back to top

SVAKI DAN ZA DORUČAK JELA JAJA: BILA JE ZAPANJENA ONIM ŠTA SE DESILO SA NJENIM ZDRAVLJEM

Ispostavilo se da je ova percepcija zastarjela i da su istraživanja pokazala da jaja nisu toliko štetna kako se mislilo. Nutricionista Joana Burdeos mi je objasnila da su jaja bogata proteinima i esencijalnim hranjivim materijama kao što su vitamini rastvorljivi u mastima, B vitamini, folna kiselina i holin. Osim toga, jaja su nazvana “savšenim proteinom” zbog svih devet esencijalnih aminokiselina koje sadrže – priča Jamie Statis, novinarka magazina “Healthy”.

  • Prvi korak u mom eksperimentu bio je suočavanje sa dugo prisutnim mitom da jaja negativno utiču na srce. Ispostavilo se da je ova percepcija zastarjela i da su istraživanja pokazala da jaja nisu toliko štetna kako se mislilo. Nutricionista Joana Burdeos mi je objasnila da su jaja bogata proteinima i esencijalnim hranjivim materijama kao što su vitamini rastvorljivi u mastima, B vitamini, folna kiselina i holin. Osim toga, jaja su nazvana “savšenim proteinom” zbog svih devet esencijalnih aminokiselina koje sadrže – kazala je.

Uzbuđeno je sam započela svoju sedmicu doručkujući tri jaja svakog dana. 

  • Prvi dan sam napravila fritatu sa preostalim lososom, serviranu preko osvježavajuće rukole sa fetom. Sljedećeg dana, u žurbi da spakujem stvari za putovanje, uzela sam tri kuhana jaja sa salatom. Onda sam jela jaja na oko, pa omlet, pa poširana jaja, pa opet kuhana i pečena. I tako sam izgurala sedam dana. Ovaj eksperiment je pokrenuo nešto više od promjene u ishrani – uticao je i na moje svakodnevne odluke.

Tokom sedmice, kaže, primijetila je da je postala pažljivija u izboru ostale hrane koju jede tokom dana.

  • Umjesto da smažem kolač, odlučila sam se za dvije jabuke. Ova promjena me je zadržala sitiijom duže vrijeme, što se pokazalo korisnim tokom dugih letova i zaposlenih dana.

Iako se vodi polemika oko toga koliko je sigurno jesti jaja svakodnevno, istraživanja su se promijenila tokom godina. Harvard Health sada sugeriše da prosječna zdrava osoba može konzumirati i do sedam jaja sedmično bez značajnih posljedica.

  • Dijetetičar nutricionista Blanka Garcija me je podsjetila da je važno održavati raznovrsnost u ishrani i da se jaja ne bi trebala konzumirati u prevelikim količinama svakog dana. Nakon sedmice eksperimenta, shvatila sam da su jaja veoma vrijedan izvor proteina i hranljivih materija. Namjeravam da zadržim neke navike, kao što su konzumacija tvrdo kuhanih jaja kao užine ili priprema različitih jela kao što su omlet i fritate. Ovaj eksperiment me je podsjetio da hrana nije samo gorivo za tijelo, već i alat za donošenje boljih svakodnevnih odluka u vezi sa zdravljem.

Ako tražite način da unaprijedite svoju ishranu, razmislite o uključivanju jaja u svoj doručak. Moje iskustvo pokazuje da mala promjena u ishrani može imati značajan uticaj na vaše zdravlje i svakodnevni život.

SVAKI DAN ZA DORUČAK JELA JAJA: BILA JE ZAPANJENA ONIM ŠTA SE DESILO SA NJENIM ZDRAVLJEM first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima