back to top

Sjajan kancelarijski laptop sa brzim SSD-om i veoma dobrim ekranom po povoljnoj ceni

Zahvaljujući ekranu od 17 inča i Intelovom Core i5 procesoru, Lenovo V17 G4 IRU Pogodan je za kancelarijske i multimedijalne zadatke i igranje manje zahtjevnih igara. U nastavku recenzije pročitajte šta ovaj pristupačni laptop nudi.

Lenovo V17 G4 je 17-inčni uredski laptop srednjeg ranga koji je idealan za sve one s ograničenim budžetom. Na testiranje smo dobili model srednje klase, koji u hrvatskim trgovinama košta razumnih 829 eura. Predstavljen sredinom prošle godine, laptop dolazi sa veoma dobrim Intel Core i5-1335U procesorom, 16 GB RAM-a i 512 GB SSD memorije. Paket upotpunjuje veoma dobar FHD IPS ekran sa osvetljenošću od 300 nita, što nije uobičajeno u ovom cenovnom rangu laptopa, ali o tome ćemo kasnije. Računar takođe ima prethodno instaliranu verziju Windows 11 Home. Opcija sa AMD procesorom nije dostupna. S obzirom na cijenu od 829 eura, ova konfiguracija je pogodnija za one koji žele kvalitetan laptop srednjeg ranga.

lenovo v17 g4 iru

Lenovo V17 G4 IRU: Dizajn

Lenovo V17 G4 IRU 83A2002FSC napravljen je od plastike, dok su površine uređaja izuzetno glatke, zbog čega su otisci prstiju prilično vidljivi. Boja “Iron Grey” jedina je u ponudi i lepo se uklapa u jednostavan dizajn laptopa. Zbog formata 16:9, okvir ekrana je širi pri dnu. Tastatura je lagana na dodir, ali ne smeta prilikom kucanja. Flex tastatura je zapravo prilično dobra i lako se naviknuti na duže kucanje. Jedino što nemaju rasvjetu, što je i očekivano za ovu cjenovnu klasu. Laptop takođe ima integrisani senzor otiska prsta integrisan u dugme za napajanje što je veoma korisno.

lenovo v17 g4 iru pregled

S druge strane, poklopac ekrana se lako otvara i zatvara. Šarke su kvalitetne i dobro drže ekran u uspravnom položaju, ali to takođe znači da laptop ne možete otvoriti jednom rukom.

Unutar kućišta nalazimo radni memorijski modul koji se nalazi ispod zamjenjivog limenog poklopca. Intelov AX201 (WiFi 6 + Bluetooth 5.2) je takođe zamenljiv, baš kao i PCIe 3.0 SSD. Osim toga, korisnik ima mogućnost zamjene osnovnih komponenti kao što su baterija uređaja, sistem hlađenja ili BIOS baterija.

lenovo v17 g4 iru portovi

Kada su u pitanju opcije povezivanja, uređaj dolazi sa jednim USB 2.0, jednim USB 3.2 Gen 1 i jednim USB-C 3.2 Gen 1 (koji podržava prijenos podataka, “Power Delivery 3.0” punjenje i “DisplayPort 1.2”).

lenovo v17 g4 iru slotovi

Uz to, tu je i čitač SD kartica, HDMI 1.4bi 3.5 mm audio priključak i priključak za punjenje baterije. Lenovo V17 G4 teži samo 2,02 kg što je prilično lagano za laptop od 17 inča. Na vrhu monitora je solidna web kamera od 720p sa mehaničkim zatvaračem za privatnost.

 

lenovo v17 g4 iru tastatura

Tastatura i touchpad: Jednostavan za korištenje, idealno za one koji vole puno kucati

Lenovo je u svoj V17 stavio prilično dobru tastaturu, koja je otporna na prskanje vode. Tasteri nude kratak hod, jasnu tačku pritiska i srednji otpor. Iako možete koristiti tastaturu za brzo kucanje teksta, ne može se reći da je najtiša na tržištu. Većina tipki je pune veličine, iako ima nekoliko tipki koje su malo smanjene. Osim toga, neke su dostupne samo kao sekundarne funkcije na zajedničkim tipkama. Tastatura nema nikakvo osvjetljenje.

Iako bi moglo biti mjesta za veći touch pad, on i dalje pruža dobar i precizan odgovor. Klizanje po njemu je u redu, nije pretjerano, ali upravo onako kako bi trebalo biti za adekvatne brzine korištenja. Integrirani gumbi za klik nude snažnu povratnu informaciju i srednju putanju klika.

 

lenovo v17 g4 iru ekran

Lenovo V17 G4 IRU: Full HD IPS ekran je veoma brz sa odličnim ekranom u boji

Lenovo V17 dolazi sa veoma dobrim i veoma svetlim ekranom. Maksimalna svjetlina koju smo izmjerili je 352 nita. Osvetljenost blago opada kako se krećete prema stranama ekrana, što je i očekivano. Sa 315 nita svjetline na “najmračnijoj” tački, sve je i dalje u granicama. To znači da će vam ovaj laptop omogućiti da radite bez brige čak i u uslovima jakog osvetljenja. Ipak, preporučljivo je izbjegavati rad na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Takođe treba imati na umu da svetlina veća od 300 nita nije uobičajena za notebook računare koji su prvenstveno namenjeni za rad u kancelariji, a posebno iz ovog cenovnog ranga.

lenovo v17 g4 iru recenzija: sjajan kancelarijski laptop sa brzim ssd-om i veoma dobrim ekranom po povoljnoj ceni

Mat IPS ekran nudi rezoluciju od 1920 x 1080 piksela (16:9), što je dovoljno za veličinu od 17,3 inča, jer se razdaljina između ekrana i korisnika generalno pokazuje većom u odnosu na manje ekrane. Windows skaliranje je postavljeno na 100%, što nudi najoštriji prikaz. Kontrast od 849:1 i crna vrednost od 0.39 nita su prosečni, što se i očekuje u ovom cenovnom rangu.

Takođe treba naglasiti da sa svojom QHD rezolucijom u formatu 16:10, frekvencijom osvježavanja od 120 Hz, Lenovo IdeaPad Pro 5 nudi najbolji panel u nešto višem cjenovnom segmentu. SRGB prostor boja je pokriven do 87%, ali to još uvijek nije dovoljno za zahtjevnu obradu slike. Vrijeme odgovora je iznenađujuće dobro; 14 ms crno-bijelo i svakako je dobro da nema PWM treperenja.

lenovo v17 g4 iru ekran

Ekran dolazi sa velikom pokrivenošću boja od 95 SRGB raspona boja 71 NTSC i 74 za Adobe RGB, ako ste upoznati sa ovim vrijednostima znate da su ovo prilično dobri rezultati posebno za ovu cjenovnu kategoriju i još profesionalniji kreativni korisnici će nemam previše zamjerki na ove rezultate, također moram naglasiti da u suštini nije bilo nikakvog curenja pozadinskog osvjetljenja, tako da je sveukupno ekran zaista lijepo iznenađenje.

 

Softverske mogućnosti

Pre nego što pređemo na performanse, treba reći nekoliko reči o unapred instaliranom softveru. Dobra stvar je što Lenovo ne instalira unapred mnogo programa, što znači da laptop neće biti pretrpan bloatware-om. Najistaknutiji predstavnik je probna verzija kompanije McAfee, koja velikim i zastrašujućim reklamama nagovara korisnika da kupi punu verziju, naravno uz naknadu. Ako želite, možete ga deinstalirati i umjesto toga koristiti Windows Defender. Vrlo je dobar i besplatan za korištenje. Tu je i Lenovo Vantage alat, uz pomoć kojeg možete lako da održavate svoj sistem ažurnim i ako se desi ono najgore, lako se možete obratiti Lenovo podršci.

 

lenovo v17 g4 iru performanse

Lenovo V17 G4 IRU: Više performansi nego što smo očekivali

Često je početna misao smanjenje performansi kako bi laptop bio hladan. Ali to nije slučaj sa ovim modelom. Tokom testiranja nije bilo kašnjenja ili degradacije performansi. Core i5-1235U vam takođe nudi dovoljno performansi za svakodnevnu upotrebu i zadatke kao što je strimovanje multimedijalnog sadržaja. Sa njim je moguće čak i jednostavno uređivanje slika bez ikakvih problema. Međutim, kod zahtjevnijih zadataka, osjeća se da kompjuterske komponente dostižu svoje granice. Stoga se ovaj model laptopa ne može preporučiti za profesionalnu upotrebu.

Intel Core i5-1335U procesor je prvenstveno namenjen laptopovima srednjeg ranga, što znači da je idealan za tanke i lagane laptopove. Procesor je dizajniran na arhitekturi Alder Lake (Raptor Lake-U / RPL-U serija). Najavljen je početkom 2023. i nudi 2 jezgra za visoke performanse (P-jezgra, Golden Cove arhitektura) i 8 jezgara za manje zahtjevne performanse (E-jezgra, Gracemont arhitektura).

P-jezgra podržavaju “Hyper-Threading”, što dovodi do 12 podržanih niti ili “Threads”, u kombinaciji sa E-jezgrama. Brzina takta se kreće od 1,3 do 4,6 GHz na klasteru performansi i 0,9 do 3,4 GHz na grupi efikasnijih jezgara. Performanse E-jezgri bi trebale biti slične starim Skylake jezgrama, što znači da se ovaj procesor može porediti sa Core i7-6700HQ. Sve jezgre mogu koristiti do 12 MB L3 keš memorije. Procesor podržava samo “Essentials” mogućnosti upravljanja vPro.

Zahvaljujući sličnoj brzini takta, Core i5-1335U je vrlo sličan starijem Core i7-1250U, sa manjim razlikama. Brži i7 kao što je i7-1365U nude samo veće brzine takta i brži iGPU. Naš Core i5 procesor mjeri potrošnju energije od 15W, za osnovnu snagu, PL1 i maksimalnu turbo snagu od 55W (PL2). RPL-U procesori su ugrađeni u dodatno poboljšani Intel 7 proces od 10nm, SuperFin, koji omogućava veće taktove.

Integrisana grafička kartica je bazirana na Xe-arhitekturi i nudi 80 od 96 EU (izvršnih jedinica) koje rade na maksimalno 1,25 GHz.

lenovo v17 g4 iru cijena

Kvalitet baterije i zvučnika

Trajanje baterije je dobro za laptop ove veličine. Međutim, ne bi bilo na odmet imati sa sobom kompaktno napajanje, jer baterija neće izdržati cijeli radni dan bez dopunjavanja. Pri 80% svjetline, V17 je koristio oko 18% kapaciteta baterije po satu tokom standardnih uredskih zadataka, kao što je pretraživanje interneta, korištenje MS Worda, Excela i e-pošte.

Za 30 minuta punjenja dobio sam napunjenost baterije od 20 do 63 posto, Lenovo Vantage firmver nudi opciju brzog punjenja koja se aktivira preko njega, također nudi režim uštede baterije za zaustavljanje punjenja na oko 75 do 80 posto. Pokretanje laptopa kada je potpuno isključen traje samo oko 16 sekundi, što mislim da je izuzetno dobro za ovu hardversku konfiguraciju.

Dva Dolby Audio zvučnika od 1,5 W usmjerena su prema bazi i postižu prosječnu jačinu zvuka od 70,5 dB(A). Iako im nedostaje bas, srednji i visoki tonovi su vrlo izbalansirani i pogodni za jasnu reprodukciju glasa. Čak ni igre koje odlučite igrati neće zvučati loše.

lenovo v17 g4 iru test

Zaključak

Da li vam se sviđa ovaj laptop ili ne zavisi prvenstveno od toga kako se osjećate o modelima laptopa od 17 inča. Ako smatrate da su preveliki i nezgrapni, ovo vjerovatno neće biti vaš prvi izbor. Ali ako ostavimo po strani činjenicu da se radi o velikom laptopu, može se zaključiti da se radi o veoma kvalitetnom laptopu. Radi se o modelu sa dobrom tastaturom, kvalitetnim ekranom i veoma dobrim unutrašnjim komponentama.

SSD je toliko brz da nikada neće pokazati probleme tokom upotrebe. Podaci i sve što radite će se učitati adekvatno brzo. Tu je i solidan izbor slotova za manje-više sve namjene. Da ne spominjemo dobre opcije nadogradnje.

Lenovo V17 G4 može ispuniti gotovo sve zahtjeve koji se očekuju od kancelarijskog laptopa: FHD IPS ekran sa 300 nita, dobre opcije slotova, dobre performanse, dobra stabilnost i dobre opcije nadogradnje, kao što je mogućnost nadogradnje RAM-a, samo su neki od njih. od pluseva.

Ono čega biste također trebali biti svjesni je da nećete pronaći nijednu od fensi karakteristika ili neobičnih karakteristika koje su obično standardne na višim laptopima sa ovim modelom. Ovo je veliki laptop dizajniran da bude izdržljiv i da traje što je duže moguće. A tu je i cena uređaja od 829 evra, što je veoma pristupačno, što je takođe segment koji ne treba zanemariti.

lenovo v17 g4 iru specifikacije

Lenovo V17 G4 IRU 83A2002FSC specifikacija:

• Procesor: Intel® Core™ i5-1335U, 10C (2P + 8E) / 12T, P-core 1,3 / 4,6GHz, E-core 0,9 / 3,4GHz, 12MB
• Ekran: 17,3″ FHD (1920×1080) IPS 300 nits protiv odsjaja, 72% NTSC
• Grafički sistem: Integrisana Intel® Iris® Xe grafika
• Radna memorija: 8GB zalemljena DDR4-3200 + 8GB SO-DIMM DDR4-3200
• Skladištenje: 512 GB SSD M.2 2242 PCIe® 4.0×4 NVMe®
• Dimenzije: 399 x 274 x 19,9 mm
• Težina uređaja: od 2,02 kg
• Garancija: 36 mjeseci
• Baterija: Integrisana 45Wh
• Operativni sistem: Windows® 11 Home
• Mreža: Nema ugrađenog Etherneta
• Bežična mreža: Wi-Fi® 6, 11ax 2×2 + BT5.1
• Audio ulaz/izlaz: da
• Portovi: 1x čitač kartica, 1x HDMI® 1.4b, 1x kombinovani priključak za slušalice/mikrofon (3,5 mm), 1x konektor za napajanje, 1x USB 2.0, 1x USB 3.2 Gen 1, 1x USB-C® 3.2 Gen 1 (podržava prijenos podataka , Power Delivery 3.0 i DisplayPort™ 1.2)
• Web kamera: HD 720p sa okidačem za privatnost
• Boja: željezno siva
• Pozadinsko osvetljenje tastature: ne
• Zvučnici: Stereo zvučnici, 1,5 W x2, Dolby® Audio™

Cijena u hrvatskim trgovinama: 829 eura

Lenovo V17 G4 IRU model 83A2002FSC ustupljeno u svrhu testiranja Micronis.

 

Napisao: Ivan Hečimović

Post Recenzija Lenovo V17 G4 IRU: Veliki kancelarijski laptop sa brzim SSD-om i veoma dobrim ekranom po dobroj ceni prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

www.itrevolucija.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima