back to top

Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra

Tužitelj Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je i Sudu BiH proslijedio na potvrđivanje optužnicu protiv Lučić Miloša (1986.), rođenog godine u Sarajevu, državljanin BiH; Papaz Siniše zv. “Pape” (1988.), rođenog u Sarajevu, državljanina BiH i Srbije; Šehovac Dalibora (1986.), rođenog Sarajevu, državljanin BiH, te Ristović Mirka (1993.), rođenog u Palama, državljanin BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi Miloš Lučić, bivši ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, postupao protivno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava ministarstva na način da je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva te je od optuženog Siniše Papaza nabavljao veće količine različitih fiskalnih računa, koje su već platili gostiju ugostiteljskim objektima, da ih je preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva, ili je račune za konzumaciju hrane i pića u različitim ugostiteljskim objektima lažno prikazivao kao troškove nastale za potrebe Ministarstva kojim je rukovodio.

Lučića se tereti da je i na druge načine zlorabio resurse i službenu platnu bankovnu karticu Ministarstva za točenje goriva u različita vozila koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva.

Kako se navodi, on je, koristeći službeno vozilo Ministarstva Audi A6, navodno održavao vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali optuženi Šehovac i Ristović, a koji su prezentirali troškove koji nisu stvarni, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

U okviru istrage je evidentirano više od 100 slučajeva pojedinačnih zlouporaba i nezakonitih korištenja sredstava Ministarstva u različitim iznosima. Optuženog Lučića tereti se i da je prisvojio sredstva Ministarstva u vidu elektronske opreme, koje je prilikom razduženja s funkcije lažno prijavio da su ukradeni, da bi isti bili pronađeni prilikom pretresa njegove obiteljske kuće.

Lučić je optužen za zlouporabu sredstava u iznosu od 69.269,46 KM, od čega mu je optuženi Papaz pomogao pribaviti nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 15.900,00 KM a optuženi Šehovac u iznosu od 12.195 KM. Lučić je, pak, pribavio optuženom Ristoviću imovinsku korist u iznosu od 2080,00 KM, pri čemu je Lučić zlouporabom službenih ovlasti pričinio štetu po Proračun BiH u visini od 69.777,42 KM.

The post Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima