back to top

Android uskoro donosi “zdravlje baterije” po uzoru na iPhone

Proizvođači Android pametnih telefona unaprijedili su svoje politike ažuriranja softvera kako bi podržavali telefone na dulje vremensko razdoblje.

Honor Haylou Watch – mnoštvo značajki po pristupačnoj cijeni

Time se omogućava korisnicima da zadrže svoje uređaje duže prije nego što se odluče nadograditi na nove modele, s obzirom na to da ažuriranja donose nove značajke.

Android uskoro donosi "zdravlje baterije" po uzoru na iPhone

Međutim, unatoč ovim poboljšanjima, jedan od ključnih hardverskih dijelova telefona koji stari jest baterija, a provjera njezinog stanja nije uvijek jednostavna, posebice na Android platformi.

Putovanje u Svemir s zelenom energijom: ESA pokreće proizvodnju goriva sa zelenim vodikom

Google je, kako bi olakšao korisnicima praćenje stanja baterije, implementirao određene promjene u Android sustav s ciljem transparentnijeg prikazivanja informacija.

4 144 14

S Androidom 14, Google je razvio okvir za dugoročno praćenje statistika baterije, uključujući cikluse punjenja i datume proizvodnje baterije. Kroz ažuriranje Pixel Feature Drop, objavljeno u prosincu 2023., dodana je nova stranica “Informacije o bateriji” dostupna na Pixel pametnim telefonima s Androidom 14.

Android 14 donosi „zdravlje baterije” na telefone i tablete

Android uskoro donosi "zdravlje baterije" po uzoru na iPhone

Pristup stranici moguć je izbornikom “Postavke” pod “O telefonu” i “Informacije o bateriji”. Kako izvještavaju Android Authority i Mishaal Rahman, stranica prikazuje datum proizvodnje i broj ciklusa punjenja baterije. Informacije su dostupne zahvaljujući API-jima uvedenim s Androidom 14.

5 115 11

Iako postotak zdravlja baterije nije prikazan na ovoj stranici, Google je predstavio tu značajku s Androidom 14 QPR2 Beta 2 ažuriranjem, dostupnim za Pixel pametne telefone i tablete.

Samsung Galaxy S24 serija – službeni renderi “slučajno” pred nama

Pod “Postavke”, zatim “Baterija” i “Stanje baterije”, korisnici mogu vidjeti procijenjeni postotak zdravlja baterije, što predstavlja trenutni kapacitet u odnosu na izvorni puni kapacitet punjenja.

Apple iOS 18 – iz temelja mijenja način korištenja iPhone telefona

Na primjer, ako je nazivni kapacitet baterije 5000 mAh, a trenutni kapacitet ocijenjen je na 90%, tada se može napuniti do 4500 mAh.

Nadogradnja za niz Garmin pametnih satova objavljena

Nova stranica trenutno ne prikazuje stvarni kapacitet punjenja, ali Google testira mogućnost uvođenja te informacije s Androidom 15 ažuriranjem.


nn

Također, Samsung bi mogao implementirati slične informacije na svoje Galaxy uređaje putem nadogradnje One UI 7.0 temeljene na Androidu 15.

Android 15 „Vanilla Ice Cream” donosi revoluciju u 2024.

Unutar relevantnog koda otkriveno je da će stranica prikazivati “procijenjeni postotak napunjenosti baterije u usporedbi s onim kad je bila nova”, a proces rekalibracije može trajati nekoliko tjedana. Postavke će korisnicima pružiti obavijesti o kalibraciji baterije ili potrebi zamjene.

Samsung Galaxy S24 Ultra: Revolucija kamere i tehnoloških inovacija / pogled na modul kamere

Google planira proširiti informacije o bateriji za Android, uključujući serijski broj i status dijela, s tri moguće vrijednosti: Original, Replaced i Unsupported.

YouTube Premium: Više nije moguće dijeliti obiteljski paket

Original označava bateriju s kojom je uređaj izvorno isporučen, Replaced ukazuje na zamjenu izvorne baterije novijom, dok Unsupported znači da telefon ne može razlikovati originalnu od zamijenjene baterije.

PlayStation 5 prodan u 50 milijuna primjeraka – time postao prodavaniji od Xbox-a

Neki od ovih novih značajki mogli bi biti integrirani u Android 15, koji će biti najavljen iduće godine.

itportal.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima