back to top

Raj za odmor: Plaže nedaleko od Sarajeva o kojima pišu i svjetski mediji

U sredini Bosne i Hercegovine, na samo sat vožnje od glavnog grada, nalazi se jezero koje se proteže otprilike 30 kilometara, u okruženju koje privlači pažnju regionalnih i svjetskih medija.

“Susjedna zemlja je nedovoljno cijenjena turistička destinacija”, istakao je prošle godine hrvatski portal Index kada je opisivao ljepote Jablaničkog jezera. “Predivno jezero u susjednoj Bosni i Hercegovini idealno je mjesto za odmor,” naslov je teksta koji je posvećen Jablanici i okolnim područjima.

Stvarno, nedovoljno cijenjena ljepota je savršena za odmor. Posebno zbog činjenice da se ne morate unaprijed odlučiti kako biste željeli provesti vrijeme – u raznim aktivnostima ili odmarajući na jednoj od mnogobrojnih plaža koje okružuju ovo veštačko jezero na rijeci Neretvi. Ako ste tip osobe koji preferira opuštanje na plaži, sigurno će vas motivisati činjenica da su plaže Jablaničkog jezera uvrštene na ovogodišnju listu stotinu najljepših plaža svijeta koju je sastavio britanski portal Beachatlas.

“Ovo je rijeka Neretva zaustavljena u trenutku,” ponosno govore lokalci, naglašavajući da je voda potpuno čista i topla, posebno u sredini jezera.

Nisu sigurni koja od nekoliko privatnih ili jedna gradska plaža se našla na spisku najljepših plaža u Evropi, ali i na Havajima i Tajlandu. U razgovoru za  N1, veselo su se šalili oko toga, ali je sigurno da će svaka od njih pružiti poseban doživljaj.

Do gradske plaže možete doći automobilom i parkirati se u blizini ili se prošetati kroz uske ulice koje vas osvajaju bosanskohercegovačkim šarmom. Na plaži prekrivenoj šljunkom s hladom možete uživati u miru tijekom radnih dana. Vikendom je gužva veća, a živahnost se povećava uz ponudu kafića s restoranom i iznajmljivanjem različitih plovila.

Ponuda je bogata i na brojnim privatnim plažama koje okružuju ovaj zeleni dragulj.

Jedna od njih je proglašena 57. najljepšom plažom na svijetu – gdje je ljepota krajolika bitna, ali nisu presudna. U obzir su uzeti i kulturni i društveni značaj kupališta za lokalnu zajednicu. Značaj ovih plaža za zajednicu najbolje pokazuju činjenice da se sve gradi rukama. Napredak koji se vidi iz godine u godinu posljedica je truda domaćina, što je prepoznato od strane putnika iz cijele Evrope i svijeta.

Objava “Raj za odmor: Ovo su plaže nedaleko od Sarajeva o kojima pišu i svjetski mediji” pojavila se prvi puta na PressMedia.

Izvor: ( pressmediabih.com / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima