back to top

SIMPTOMI KOJI OTKRIVAJU DA VAM FALI VITAMINA B

Nedostatak vitamina B može rezultirati pelagrom, anemijom i beriberijem. Mnoštvo simptoma može nastati zbog nedostatka bilo kojeg od osam vitamina B skupine. Ovo su znakovi i simptomi, kao i uzroci i preventivni koraci za nedostatak vitamina B, piše Times of India.

B vitamini neophodni su za očuvanje dobrog zdravlja. Ovi vitamini, koji uključuju tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, piridoksin, biotin, folat i cijanokobalamin, neophodni su za sintezu DNK, stvaranje crvenih krvnih stanica i energiju. Budući da su topljivi u vodi, važno je održavati redoviti unos kroz uravnoteženu prehranu. Ključno je identificirati znakove nedostatka vitamina B kako bi se poduzele brze mjere.

Umor, slabost i anemija

Vitamin B igra vitalnu ulogu u proizvodnji energije, a njegov se nedostatak često manifestira kao uporan umor i slabost. Osim toga, neadekvatne razine vitamina B mogu dovesti do anemije, koju karakterizira nizak broj crvenih krvnih stanica. To može rezultirati smanjenim transportom kisika do stanica, pridonoseći općem umoru i slabosti.

Problemi s kožom

Problemi s kožom uobičajeni su pokazatelji nedostatka vitamina B. Mogu se pojaviti osipi, pukotine i upale, što odražava ulogu vitamina u zdravlju kože. Vitamini skupine B ključni su za poticanje stanične izmjene i održavanje integriteta kožne barijere. Svaki poremećaj u tim procesima može dovesti do raznih problema s kožom.

Oštećenje živčanog sustava

Jedna od kritičnih funkcija vitamina B uključuje podršku živčanom sistemu. Nedostatak može rezultirati oštećenjem živaca, što dovodi do simptoma kao što su utrnulost, trnci ili bol u rukama, nogama ili drugim dijelovima tijela. Pravilna funkcija živaca ovisi o odgovarajućim razinama vitamina B, a svaka neravnoteža može utjecati na periferne živce.

Promjene u raspoloženju

Utjecaj vitamina B na neurotransmitere i funkciju mozga čini ga sastavnim za emocionalno blagostanje. Nedostatak može pridonijeti promjenama raspoloženja, uključujući simptome kao što su depresija, razdražljivost ili zbunjenost. Održavanje optimalne razine vitamina B ključno je za mentalno zdravlje i emocionalnu stabilnost.

Problemi s pamćenjem

Kognitivna funkcija i pamćenje ovise o odgovarajućim razinama vitamina B, posebice B6, B9 i B12. Manjak ovih vitamina može pridonijeti gubitku pamćenja, demenciji ili drugim kognitivnim oštećenjima. Osiguravanje odgovarajućeg unosa vitamina B od vitalnog je značaja za održavanje kognitivnih funkcija i sprječavanje njegovog opadanja uzrokovanog starenjem.

Čirevi u ustima

Oralno zdravlje može biti pokazatelj statusa vitamina B. Nedostatak se može manifestirati kao čirevi u ustima, bolni jezik ili glositis (upaljeni jezik). Vitamini B pridonose zdravlju oralne sluznice i normalnom funkcioniranju okusnih pupoljaka. Prepoznavanje ovih simptoma može potaknuti pojedince da riješe potencijalne nedostatke u prehrani.

Stoga je bitno napraviti prilagodbe u prehrani, kao što je dodavanje namirnica s visokim udjelom B, poput mesa, peradi, ribe, jaja i obogaćenih žitarica.

SIMPTOMI KOJI OTKRIVAJU DA VAM FALI VITAMINA B first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima