Planet Zemlju pogodila je misteriozna zraka koja se pojavila niotkuda!

Astronome zbunjuje činjenica da je naš planet Zemlju pogodila misteriozna zraka koja je očito došla iz praktički potpune praznine u svemiru, odnosno niotkuda! …

Astronomi su otkrili rijetku česticu ekstremno visoke energije koja pada na Zemlju. Nazvali su je po japanskoj božici sunca Amaterasu, a znanstvenici tvrde da je riječ o jednoj od najenergičnijih kozmičkih zraka ikada otkrivenih.

Kada je “Amaterasu” otkriven, znanstvenici su ostali bez riječi: “Nemamo pojma odakle je došao.” Što se dovraga događa?! To bi mogli biti nedostaci u strukturi prostor-vremena”

Čestica “Amaterasu” ima energiju veću od 240 eka-elektronvolti (EeV) i tek je druga u povijesti nakon čestice “Oh My God”, još jedne kozmičke zrake ultravisoke energije otkrivene 1991. godine, s energijom od 320 EeV

Podrijetlo čestica je nepoznato, ali stručnjaci vjeruju da ih mogu stvoriti samo najjači nebeski događaji, veći od eksplozije zvijezde. Toshiro Fuji, izvanredni profesor na Sveučilištu Osaka Metropolitan u Japanu, rekao je da je isprva mislio da je došlo do “neke pogreške”.

Pred znanstvenicima je neviđena misterija jer je čestica naizgled nastala ni iz čega.

John Matthews, profesor istraživanja na Odsjeku za fiziku i astronomiju na Sveučilištu Utah, objašnjava da energija u regiji nije bila dovoljno visoka da proizvede česticu. Činilo se da izlazi iz svemirske praznine, praznog područja svemira koje graniči s galaksijom Mliječni put.t javlja sky news

“Trebali biste moći pokazati odakle na nebu dolaze! “U slučaju čestice ‘O moj Bože’ i ove nove čestice, kada pratite njen put do izvora i ne nađete nikakve visokoenergetske događaje koji bi je mogli proizvesti”, rekao je. “To je najveća misterija – što se dovraga događa?”, rekao je profesor Matthews.

Uobičajeno, kada kozmičke zrake ultravisoke energije udare u Zemljinu atmosferu, uzrokuju kaskadu sekundarnih čestica i elektromagnetskog zračenja koja se naziva Veliki zračni pljusak.

Neke nabijene čestice u zračnom oblaku putuju brže od brzine svjetlosti, proizvodeći vrstu elektromagnetskog zračenja koje se može detektirati posebnim instrumentima. Jedan od tih instrumenata je i opservatorij Telescope Array u Utahu, koji je pronašao česticu Amaterasu.

Sada se nadamo da će čestica utrti put daljnjim istraživanjima koja bi mogla pomoći u rasvjetljavanju kozmičkih zraka ultravisoke energije i otkrivanju odakle dolaze.

Stručnjaci sugeriraju da bi to moglo ukazivati ​​na puno veći magnetski otklon od predviđenog – neidentificirani izvor u Lokalnoj praznini ili nepotpuno razumijevanje fizike visokoenergetskih čestica.

Drugi profesor, John Beltz, rekao je da dobiva lude ideje pokušavajući objasniti tajnu.
“Čini se da ovi događaji dolaze s potpuno različitih mjesta na nebu. Nije da postoji jedan tajanstveni izvor. To bi mogli biti nedostaci u strukturi prostor-vremena, sudar kozmičkih struna. “Ne postoji konvencionalno objašnjenje”, rekao je.

“Ali u slučaju čestice O-moj-bože i ove nove čestice, slijedite njen put do njenog izvora i ne postoji ništa dovoljno visoke energije da je proizvede.

“To je tajna – što se dovraga događa?”

Uobičajeno, kada kozmičke zrake ultravisoke energije udare u Zemljinu atmosferu, uzrokuju kaskadu sekundarnih čestica i elektromagnetskog zračenja u onome što je poznato kao veliki zračni pljusak.

Neke nabijene čestice u zračnom pljusku putuju brže nego što svjetlost putuje kroz atmosferu, proizvodeći vrstu elektromagnetskog zračenja koje se može detektirati specijaliziranim instrumentima.

Jedan od tih instrumenata je i opservatorij Telescope Array u Utahu, koji je pronašao česticu Amaterasu.

Izvor: Zanimobostidana.com

Molimo portale, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

Planet Zemlju pogodila je misteriozna zraka koja se pojavila niotkuda! Planet Zemlju pogodila je misteriozna zraka koja se pojavila niotkuda!


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima