ZAŠTO se “lijek” naziva PLACEBO EFEKT?

Što je placebo? Zašto se jedan “lijek” koji se daje pacijentima u medicini naziva placebo efekt? Saznat ćete iz sljedećih redaka teksta.. Placebo efekt je poznat po svojoj sposobnosti da utječe na ljudsko tijelo i um na način koji često zbunjuje znanstvenike…

i medicinski stručnjaci. Ovaj fenomen je toliko moćan da se često koristi u kliničkim ispitivanjima lijekova, ali se o samom nazivu “placebo učinak” rijetko govori.
Zašto se placebo efekt ili ovaj fenomen baš tako naziva…?

Da bismo razumjeli zašto je odabran naziv “placebo efekt”, moramo se vratiti u povijest medicine i znanstvenih istraživanja. Naziv “placebo” dolazi od latinske riječi koja znači “ja ću ugoditi” ili “ja ću zadovoljiti”.

Ova riječ je prvi put upotrijebljena u religijskom kontekstu, kao dio fraze “placebo Domino” što znači “ugodit ću Gospodinu”“. Ovaj je izraz bio dio psalma koji se pjevao na sahranama u srednjem vijeku. Postojalo je vjerovanje da će ovaj psalam pomoći duši pokojnika da se riješi grijeha i bude prihvaćena od Boga.

Placebo efekt je termin koji je skovao Henry Beecher, američki liječnik i profesor socijalne medicine na Harvardu, koji je tijekom Drugog svjetskog rata primijetio da se bol ranjenih vojnika može ublažiti davanjem injekcija slane otopine umjesto morfija, ako vjeruju da to je bila prava droga.

U kontekstu medicine, pojam “placebo” prvi put je korišten u 18. stoljeću. Kada su liječnici počeli propisivati ​​neučinkovite lijekove ili tretmane za pacijente koji su bili hipohondri ili koji su imali nerješive zdravstvene probleme. Cilj je bio zadovoljiti pacijente i ublažiti im patnju, a ne izliječiti njihovu bolest. Ti lijekovi ili tretmani nazivaju se placebo, što je množina od placebo.

Ovaj lažni tretman bio je oblik prijevare kako bi se pacijentima dao osjećaj da im se pomaže, čak i ako sam tretman nije imao stvarnog učinka na njihovo zdravlje.

Razmatrajući povijest ovog izraza, dolazimo do razloga zašto se naziva “placebo učinak”. Ime je sačuvano iz povijesti jer (placebo efekt) ilustrira bit ovog fenomena – pacijent osjeća poboljšanje, iako tretman zapravo nije farmakološki učinkovit. Ime također podsjeća na važan koncept u medicini – pacijentovo uvjerenje i njihova percepcija igraju ključnu ulogu u procesu ozdravljenja.

Placebo efekt složen je fenomen koji uključuje psihološke i neurobiološke mehanizme. Kada pacijent vjeruje da dobiva tretman koji će mu pomoći.

Naime, dokazano je da placebo efekt može utjecati na proizvodnju raznih hormona i kemikalija u tijelu, poput endorfina, dopamina, serotonina i kortizola. Te tvari mogu utjecati na raspoloženje, bol, upalu, imunitet i druge tjelesne funkcije.Ova interakcija između duha i tijela je fascinantna i otvara vrata dubljem razumijevanju ljudske psihofiziologije.

Unatoč svojoj složenosti i često zbunjujućoj prirodi, placebo učinak ostaje važan fenomen u medicini i istraživanju ljudske percepcije i psihofiziologije.

Taj nas pojam podsjeća na snagu vjerovanja i snagu uma u procesu ozdravljenja te ukazuje koliko je komunikacija između pacijenata i zdravstvenih djelatnika važna u postizanju pozitivnih ishoda liječenja.

izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

ZAŠTO se "lijek" naziva PLACEBO EFEKT?ZAŠTO se "lijek" naziva PLACEBO EFEKT?


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima