Biden s Netanyahuom i jordanskim kraljem o potrebi veće pomoći civilima u Gazi

WASHINGTON – Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je u odvojenim telefonskim razgovorima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i jordanskim kraljem Abdullahom naglasio potrebu veće pomoći civilma u Gazi, objavila je Bijela kuća, prenosi Hina.

Biden je kao ključno apostrofirao potrebu zaštite civila i odvajanja stanovništva od Hamasa, što uključuje i koridore koji bi ljudima omogućili sigurno povlačenje iz područja koja su definirana kao mjesta ratnih sukobljavanja, priopćili su iz Bijele kuće.

Biden je izraelskom čelniku poručio da je “puno veća pomoć hitno potrebna”. Položaj civila u Gazi u četvrtak je iznova problematizirao i američki državni tajnik Antony Blinken.

Poručio je da i dalje postoji jaz između namjera Izraela da zaštiti civile i stvarnih rezultata na terenu u Gazi. Washington o zaštiti civila redovito razgovara s Izraelom te ona ostaje imperativ, izjavio je Blinken na konferenciji za novinare u Washingtonu nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom. Izraelska vojska je u četvrtak u borbama protiv militanata Hamasa u najvećim gradovima Pojasa Gaze ostavila za sobom još stotine mrtvih Palestinaca, dok još gotovo dva milijuna raseljenih stanovnika Gaze traži sigurno utočište usred kritične nestašice hrane i skloništa, javlja Reuters.

Stanovnici su izvijestili o žestokim borbama koje se vode istočno od Khan Younisa, najvećeg grada na jugu Gaze, a palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su da su tri stanovnika Gaze ubijena u izraelskom zračnom napadu na kuću u Deir Al-Balahu u središnjoj Gazi.

Egipat: Palestinci moraju odrediti budućnost Gaze

Egipat želi da Gazom vlada palestinska samouprava, no prerano je za raspravu o pojedinostima o budućnosti enklave, rekao je u četvrtak egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri u Washingtonu uoči sastanka šefova diplomacija arapskih zemalja i američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u petak, izvještava Reuters.

Washington se zalaže za to da se arapski susjedi Izraela uključe u pregovore o tome kako će se upravljati Gaze ako Tel Aviv uspije uništiti palestinsku islamističku organizaciju Hamas, koja enklavom vlada od 2005. Izrael je započeo zračne i kopnene vojne operacije u Gazi 7. listopada nakon što su Hamasovi militanti upali na jug Izraela, gdje su ubili 1200 ljudi i odveli 240 talaca. Šukri je, ponavljajući pozive arapskih vođa na trenutno primirje, rekao da o upravljanju Gazom mora odlučivati palestinski narod. Palestinska samouprava i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) su legitimni predstavnici palestinskog naroda i “trebalo bi im dati mogućnost da upravljaju Zapadnom obalom i Gazom”, izjavio je Šukri tijekom događaja u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Prerano je za raspravu o pojedinostima budućeg upravljanja Gazom jer je ishod izraelske vojne kampanje neizvjestan, rekao je.

“Mislim da moramo pričekati i vidjeti što će biti posljedice ove vojne operacije i uvjete u Gazi i zatim se posvetiti političkim odnosima”, dodao je Šukri. Šukri je rekao da bi primjereni odgovor međunarodne zajednice bio najprije pozvati na prestanak borbi, a zatim tražiti političko rješenje sukoba, što predstavlja neizravnu kritiku Washingtonovog odbijanja poziva na primirje.

“Volio bih da sam vidio primirje jučer, zapravo prije 60 dana”, izjavio je Šukri.

Iranski predsjednik Raisi osudio “genocid” u Pojasu Gaze

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi optužio je u četvrtak zapad da podržava izraelski “genocid” nad Palestincima u Pojasu Gaze, na početku razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. U sklopu niza sastanaka posvećenih Bliskom istoku, Putin je ugostio Raisija u Kremlju dan nakon što je posjetio Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju gdje je razgovarao o cijenama nafte i ratovima u Pojasu Gaze i Ukrajini.

Na početku sastanka Putin je rekao da je jako važno razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, osobito na palestinskim područjima, prenijela je ruska televizija. Raisi je putem prevoditelja odgovorio: “Ovo što se događa u Palestini i Pojasu Gaze je naravno genocid i zločin protiv čovječnosti”. Iran podržava palestinsku skupinu Hamas, koja vlada Gazom, u ratu protiv Izraela. Rusija ima odnose sa svim ključnim igračima na Bliskom istoku uključujući Hamas i Izrael, koji je ljut što je izaslanstvo Hamasa posjetilo Moskvu u listopadu.

 Analitičari smatraju da je rat u Pojasu Gaze pomogao Rusiji skrenuvši pozornost svijeta s rata u Ukrajini i omogućivši Moskvi da sa zemljama u razvoju bude solidarna s Palestincima. Izrael odbacuje optužbe za genocid i tvrdi da je njegova meta Hamas, a ne civili.

The post Biden s Netanyahuom i jordanskim kraljem o potrebi veće pomoći civilima u Gazi appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima