back to top

ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU KADA POJEDEMO BIJELI LUK?

Bijeli luk je mnogima prvi štit odbrane od virusa. A kakav uticaj ima na organizam?

Preporučljivo je jesti najmanje šest čena bijelog luka sedmično, jer dobro djeluje na srce, a evo šta se dešava u tijelu nakon jedenja bijelog luka.

Tokom prvog sata: Luk se vari u želucu i postaje idealna hrana za organizam.

Četiri sata nakon jela: Pomaže u borbi protiv postojećih bakterija i virusa.

Šest sati nakon jela: Aktivira se proces sagorijevanja uskladištenih masti u tijelu.

Poslije sedam sati: Luk ima antibakterijski efekat na krvotok.

Bijeli luk je jedna od najstarijih gajenih biljaka na svijetu i može se naći u skoro svakoj kuhinji. On, međutim, nije samo sjajan dodatak vašim obrocima, već je i veoma zdrava namirnica.

ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU KADA POJEDEMO BIJELI LUK?

Volimo da koristimo bijeli luk kada smo prehlađeni, jer pomaže u borbi protiv kašlja i jača imuni sistem. On sadrži mnoga aktivna hemijska jedinjenja i antioksidanse koji obezbjeđuju zdravlje cijelog organizma, zbog čega se često naziva prirodnim „antibiotikom“.

Bijeli luk je izuzetno hranljiv, pozitivno utiče na nivo šećera u krvi, smanjuje sintezu holesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti, djeluje antiinflamatorno i brine o zdravlju gastrointestinalnog trakta.

Posebno veliki broj ljekovitih svojstava krije se u bijelom luku zbog moćnog jedinjenja alicina, koje inače štiti biljku od bakterija i gljivica.

Da biste maksimalno iskoristili blagotvorno dejstvo bijelog luka, redovno ga konzumirajte i pripremajte na sljedeći način:

Bijeli luk je najbolje jesti sirov i najmanje tri čena dnevno, ako ste prehlađeni;

Prije jela, zgnječite ga da biste stimulisali enzimsku reakciju koja proizvodi alicin, sastojak koji čini bijeli luk tako zdravim;

Ako termički obrađujete bijeli luk, to treba učiniti vrlo brzo.

Mnogi ljudi izbjegavaju bijeli luk zbog njegovog mirisa. Ali upravo ovaj ‘mirisni’ sastojak daje bijelom luku njegova ljekovita svojstva. Ako ste zabrinuti zbog lošeg zadaha, možete ga riješiti žvakanjem peršunovog lišća ili zrna kafe, piše Aktivni.si.

ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU KADA POJEDEMO BIJELI LUK? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima