back to top

Šta je Microsoft Copilot i kako ga koristiti u Windows-u

Microsoftov chatbot baziran na umjetnoj inteligenciji može promijeniti način na koji pretražujete web, koristite svoje Office aplikacije ili istražujete na mreži.

Mnoge velike tehnološke kompanije imaju svoj AI model, a Microsoft nije izuzetak. Njegov AI model se zove “Copilot” i možda ste ga već vidjeli na Windows 11 ili u Microsoft Officeu. Ali pitanje je – šta je Copilot i šta možete da uradite sa njim? To ćemo otkriti u nastavku teksta.

Šta je Microsoft Copilot?

Microsoft Copilot je asistent zasnovan na umjetna inteligencija koji Microsoft implementira u svoje operativne sisteme i aplikacije. Copilot će se ponašati različito i obavljati različite zadatke u zavisnosti od aplikacije u kojoj ga pozovete.

Ako usput popričaš s njim web preglednika, radit će slično kao ChatGPT. Koristi ga na Windows 11, i možete ga koristiti, na primjer, da uključite ‘tamni način’. Ako otvorite Copilot preko Microsoft Edge, možete ga zamoliti da sumira web stranicu na kojoj se trenutno nalazite.

Copilot ćete također pronaći u Microsoft-u Kancelarijske aplikacije. Copilot u Wordu omogućava generiranje AI nacrta; u PowerPointu možete napraviti, na primjer, sažetak svoje prezentacije.

Kako pristupiti Microsoft Copilot-u

Pristup Microsoft Copilot-u zavisi od aplikacije. Pokazaćemo vam kako da pristupite Microsoft Copilot-u u svim njegovim oblicima.

Kako otvoriti Microsoft Copilot u Windows 11

Ako koristite Windows 11, Copilot možete pristupiti pomoću prečica na tastaturi. Međutim, prije toga provjerite je li vaš operativni sistem ažuriran na Windows 11 23H2 ili novije.

Kada je instaliran Windows 11 23H2, Copilot možete otvoriti pritiskom na Win + C ili klikom na ikonu Copilot na traci zadataka.

šta je microsoft copilot i kako ga koristiti u windows-u

Ako ga ne vidite, desnom tipkom miša kliknite traku zadataka, odaberite Postavke, a zatim omogući Copilot.

Kako otvoriti Microsoft Copilot u Edgeu

Ako ne koristite Windows 11, još uvijek možete koristiti Copilot putem Microsoft Edge. Otvorite Edge, a zatim potražite bočnu traku s desne strane. Kliknite na ikonu Copilot; to je onaj na vrhu. Ako ga ne možete pronaći, možete koristiti i njegovu prečicu na tastaturi Ctrl + Shift + (tačka).

šta je microsoft copilot i kako ga koristiti u windows-u

Kako otvoriti Microsoft Copilot na webu

Ako nemate pristup Windows 11 ili do Edgea, još uvijek možete koristiti Copilot na webu. Posjetite web stranicu copilot.microsoft.com i to je to.

To ćete primijetiti ako odete u Bing i pokušaš da ga otvoriš Bing Chat, Umjesto toga će se otvoriti Copilot jer je Microsoft preimenovan u Bing Chat Copilot. Trebao bi raditi na isti način kao i prethodni servis.

Kako otvoriti Microsoft Copilot u Microsoft 365 (Office)

Otvaranje Copilot u Microsoft 365 ovisi o tome koju aplikaciju otvorite. Međutim, treba vam aktivna pretplata on Microsoft 365 da kopilot radi.

Ponekad hoćeš Copilot automatski se otvara čim ga pokrenete. Na primjer, ako otvorite novi dokument u Wordu, Copilot će se pojaviti i pitati vas želite li generirati nacrt. U drugim aplikacijama, morate ga pokrenuti iz skrivenih opcija.

Koji su stilovi razgovora sa Copilotom?

Kada otvorite Copilot u aplikaciji koja nije Office, bit ćete upitani u kom stilu razgovora želite da Copilot govori. Odabir ispravne opcije ovisi o vrsti odgovora koji želite od Copilot-a:

  • “Preciznije”: Ova postavka čini Copilot veoma “tvrdim” tonom. Govoriće vrlo profesionalno i jasno, bez suvišnih informacija. Pokušajte ga pitati nešto o temi koja vas zanima i dobićete jasne informacije koje ste tražili i to je to. Nema nepotrebnih ili suvišnih informacija.
  • “Uravnoteženiji”: Ova postavka čini Copilot malo „pristupačnijim“, ali će i dalje pružiti jasne i koncizne činjenice. Ali on će ubaciti neke “dodatne” informacije za koje misli da bi vam mogle biti korisne.
  • “Kreativnije”: Ova postavka čini Copilota maštovitijim i omogućava mu da govori slobodnije od drugih načina.

Stil razgovora ne utiče na kvalitet informacija koje Copilot pruža, pa slobodno odaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Kako koristiti Microsoft Copilot

Sada kada ste otvorili Copilot, vrijeme je da vidite šta možete učiniti s njim.

Istražite s Copilotom

šta je microsoft copilot i kako ga koristiti u windows-u

Ono što volimo kod Copilota u poređenju sa drugim AI modelima je način na koji je on citira svoje izvore. Uvijek je dobro vidjeti AI chatbot koji pokazuje odakle dobija svoje znanje, ali vam također omogućava da pratite te citate dok istražujete.

Ako želite čitati o određenoj temi, pitajte Copilot o tome. Dok raspravlja o pomenutoj temi, on će početi podvuci neke od svojih izjava i dodajte izvor tih informacija na dnu. Zatim možete otvoriti te veze i koristiti iste izvore u vlastitom istraživanju.

Generisanje slika pomoću DALL-E 3

šta je microsoft copilot i kako ga koristiti u windows-u

Ako želite besplatno generirati slike, Copilot je odličan izbor. Copilot podržava moćan generator slike DALL-E 3; jednostavno ga zamolite da nacrta nešto za vas. Ako niste zadovoljni rezultatom, možete voditi Copilot kroz daljnje upute kako biste dobili najbolju moguću sliku.

Zamolite Copilot da napiše kod umjesto vas

Ako ste zapeli na svom sljedećem projektu kodiranja, zašto ne biste pokušali Copilot? Možete ga pitati kako programirano nešto, ili mu možete dati dio svog koda i pitati ga zašto ne radi. Podržava sve “glavni” programski jezici, pa probajte Copilot ako imate problema s kodiranjem nečega.

šta je microsoft copilot i kako ga koristiti u windows-u

Iskoristite Copilot-ovu integraciju sa Microsoft Office-om

Ako koristite Copilot u Microsoft Officeu, postoji mnogo radnji koje možete isprobati, ovisno o tome koju aplikaciju imate otvorenu:

  • Microsoft Word: Copilot može kreirati prvi nacrt na osnovu upita. Zahvaljujući Microsoft Graphu u pozadini, Copilot može uključiti sadržaj iz zajedničkih dokumenata u cijeloj organizaciji. Može čak i prilagoditi dokument da zvuči profesionalno ili opušteno.
  • Microsoft Excel: Copilot može raditi s upitima prirodnog jezika kako bi pružio odgovore za koje su prethodno bile potrebne složene formule. Možete tražiti da vam pokaže različite vizualizacije, projekcije i preporuke bez promjene tabele.
  • Microsoft PowerPoint: Copilot može koristiti vašu strukturu ili Word dokument i automatski generirati prezentaciju. Možete pojednostaviti duže prezentacije koristeći osnovne komande.
  • Microsoft Outlook: Osim što brzo odgovara na rutinske e-poruke, Copilot može izdvojiti diskusije iz prethodnih razgovora. Copilot vam također omogućava da prilagodite ton i dužinu vaših odgovora.
  • Microsoft Teams: Copilot može odrediti dnevni red i raspored sastanaka. Takođe je efikasan u donošenju odluka jer chatbot može navesti prednosti i nedostatke svake rasprave i predložiti sljedeće korake.
  • Business Chat: Ova nova usluga koristi vaš kalendar, e-poštu, razgovore, dokumente, sastanke i kontakte. Možete poboljšati suradnju tako što ćete ga koristiti kao rješenje na jednom mjestu za svoje upite o projektu i planu.

šta je microsoft copilot i kako ga koristiti u windows-u

Ako koristite neku od ovih aplikacija u svom radu, probaj Copilot i vidite šta može učiniti za vas.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post Šta je Microsoft Copilot i kako ga koristiti u Windows-u prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

sit.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima