Povećanje cijene struje uništava zadnju komparativnu prednost bh. privrede

Elektroprivreda BiH najavila je poskupljenje električne energije za privredne subjekte u Federaciji BiH od 1. januara, a nekim kompanijama su već ponuđeni ugovori kojim se predviđa poskupljenje i od 70 posto.

Jasno je da bi ovakav potez ugrozio radnike i radna mjesta, a poslodavci se i dalje nadaju da do takvog poskupljenja ipak neće doći. Neki, kako kažu, imaju čak i garanciju vlasti da poskupljenja neće biti, odnosno da neće biti drastična.

“Mi smo prije dva mjeseca upozorili vlasti da to nije mudar potez. Privredni subjekti u Federaciji su prije dva mjeseca dobili nove ponude cijene struje i odmah smo reagovali. Smatramo da bi poskupljenje struje, da ne govorimo i plina, dovelo do lančanog pokretanja vala poskupljenja koji bi se odrazio i na cijene roba i usluga, posebno u situaciji kada smo očekivali smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja na cijenu rada. Smatramo da cijena struje ne treba da bude povećana”, poručio je direktor Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, Mario Nenadić, koji je potom nastavio:

“Razumijemo poziciju Elektroprivrede, ali nije to problem poslodavaca i predstavnika kompanija iz javnog sektora u Federaciji. Obavili smo više razgovora sa predstavnicima vlade, resornim ministrima i rukovodstvom Elektroprivrede i mislim da su naši zahtjevi i vapaji urodili plodom. Na posljednjoj sjednici Vlade Federacije prošle sedmice donesena je odluka u smislu novog zakona o električnoj energiji, član 137, koji govori o tome da je Vlada, kao preduslov za uređenje ovih pitanja, dužna proglasiti stanje poremećaja u snabdijevanju električnom energijom, što je urađeno na toj sjednici. Sljedeći korak je da se propišu uvjeti za utvrđivanje cijene i da se utvrdi cijena. Očekujemo da poskupljenja neće biti, ili da će ono biti minimalno, onoliko koliko poslodavci mogu podnijeti”.

“Alternativa tome da struja poskupi je da se ne smanje fiskalna i parafiskalna opterećenja. Mi znamo koliko su povećana očekivanja u socijalnoj zaštiti. Samo jedan zakon koji je donesen prije par mjeseci traži novih 120 miliona KM. Pored toga, imamo i druge obaveze, najave povećanja plata u realnom sektoru. Ako krenu sva ta lančana poskupljenja, to će sve padati na leđa poslodavaca i pitanje je koliko će to moći pratiti”, zaključuje Nenadić.

“Mi smo svjesni da će doći do povećanja struje privredi, a ne građanima. To je neminovnost koju moramo da podnesemo. Zemlje okruženja su u sličnoj poziciji kao i mi. Međutim, postavlja se pitanje koja je to naša komparativna prednost da bi mi bili konkurentni ino tržištu? Cijena će sigurno ići do maksimalnih 20%, a vidjet ćemo kako će se to odraziti na poslovanje naših pravnih subjekata. Najvećim dijelom to će značiti smanjenje dobiti, a smanjenje dobiti znači smanjivanje investicija. To dalje dovodi do gubljenja potrebe za radnom snagom… Manje radne snaga – manja proizvodnja. Sve je to lančano, ali imali smo sličnih problema i ranije. Mi smo mala, ali fleksibilna priveda i nadam se da ćemo prevazići i ovaj problem”, kaže privrednik Mujo Hasić iz Gračanicr.

Član Upravnog odbora UPFBiH, Suad Ećo, izjavio je kako bi povećanje cijene električne energije za privrednike bilo vrlo problematično i da bi se odrazilo na brojne faktore.

“Svi smo bili u šoku kada smo dobili prijedloge od Elektroprivrede vezano za ugovore. Ako je neko malo ili srednje preduzeće plaćalo 10.000 KM za struju, a sada 20.000 KM a to je velika razlika. To je deset radnih mjesta. Nismo potpisali te ponude, čekali smo stav ministarstva i Vlade i imamo obećanje da to ipak neće biti u mjeri koliko je Elektroprivreda slala. Dvije godine zaredom imamo poskupljenja po 20%, to je već 40%, a mi ćemo pokušati da sve to optimiziramo i da nemamo nikakvih posljedica”, istakao je Ećo.

 

(033.ba)

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima