back to top

Bajden traži od Kongresa milijarde dolara za Izrael i Ukrajinu


Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) želi da Kongres brzo usvoji milijarde dolara nove pomoći i za Izrael i za Ukrajinu, ali donji dom pod kontrolom republikanaca u četvrtak treba da razmotri nacrt zakona koji zadaje glavobolju Kijevu.

Debata o zahtjevu za finansiranje počinje ozbiljno nakon višesedmičnog kašnjenja, dok republikanci u Zastupnničkom domu pokušavaju da imenuju novog predsjedavajućeg i nejasno je šta, ukoliko bilo šta, može proći kroz oba doma.

I demokrate i republikanci u Kongresu žele odmah odobriti vojnu pomoć za Izrael, dugogodišnjeg američkog saveznika u ratu s Hamasom.

Vašington pruža najveću vojnu podršku Kijevu, i uložio je desetke milijardi dolara od invazije Rusije u februaru 2022.

Ali Bajdenovo obećanje o nesmetanoj finansijskoj podršci, ponovljeno tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu u septembru, izgleda, međutim, da je ugroženo.

Zahtjev od 106 milijardi dolara u Zastupničkom domu, gdje republikanci imaju tek neznatnu većinu, osporen je kada je nekoliko tvrdolinijaških konzervativaca zatražilo hitan prekid finansiranja Ukrajine.

Dom tek izlazi iz trosedmične paralize bez presedana, nakon što je prethodni republikanski predsjednik smijenjen glasovima iste tvrdolinijaške grupe.

Situacija je drastično drugačija u Senatu koji kontrolišu demokrate, gdje je većina republikanaca izrazila podršku jačanju pomoći Ukrajini.

– Ideja da podrška borbi protiv ruske agresije umanjuje druge sigurnosne prioritete je lažna – izjavio je nedavno najviši republikanac u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell).

– Ideja da podrška borbi protiv ruske agresije umanjuje druge sigurnosne prioritete je lažna – izjavio je nedavno najviši republikanac u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell).

Svjestan da ratni zamor raste u nekim političkim krugovima SAD-a, Bajden je odlučio da svoj zahtjev za pomoć Ukrajini – više od 61 milijardu dolara – upari sa onim za Izrael, oko 14 milijardi dolara.

Osamdesetogodišnji demokrata također je zatražio oko devet milijardi dolara za odgovor na međunarodne humanitarne krize, uključujući i Pojas Gaze, dok je pokušao pridobiti konzervativce milijardama dolara zatraženim za sigurnost američkih granica i projekte usmjerene na suprotstavljanje Kini.

Ukupno, paket iznosi 106 milijardi dolara. Lideri republikanaca u Zastupničkom domu, koji zaziru od cijene predsjednikovog zahtjeva i podijeljeni su oko Ukrajine, planiraju u četvrtak popodne održati glasanje o nacrtu zakona isključivo za Izrael.

Majk Džonson (Mike Johnson) iz Luizijane, novi predsjedavajući Predstavničkog doma, predložio je da se o pomoći drugim saveznicima Sjedinjenih Država, uključujući Ukrajinu, treba razgovarati kasnije.

Ne možemo gubiti vrijeme da Izraelu dajemo pomoć koja mu je potrebna – rekao je Džonson na konferenciji za novinare u četvrtak ujutro, ne spominjući Gazu.

Čvrsti konzervativac koji se bunio protiv rastućeg američkog državnog duga, Džonson je predložio da se izraelski paket nadoknadi preusmjeravanjem sredstava za američku saveznu poreznu agenciju koja su usvojena prošle godine kao dio Bajdenovog značajnog plana za klimu i infrastrukturu.

Bijela kuća se ne iznenađuje protiv tog plana, za koji je nestranačka analiza budžeta rekla da bi zapravo povećao američki dug.

Bajdenovo osoblje je već zaprijetilo da će uložiti veto.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima