Biden najavio osvetu za smrt američkih vojnika u Jordanu

Američki predsjednik Joe Biden kaže da je odlučio kako će SAD odgovoriti na napad dronom u kojem su poginula tri američka vojnika u Jordanu, javlja BBC.

Govoreći dok je napuštao Bijelu kuću radi prikupljanja donacija na Floridi, Biden je naznačio da SAD ne treba širiti rat na Bliskom istoku.

Raste pritisak na Bidena

Ubijena su tri američka vojnika, a više od 30 pripadnika vojske je ozlijeđeno u napadu dronom ovog vikenda na malu američku vojnu ispostavu u Jordanu. To je prvi put od početka rata u Gazi da su američke trupe ubijene neprijateljskom vatrom na Bliskom istoku. 

Geopolitički gledano, činjenica da se napad dogodio na teritoriju Jordana, bliskog američkog saveznika, zabrinjavajuća je za Bidena, baš kao i za jordansku vladu. Biden će vjerojatno biti prisiljen poslati još više snaga u regiju kako bi dodatno osigurao američke baze i odvratio napade. No takav potez bi ujedno nove američke snage doveo u opasnost.

Skupina koju podupire Iran preuzela je odgovornost za napad na američku vojnu bazu.

Biden je dosad mogao izbjegavati eskalaciju, ali…

Napad u Jordanu sigurno će povećati i unutarnje napetosti u toj zemlji. Kralju Abdullahu ne treba da ga percipiraju kao pristašu Amerike. Treba imati na umu da je javno mnijenje o Americi u arapskom svijetu izuzetno nisko nakon njene nedvosmislene podrške izraelskom ratu u Gazi.

Od napada Hamasa 7. listopada bilo je više od 150 napada milicija, koje podupire Iran u Siriji i Iraku, na američke snage. Nevjerojatno je da nijedan nije rezultirao smrtnim slučajevima, što je omogućilo predsjedniku Bidenu da izbjegne eskalaciju.

Prošle nedjelje potvrđeno je da su dvojica pripadnika elitne mornaričke postrojbe SEAL umrla nakon što su nestala tijekom pomorske operacije presretanja oružja iz Irana, koje je bilo upućeno islamističkim pobunjenicima Hutima u Jemenu. Tajna priroda misije specijalnih snaga omogućila je američkoj vojsci da ponudi nejasno objašnjenje tog incidenta.

No napad u Jordanu je sasvim drugačiji. Tri Amerikanca su mrtva, a više od 30 ih je ranjeno. Za predsjednika suočenog s toliko izazova, kako kod kuće tako i u svijetu, pritisak je ogroman.

Američki ministar obrane: Biden i ja nećemo tolerirati napade na američke vojnike na Bliskom istoku

Jučer je američki ministar obrane Lloyd Austin poručio da će Sjedinjene Države poduzeti sve potrebne radnje da obrane svoje trupe nakon napada proiranskih militanata u Jordanu.

“Dopustite mi da krenem sa svojim bijesom i tugom zbog smrti tri hrabra američka vojnika u Jordanu, kao i zbog drugih koji su ozlijeđeni”, rekao je Austin u Pentagonu, piše Index.hr.

The post Biden najavio osvetu za smrt američkih vojnika u Jordanu appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima