back to top

14-GODIŠNJAK JE IZNENADA GRAJU U ŠKOLI PRETVORIO U JAUK I PLAČ: NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA KOJA JE U 2023. POTRESLA REGION

14-GODIŠNJAK JE IZNENADA GRAJU U ŠKOLI PRETVORIO U JAUK I PLAČ: NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA KOJA JE U 2023. POTRESLA REGION

Naizgled, samo jedan običan radni dan sve dok se glavnim gradom Srbije nisu začule brojne sirene. Krv je, tog 3. maja tekla školom „Vladislav Ribnikad“ na Vračaru u Beogradu, a dječiji jauci su parali nebo.

14-godišnji učenik ove škole K.K. odlučio je pobiti sve one koji ga ‘nisu prihvatili’. Mjesec dana u stanu u centru Beograda pravio je detaljan plan, a policija je našla njegov rukopis na dva papira – skica i spisak.

Srijeda rano ujutru. Sa rancem ulazi u školu. Umjesto knjiga vadi pištolj CZ-99. Sa 14 metara pogađa čuvara. Kreće ka dežurnim djevojčicama u holu škole. Puca prvo u onu što sjedi za stolom, pa drugaricu pored i na kraju djevojčicu za klavirom.

Dok pucnji odjekuju školom otvara vrata. Umjesto pozdrava, puca u nastavnicu. Okreće se ka drugarima iz razreda i nastavlja da puca. Njih pet je na mjestu preminulo. Šest se nalazi u bolnici.

Dok djeca krvava dozivaju pomoć prolazi kroz školu i izlazi u školsko dvorište. Spušta pištolj i iz njega vadi municiju. Ponio je još jedan pištolj i četiri Molotovljeva koktela u rancu.

Poziva policiju. Bez trunke kajanja izgovara: “Ja sam psihopata koji treba da se smiri”.

Preciznost u pucanju imao je jer je od 12 godine “vježbao” sa ocem u streljani. Iz očevog sefa uzeo je dva pištolja iako su bili pod šifrom.

“Isplanirao” je i da ne robija. Znao je da će za mjesec da napuni 14 godina i da je danas “dijete”.

57 hitaca je ispalio u one sa kojima je dijelio školske dane. K. K. se nalazi na psihijatrijskoj klinici za djecu i omladinu u Beogradu.

Njegov otac, ugledni radiolog, je u pritvoru. On ga je sa 12 godina uveo u streljanju. On ga je učio da drži pištolj. I prije mjesec “obnovili” su gradivo.

Protiv K.K. se ne vodi krivični postupak, jer je u momentu kada je počinio masovno ubistvo imao 13 godina. Trenutno je u Psihijatrijskoj kliniku za djecu i omladinu u Beogradu.

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu podiglo je početkom oktobra optužnicu protiv V.K. i M.K, roditelja maloljetnika koji počinio masovno ubistvo. Otac je optužen za teško djelo protiv opšte sigurnosti. Sumnje se da je obučavao dijete kako da rukuje oružjem, kao i da nije obezbijedio uslove za čuvanje vatrenog oružja.

Protiv majke maloljetnog napadača optužnica je podignuta zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja.

Država je na masovnu pucnjavu u beogradskoj osnovnoj školi odgovorila nizom mjera – od razoružavanja stanovništva, do formiranja Savjeta za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Među mjerama je i veće prisustvo policajaca u školama, kao i pojačan rad psihologa i pedagoga sa djecom.

Roditelji djece ubijene u masakru 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” organizovali su prošle sedmice još jedno protestno okupljanje, sa zahtjevom da se od škole napravi memorijalni centar.

Na trećem po redu okupljanju ispred OŠ “Vladislav Ribnikar” bio je dio roditelja čija djeca su ubijena u masovnoj pucnjavi, kao i roditelji čija djeca pohađaju ili su pohađala ovu školu na beogradskoj opštini Vračar.

Žarko Cvejić, čije dijete pohađa ovu školu, rekao je novinarima da, roditelje ubijene djece čekaju teški dani i suđenje koje uskoro počinje.

  • Roditeljima je potreban mir, a bilo kakav mir može da dođe tek donošenjem zvanične odluke da ovaj dio škole više neće biti škola, nego memorijalni centar u spomen žrtvama događaja 3. maja ove godine – rekao je Cvejić.

(Telegraf/RSE/M.S.)

The post 14-GODIŠNJAK JE IZNENADA GRAJU U ŠKOLI PRETVORIO U JAUK I PLAČ: NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA KOJA JE U 2023. POTRESLA REGION first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima