back to top

‘BH novinari’: PSBiH snosi najveću odgovornost za opstanak BHRT-a

Upravni odbor Udruženja BH novinari daje punu podršku zahtjevima Samostalnog sindikata radnika BHRTa i njihovom posljednjem apelu za rješavanje finansijskih i drugih teškoća u funkcioniranju javnog medijskog servisa na nivou države, te stvaranju uvjeta za siguran i plaćen rad za 800 novinara/ki i drugih uposlenika/ca.  

– Samostalni sindikat radnika BHRT-a je u srijedu uputio alarmantano pismo Parlmentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) kao osnivaču ovog medija, zatim Upravnom odboru i menadžmentu BHRTa, te ostalim nadležnim lokalnim i međunarodnim tijelima i organizacijama za ‘spas’ BHRT od finansijske propasti – navode BH novinari u saopćenju za javnost.

Istovremeno, podsjećaju kako u svom apelu, Samostalni sindikat radnika BHRTa traži stabilno finansiranje javnog RTV servisa i navodi kako je to jedan do 14 prioriteta na evropskom putu BiH, naglašavajući kako se radnici tog medija nalaze na rubu egzistencije. 

Ranije je saopćeno da entiteski javni servisi – RTRS i RTVFBiH duguju BHRTu 80 miliona KM od naplaćene takse, odnosno 15 miliona za pružene, a neplaćene usluge.

Upravni odbor BH novinara ističe kako nadležne institucije BiH više od decenije ne žele riješiti problem stabilnog finansiranja BHRT, dozvoljavajući čak i da jedan od servisa – RTRS, javno krši Zakon o javnom RTV sistemu više od šest godina bez ikakvih reakacija ili sankcija za takvo postupanje.

– Finansijska destabilzacija BHRTa postala je plodno tle i za političko – nacionalna uplitanja u rad ovog medija, koja nisu bila u direktnoj vezi samo sa imenovanjima članova/ca uprave, direktora/ica i urednika/ica, već su uticala i na unutarnju destabilizaciju, loše programske odluke i nacionale podjele među uposlenicima – navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara smatra da teret i odgovornost za rješavanje bezakonja u raspodjeli RTV takse među tri emitera, programskoj stabilnosti i politički nezavisnom upravljanju ovim javnim medijem moraju biti na osnivaču – PSBiH, zatim na Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), kao regulatoru profesionalnog i zakonitog rada nositelja dozvole za javno emitiranje, te na međunarodnoj zajednici BiH koja je garant poštivanja prava na slobodu informisanja i pristupa javnim i pluralnim informacijama za sve građane.

Usto napominje kako svaka od navedenih institucija/organizacija mora preuzeti dio svoje odgovornosti i početi tražiti rješenja za opstanak BHRT i dostojan, plaćen rad njegovih uposlenika.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara poziva upravu i menadžment BHRT da sa mnogo više odgovornosti i transparetnosti ponudi javnosti svoje strategije i planove za ‘spas’ BHRT-a.

Nadalje navode kako javnost, profesionala medijska zajednica i građani BiH, koji plaćaju RTV taksu, očekuju od menadžmenta i Upravnog odbora BHRTa da ponudi nove, inovativne modele upravljanja javnim medijem i javnim resursima u interesu građana, pošteniju i racionalniju raspodjelu novca za plaće i druga primanja svih uposlenih, kao i kreiranje kvalitetnih i modernih programskih sadržaja.

– Rješenje finansijskih, programskih i tehničkih teškoća u BHRT-u nije moguće (samo) intervencijom i odlukama izvan RTV doma, već traži više angažmana i odgovornosti onih koji vode ovaj medij i njime upravaljaju – navodi se u saopćenju/reakciji BH novinara.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima