti zanimljive prezentacije uvaženih kolega. Siguran sam da će one polučiti dobre i željene rezultate”, istakao je dr. Mioković, te u ime domaćina pozdravio brojne goste.

Vršilac dužnosti direktora JU Zavoda za javno zdravstvo KS Hamza je rekao kako je adekvatna koordinacija vladinog i nevladinog sektora od izuzetnog značaja za pitanja zdravlja i sve ono što se odnosi na rješavanje tekućih problema u zdravstvu.

Obzirom na prirodu posla našeg zavoda zaključak je da svaki pojedinac treba da brine o svom zdravlju. To je preduslov dobre zdravstvene situacije. Ulaganje u prevenciju je najbolji put očuvanja zdravlja“, zaključio je dr. Hamza.

Nakon ovih obraćanja najavljen je radni dio Okruglog stola. Svoje prezentacije predstavili su Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Udruženje “Think pink”, te Udruženje oboljelih od dijabetesa tip 1.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima