back to top

Otkrivena biljka sposobna preživjeti na Marsu

Kineski znanstvenici identificirali superotpornu vrstu pustinjske mahovine koja bi mogla preživjeti na Marsu, pomažući tako u podršci mogućih kolonija na Crvenom planetu, prema istraživanju Kineske akademije znanosti.

Ova “novootkrivena” pustinjska mahovina “Syntrichia caninervis” je pronađena u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang, ali se također nalazi i u Tibetu, kalifornijskoj pustinji, Bliskom istoku i polarnim regijama.

Istraživanje objavljeno u časopisu The Innovation prošle sedmice otkriva da kada se mahovina “Sintrichia Caninervis” izloži uslovima koji simuliraju marsovsko okruženje, može izdržati ekstremnu suhoću, ultra-niske temperature i zračenje.

Mahovina bi mogla poslužiti kao temelj za uspostavljanje i održavanje ekosistema, proizvodnju kisika, vezivanje ugljika i povećanje plodnosti tla, što je navedeno u studiji objavljenoj 1. jula.

“Može pomoći u pokretanju atmosferskih, geoloških i ekoloških procesa koji su neophodni za druge biljke i životinje, istovremeno stvorivši nova okruženja pogodna za dugoročno ljudsko naseljavanje”, dodaje se u istraživanju.

U istraživanju je otkriveno da čak i nakon gubitka više od 98% sadržaja vode u ćeliji, mahovina “Sintrichia Caninervis” može ponovno uspostaviti fotosintetske i fiziološke funkcije u roku od nekoliko sekundi nakon hidratacije.

Kada je netaknuta, biljka također može podnijeti ultra-niske temperature, regenerirajući se nakon pet godina čuvanja u zamrzivaču na -80 stupnjeva Celzijusa ili mjesec dana u tečnom dušiku, prenosi Reuters.

“Jedinstvene morfološke karakteristike S. caninervisa, poput uvijenih listova, čuvaju vodu smanjenjem površine i transpiracije, dok čekinje pružaju učinkovitu zaštitu od intenzivnog UV zračenja, ekstremnih temperatura i gubitka vode”, navodi tim.

“U međuvremenu, stanična stijenka, stanična membrana, kloroplast i struktura membrane ostaju netaknuti čak i u potpuno dehidriranom stanju.”

Pod stresom, S. caninervis ulazi u “selektivno metaboličko mirovanje”, strategijski skladišteći ključne metabolite potrebne za brzo oporavljanje.

“Na primjer, biljke Syntrichia caninervis zadržavaju visoke nivoe saharoze i maltoze nakon stresa; ovi šećeri služe kao osmotski agensi i zaštitnici koji pomažu u očuvanju i stabilizaciji stanične strukture”, napisali su naučnici. “S obzirom na to, šećeri osiguravaju energiju potrebnu za brzi oporavak kada se stresni uslovi ublaže.” izjavio tim piše site prostor

Trka za veći uticaj u svemiru je potaknula Kinu i SAD da pokrenu istraživačke planove u posljednjim godinama.

Kineske misije uključuju lansiranje sonde koja će istraživati asteroide oko Zemlje Tianwen-2 iduće godine i Tianwen-3 oko 2030. kako bi se sakupili uzorci s Marsa. Kina je prošlog mjeseca uspješno vratila uzorke sa daleke strane Mjeseca.

Izvor: Zanimobostidana.com

Molimo, online portale (stranice), ako kopirate originalni članak sa naše stranice zanimljivosti dana, CITIRAJTE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV za objavljivanje originalnih članaka sa stranice na Facebooku (Meta), Instagramu , YouTube, obratite nam se za odobrenje. Hvala vam!

Otkrivena biljka sposobna preživjeti na Marsu Otkrivena biljka sposobna preživjeti na Marsu

TAKOĐER VAM NUDIMO:


Izvor: ( zanimljivostidana.com / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima