back to top

Žena HDZ-ovca privedenog zbog obiteljskog nasilja: Sav novac trošio je na kocku

Vjekoslav

Potočanac, bivši šef Zavoda za socijalni rad u Požegi, koji je nedavno bio u istražnom zatvoru zbog prijave za nasilje u obitelji i povrede djetetovih prava, sada ne dopušta vlastitoj ženi da vidi njihovo četvero malodobne djece.

Telegram je razgovarao sa suprugom Potočanca, koja ga je i prijavila za obiteljsko nasilje. Rekla im je da joj nije htio dati da vidi djecu, već joj je 24. siječnja pustio da preuzme najmlađe dijete koje je tek navršilo godinu dana.

“Policija mi je rekla da oni tu ne mogu ništa, Centar za socijalnu skrb se nije javljao”

“Došla sam pred našu obiteljsku kuću, preuzeti djecu kako sam suprugu i najavila. Otvorio je vrata, u hodniku je bila i njegova odvjetnica koja mi je rekla da s djecom mogu razgovarati, ali da ih ne mogu dobiti. 

Nakon toga u dogovoru s mojom odvjetnicom Anom Čulo zvala sam policiju, no nisu htjeli doći. Bila sam uporna, na kraju su ipak došli, kasnije je stigla i krim policija u civilu. Ušli su u kuću, razgovarali s Potočancem, izašli i rekli kako ništa ne mogu učiniti jer ne postoji sudska odluka o skrbništvu nad djecom. 

Zvala sam Centar za socijalnu skrb u Virovitici, koji je nadležan za slučaj, ali nitko se nije javljao. Otišla sam kući bez djece”, rekla je za Telegram potresena Antonija Potočanac.

Optužuje ga za psihičko i ekonomsko nasilje i ponižavanje

Supruga lokalnog HDZ-ovog moćnika ne može ništa, a ne može ni policija jer nema sudskog rješenja o skrbništvu. Ne može mu zabraniti slanje SMS-ova za koje ona tvrdi da ih dnevno šalje desetak jer za kazneno djelo nametljivog ponašanja treba biti kontinuitet od 15 dana. 

Potočanecovo članstvo u HDZ-u i županijskom odboru je u mirovanju, razriješen je članstva u školskom odboru Osnovne škole u Trenkovu i članstva u Upravnom vijeću Doma umirovljenika u Požegi. 

Supruga ga optužuje za psihičko i ekonomsko nasilje i ponižavanje. Tvrdi da su dva lokalna medija, od kojih, isto ona tvrdi, za jedan piše Potočanecov prijatelj, a u drugome radi sin žene koju je Potočanac zaposlio u Centru za socijalnu skrb, pokušala relativizirati obiteljsko nasilje i otvoreno stali na njegovu stranu. Kaže da su pisali da je prestrogo kažnjen jer je pritvoren, a nije bilo fizičkog nasilja.

Jednom od ta dva lokalna portala, piše Telegram, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić poslala je 18. siječnja pisano upozorenje u kojem podsjeća kako minoriziraju rodno utemeljeno nasilje šaljući štetne poruke da “drugi oblici nasilja osim fizičkog nisu “pravo” nasilje”, te kako autor članka zastupa “zabrinjavajuću činjenicu” da “živimo u patrijarhalnom društvu koje je sklonije opravdavati počinitelja nasilja nego naći adekvatnog suosjećanja za žrtvu”.

“Sav novac je trošio na kocku, imao je moju karticu i pin”

Potočanecova supruga tvrdi da je on sav novac trošio na kocku, njoj bi davao dvjestotinjak eura mjesečno, a onda i tražio da mu dio vrati. U trgovini je, tvrdi ona, uzimala hranu na dug jer je nije imala čime platiti. Dalje tvrdi kako joj je pomagala njena rodbina, prodavala je nakit, odjeću, samo da djeci ima za hranu. Zato je, kaže, 27. prosinca prošle godine spakirala djecu i rekla da odlazi, a sutradan sve prijavila policiji.

U razgovoru za Telegram kaže kako je suprug imao njenu bankovnu karticu i pin i raspolagao novcem koji je ona zarađivala. “Kad je završio u pritvoru, dobila sam izlistanje svog računa i ostala šokirana s dvije neugodne činjenice: svako malo na moj tekući račun stizale su uplate zaposlenika Centra za socijalnu skrb, s nemalim iznosima. Taj novac podizao je moj suprug”, govori.

Saznala je, kaže za Telegram, da Potočanec ima kreditna zaduženja veća od 166.000 eura. 

Zbog štrajka sudaca ne zna kad će hitna mjera biti donesena

Odvjetnica Ana Čulo koja zastupa suprugu bivšeg predstojnika Centra za socijalnu skrb u razgovoru za Telegram upozorava na niz apsurdnih situacija koje onemogućavaju rješenje problema prije konačne sudske presude o pravu na skrbništvo.

S obzirom na to da Potočanac nema zabranu pristupa djeci ni supruzi, može, kao što je to učinio u prošli utorak, ne dopustiti supruzi pristup djeci, može slati brojne SMS-ove, manipulirati… Od Općinskog suda u Slavonskom Brodu odvjetnica Čulo zatražila je hitnu privremenu mjeru da djeca, do konačne sudske odluke, budu s majkom.

Privremena mjera moguća je samo u iznimnim situacijama, a upravo je ova u kojoj se našla supruga Potočanca takva, kaže njena odvjetnica, no upozorava da je u tijeku bijeli štrajk sudaca pa ne zna kada će mjera biti donesena, piše Telegram.

Potočanec: Bit će prilike za razgovor

Inače, zakon nalaže da se prije obraćanja sudu s tužbom za razvod braka roditelji koji imaju malodobnu djecu prvo moraju obratiti Centru za socijalnu skrb zbog obveznog savjetovanja. Centar ima 60 dana na raspolaganju da donese mišljenje. Tek tada moguć je redovni sudski postupak razvoda braka što se može razvući i na nekoliko mjeseci.

Potočanec je samo kratko odgovorio Telegramu na upit i rekao da moli da se ne piše o tome u medijima jer šteti njegovoj djeci te da će biti prilike za razgovor.

The post Žena HDZ-ovca privedenog zbog obiteljskog nasilja: Sav novac trošio je na kocku appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima