back to top

Zataškali nesreću pijanog gradonačelnika

Pročelnica puhala alkotest umjesto pijanog gradonačelnika koji je skrivio nesreću

Uz troje policajaca, jučer je, u antikorupcijskoj akciji na području Primorsko-goranske i Karlovačke županije, uhićena i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog.

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić izjavio je Hini da je, prema informacijama kojima raspolaže, policija na ispitivanje odvela pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog Marinu Tonković te da je obavljen i pretres njene kuće. Mufić ističe kako pretpostavlja da je riječ o slučaju jednog prometnog prekršaja s vozilom Grada Vrbovskog otprije nekoliko godina u kojemu, kaže, nije bilo štete, a u kojemu se sumnjiči i njega osobno.

Četvero uhićenih osumnjičeno je za kaznena djela protiv službene dužnosti, a kriminalističko istraživanje provodi Služba gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske u koordinaciji s Uskokom. Po završetku kriminalističkog istraživanja uhićene osobe bit će predane pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava bit će podnesena Uskoku, objavila je policija.

Zataškali nesreću pijanog gradonačelnika

Tužiteljstvo je, ne navodeći imena, izvijestilo da se sporna nesreća dogodila 19. rujna 2019. u Vrbovskom kada je gradonačelnik Dražen Mufić uslijed vožnje pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio izvan kolnika i otišao s mjesta nesreće. Za nesreću su u konačnici izricanjem upozorenja kaznili pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog Marinu Tonković koja je na mjesto nesreće tek naknadno došla donijeti rezervni ključ službenog gradonačelnikova automobila.

Policija je priopćila da su trojica njihovih službenika – zamjenik načelnika Policijske postaje Vrbovsko i dvojica iz autoophodnje, namjerno prikrili podatak da je gradonačelnik skrivio prometnu nesreću upravljajući službenim vozilom pod utjecajem alkohola. Policajci iz autoophodnje nisu obavili očevid i osigurali mjesto nesreće te su dozvolili da radni stroj komunalne tvrtke izvuče gradonačelnikov automobil na cestu, čime su omogućili promjenu zatečenog stanja.

Naknadno su u nazočnosti zamjenika načelnika proveli alkotestiranje pročelnice te sastavili i potpisali neistinit zapisnik i izvješće u kojem je navedeno da je u vrijeme nesreće službeni automobil vozila pročelnica. Time su omogućili gradonačelniku izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju, izvijestio je Uskok koji za sve osumnjičene od suca istrage traži određivanje istražnog zatvora.

Cijelo priopćenje Uskoka

Uskok je objavio detalje. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU primorsko-goranske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1970., 1968., 1988., 1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Osnovano se sumnja da su 19. rujna 2019. u Vrbovskom, nakon što je gradonačelnik Grada Vrbovsko uslijed vožnje pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio izvan kolnika, I. okr. u svojstvu zamjenika načelnika Policijske postaje Vrbovsko, a II. i III. okr. u svojstvu policijskih službenika autoophodnje, prilikom policijskog postupanja na koje su upućeni na temelju dojave građanina, postupali s ciljem sprječavanja točnog utvrđivanja svih okolnosti nastanka prometne nesreće, a kako bi osigurali da gradonačelnik izbjegne prekršajnu odgovornost.

Naime, nakon što su II. i III. okr. na mjestu događaja utvrdili da je gradonačelnik u alkoholiziranom stanju upravljao službenim vozilom grada i sletio izvan kolnika te napustio mjesto događaja, isto nisu osigurali već su dozvolili da radni stroj komunalnog trgovačkog društva koji su na mjesto događaja pozvali građani, izvuče službeno vozilo na cestu, čime su omogućili promjenu zatečenog stanja.

Nadalje, nisu pribavili podatke o osobama koje imaju saznanja o događaju, niti su obavili očevid prometne nesreće, iako su znali da je u njoj sudjelovalo vozilo u vlasništvu jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave kao i da se za počinjeni prekršaj mogu izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi.

Pročelnica mu donijela rezervni ključ, puhala alkotest

Osim toga su II. i III. okr. u dogovoru s IV. okr. pročelnicom Grada Vrbovsko, koja je na mjesto događaja došla po pozivu građana kako bi donijela rezervni ključ službenog vozila, za prometnu nesreću prekršajno kaznili nju i to upozorenjem, iako su svi bili svjesni da ona nije skrivila prometnu nesreću. Kako bi stvorili privid da je upravo IV. okr. upravljala vozilom, I. okr. je od šefa smjene Policijske postaje Vrbovsko zatražio da za IV. okr. u Informacijskom sustavu MUP-a izvrši provjere. Potom su II. i III. okr., uz prisustvovanje I. okr. kao svjedoka, naknadno u prostorijama policijske postaje proveli alkotestiranje IV. okr., o čemu je II. okr. sačinio zapisnik koji su I., II. i IV. okr. potpisali. U zapisniku je II. okr. neistinito naveo da je postupanje prema IV. okr. započelo u 21.15 sati, iako je znao da se ona tada nije nalazila na mjestu događaja.

Zatim su II. i III. okr. sačinili Izvješće ophodnje za navedeni dan u kojem su neistinito naveli da je službenim vozilom upravljala IV. okr., iako su znali da je vozilom u stvarnosti upravljao gradonačelnik, a potom je I. okr. o događaju neistinito izvijestio neposredno nadređenog načelnika Policijske postaje Vrbovsko, na koji način su I., II., III. i IV. okr. omogućili gradonačelniku izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Izvor: Index.hr

The post Zataškali nesreću pijanog gradonačelnika appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima