back to top

Simptomi i mogući uzroci bola u koljenu

Članak preuzet sa Ljepota.Ba orginal možete pronaći na linku: Bol u koljenu – Simptomi i mogući uzroci

Vaše koljeno je složeno, a kao rezultat toga, mnoga uobičajena stanja i povrede mogu uzrokovati bol u koljenu. “Postoji niz različitih ligamenata oko i unutar koljena, kao i tetive i burze – male vrećice ispunjene tekućinom koje se mogu upaliti”. Općenito, ako imate temperaturu, toplinu koljena, nedostatak punog opsega pokreta u koljenu ili akutni bol u koljenu pri nošenja težine, trebali biste posjetiti liječnika, “Važno je posjetiti liječnika kako bi se dobila precizna dijagnoza, spriječila daljnja oštećenja koljena, riješio osnovni uzrok bola i intervenirao odgovarajućim lijekom,”

Bol u koljenu

Uobičajeni uzroci bola u koljenu

Evo nekih od najčešćih uzroka bolova u koljenu i njihovih tipičnih simptoma:

Burzitis

Ako primijetite da je bol u koljenu praćen iznenadnim otokom, crvenilom ili osjećajem topline na zahvaćenom području, trebate potražiti pomoć ljekara. Bursa – vrećica ispunjena tečnošću u koljenu koja pomaže u podmazivanju zgloba – može biti inficirana. Određeni faktori, poput prethodnih ozljeda zgloba ili rane na koljenu, mogu povećati rizik od ove vrste infekcije. Infekcije također mogu uzrokovati groznicu, zimicu i mučninu, stoga pripazite i na te simptome. Ako mislite da imate burzitis, najbolje je ograničiti svoju aktivnost dok koljeno ne procijeni ljekar. Većina burzitisa u koljenu ne zahtijeva operaciju i može se liječiti lijekovima kao što su led i protuupalni lijekovi (poput ibuprofena).

Išijas

Ovo stanje, koje se općenito odnosi na bol koji se širi iz donjeg dijela leđa u potkoljenicu ili noge, može biti uzrokovano pritiskom diska na živac u donjem dijelu leđa. “Ako bol nije lokaliziran samo na koljenu, već zahvaća potkoljenicu općenito, ova vrsta bola u koljenu može biti povezana s išijasom , a ne sa samim koljenom,”. Međutim, išijas se obično ne odnosi samo na koljeno. “Ako patite od bolova u nogama koji počinju u donjem dijelu leđa i odnose se na koljeno, razumno bi bilo gledati na donji dio leđa kao uzrok bola u koljenu”, dodaje Gotlin.

Uganuća i pokidana hrskavica

Uganuće ligamenata koljena obično su uzrokovane udarcem u koljeno ili iznenadnim uvrtanjem koljena, prema Johns Hopkins Medicine . Uobičajeni simptomi uključuju osjećaj pucanja, bol, otok, nestabilnost (koljena pri hodu) ili otežano hodanje.

Pokidana hrskavica, koja se može pojaviti kod ozljeda koljena ili artritisa, još je jedan čest uzrok bolova u koljenu, dodaje Gotlin. Trauma (ili generalno trošenje) koljena može pokidati meniskuse, koji su jastučići od vezivnog tkiva koji također apsorbiraju udar koji se nalazi unutar zgloba koljena. Izvijanje koljena, otok i bol tokom specifičnih pokreta mogu ukazivati ​​na pokidanu hrskavicu.

Artritis

Sljedeće vrste artritisa najvjerovatnije uzrokuju bol u koljenu:

  • Osteoartritis nastaje kada se hrskavica u koljenu pogoršava s upotrebom i godinama. Bol prilikom nošenja težine, oteklina vezana za aktivnost i smanjen opseg pokreta mogu ukazivati ​​na osteoartritis.
  • Reumatoidni artritis (RA) je autoimuno stanje koje može utjecati na zglob koljena. Bol, deformiteti zgloba koljena i otok mogu ukazivati ​​na RA.
  • Giht, koji se javlja kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobu, ima specifične simptome, uključujući vrlo bolan, crven, topao zglob koljena.
  • Pseudogiht, koji je uzrokovan kristalima koji sadrže kalcijum u zglobnoj tečnosti, sličan je gihtu, ali ima tendenciju da bude manje simptomatičan.
  • Septički artritis, koji se javlja kada se vaš zglob koljena inficira, može dovesti do otoka, bola i crvenila, zajedno s temperaturom i općim osjećajem slabosti. Obično nije uzrokovana traumom koljena. Odmah pozovite svog liječnika ako imate simptome septičkog artritisa, jer može brzo uzrokovati značajno oštećenje hrskavice koljena.

Tendonitis

Tendonitis, ili upala tetiva, je još jedan čest uzrok bolova u koljenu. Tendonitis patelarne (koljenske) tetive, poznat kao skakačko koljeno, često se javlja u sportovima kao što je košarka, gde sila udara o tlo nakon skoka može da napne tetivu. Simptomi tendonitisa obično uključuju bol pri kretanju, lokalnu osjetljivost i slabost koljena povezana s bolom.

Ostali uzroci i simptomi bola u koljenu

Druge ozljede, sindromi i mehanički problemi također mogu uzrokovati bol u koljenu. To uključuje:

Povreda ACL-a

Povreda ACL-a nastaje kada pokidate svoj prednji ukršteni ligament (ACL), koji je jedan od četiri ligamenta koji povezuju vašu potkoljenicu sa bedrenom kosti. To je česta povreda među ljudima koji se bave sportovima poput košarke i fudbala, koje zahtijevaju nagle promjene smjera. Odmah pozovite svog doktora ako osjetite simptome ozljede prednjeg križa, kao što je glasno pucanje ili osjećaj “pucanja” u koljenu.

Prelomi

Do frakture koljena može doći ako se kosti koljena, uključujući čašicu koljena (patela), slome tokom incidenata kao što su padovi ili automobilske nesreće. To također može biti uzrokovano nečim tako malim kao što je krivo koračanje ako su vam kosti slabije zbog osteoporoze. Odmah pozovite svog liječnika ako osjetite simptome prijeloma koljena, koji uključuju iznenadni bol oko čašice koljena ili u samom koljenu, moguće s otokom; nemogućnost savijanja ili ispravljanja koljena ili držanja ispružene noge; deformisan izgled koljena; ili kost koja viri iz kože koljena.

Bol u koljenu - Tretman

Bol u koljenu – Tretman

Sindrom patelofemoralnog bola

Sindrom patelofemoralne boli, koji se ponekad naziva i trkačevo koljeno, odnosi se na bol između čašice koljena i butne kosti, prema Mayo klinici. Ovo stanje je uobičajeno kod sportista i mladih odraslih osoba, a može se razviti i kod starijih zbog artritisa.

Mehanički problemi

Nekoliko mehaničkih problema s koljenom također može uzrokovati bol, uključujući:

  • Sindrom iliotibijalne trake (ITBS) ITBS se javlja kada iliotibijalna traka – čvrsta traka tkiva koja se proteže od vanjske strane kuka do vanjske strane koljena – postane toliko zategnuta da počinje da se trlja o vanjski dio butne kosti. Stanje obično pogađa trkače i bicikliste. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate simptome ITBS-a, koji uključuju bol u kuku, osjećaj škljocanja na vanjskoj strani koljena, bol u koljenu, toplinu ili crvenilo.
  • Iščašenje koljena Dislokacija koljena, koja se naziva i patelarna dislokacija, dešava se kada trouglasta kost koja pokriva prednji dio koljena isklizne iz mjesta, objašnjava klinika Mayo. Pozovite svog doktora ako osjetite simptome iščašene čašice koljena, kao što su čujni pucketanje, klecanje koljena, intenzivan bol, iznenadno oticanje, modrice ili začepljenost koljena, nemogućnost hodanja ili vaša koljena vizualno nije na svom mjestu..
  • Opušteno tijelo “Olabavljeno tijelo” može nastati kada ozljeda ili degeneracija kosti ili hrskavice uzrokuje da se komad kosti ili hrskavice odlomi i lebdi u zglobnom prostoru, što može utjecati na kretanje zgloba koljena. Ovo stanje može uzrokovati osjećaj zaključavanja u zglobu, ili otežati kretanje ili potpuno ispružiti zglob. Pozovite svog ljekara ako imate simptome labavog tijela.
  • Bol u kuku ili stopalu može promijeniti način na koji hodate, što može uzrokovati stres u zglobu koljena i dovesti do bolova u koljenu.

Upamtite, ako je bol u koljenu jak ili ne nestaje nakon nekoliko dana ili sedmica, važno je posjetiti liječnika koji će obaviti pregled zajedno s laboratorijskim testovima ili snimanjem kako bi identificirao uzrok boli i preporučio odgovarajući tretman, terapija ili intervencija.

„Ljekar mora da dobije dobru anamnezu da vidi kako je do toga došlo, da uradi fizički pregled kako bi pokušao da odredi ove strukture, i pokuša da to poveže sa bilo kojom vrstom slikovnih studija koje se rade“,

Objava Bol u koljenu – Simptomi i mogući uzroci pojavila se prvi puta na Ljepota.Ba.

Izvor: ( ljepota.ba / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima