back to top

Bol u prsima – 30 razloga za brigu i kada tražiti medicinsku pomoć

Članak preuzet sa Ljepota.Ba orginal možete pronaći na linku: Bol u prsima – 30 uzroka i kada potražiti pomoć

Bol u prsima je uvijek ozbiljno stanje, čak i ako je blaga ili ako ne sumnjate na ozbiljno stanje. Važno je prepoznati kada treba hitno potražiti medicinsku pomoć zbog bolova u prsima, kako bi se spriječile moguće komplikacije.

Bol u prsima

Bol u prsima može biti simptom srčanog udara ili drugih srčanih problema, ali također može biti povezan sa:

 • problemi sa disanjem
 • problemi sa varenjem
 • problemi sa kostima i mišićima
 • ostalim aspektima fizičkog i mentalnog zdravlja

Znakovi hitne medicinske pomoći kod boli u prsima

Srčani udar ne uvijek uzrokuje bol u prsima. Ipak, neki od simptoma koji mogu ukazivati na srčani udar uključuju:

 • otežano disanje
 • mučnina
 • vrtoglavica
 • hladan znoj

Ako imate ove simptome koji traju pet minuta ili duže, odmah pozovite hitnu pomoć. Moguće je da imate srčani udar. Srčani udar također može uzrokovati bol u vilici, vratu, leđima ili rukama.

Bol u prsima vezana za srce

Bol u prsima koja je povezana sa srcem često je praćena kratkim dahom ili drugim problemima u disanju. Također možete osjetiti lupanje srca ili ubrzanje srčanog ritma.

Bol u prsima povezana sa srcem

Bol u prsima povezana sa srcem

Angina

Angina je bol u prsima koja je opisana kao pritisak ili osjećaj stezanja u srcu. To je uobičajeno stanje i može se pomešati sa srčanim udarom. Simptomi angine mogu uključivati:

 • osjećaj pritiska u prsima ili kao da vam se srce stegnulo
 • bol na drugim dijelovima tijela u gornjem dijelu
 • vrtoglavica

Angina se može predvidjeti kao stabilna ili nestabilna. Stabilna angina se javlja prilikom fizičke aktivnosti i obično nestaje kada se odmaraš. S druge strane, nestabilna angina može se pojaviti bilo kada i ukazuje na veći rizik od srčanog udara.

Ako niste sigurni da li imate anginu ili srčani udar, posavjetujte se sa svojim ljekarom što je prije moguće.

Srčani udar

Srčani udar nastaje kada dođe do začepljenja arterija koje snabdijevaju srce krvlju, što može uzrokovati jaku bol u prsima. Osim bola, simptomi srčanog udara mogu uključivati:

 • otežano disanje
 • vrtoglavica
 • hladan znoj
 • mučninu
 • brzo ili nepravilno lupanje srca
 • osjećaj pritiska u grudima
 • znakove šoka

Srčani udar zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, te je važno odmah reagovati na simptome kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice.

Miokarditis

Miokarditis je stanje koje se karakteriše blagom boli ili nelagodom u prsima i uzrokovano je inflamacijom srčanog mišića. Ako imate simptome poput bolova u prsima, otežanog disanja ili oticanja nogu, važno je potražiti medicinsku pomoć što prije.

Perikarditis

Perikarditis je stanje koje uzrokuje upalu tankog sloja tkiva oko srca. Simptomi perikarditisa uključuju oštru ili tupu bol u prsima, drhtavicu i umor. Ukoliko primijetite ove simptome, posjetite svog ljekara kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

Izazovi sa disanjem kao uzrok bola u prsima

Većina respiratornih uzroka bolova u prsima povezanih sa srcem i plućima pogoršava vježbanjem, dok se nelagoda u prsima uzrokovana problemima sa varenjem može povući ili poboljšati kada legnete. Uzrok tih problema obično leži u povredama pluća ili problemima sa disanjem.

Plućna embolija

Plućna embolija je krvni ugrušak koji se zaglavljuje u arterijama pluća, uzrokujući poteškoće u disanju i širenje boli u prsima. Ukoliko primijetite simptome plućne embolije, poput boli u prsima, oticanja nogu ili nesanice, odmah potražite medicinsku pomoć.

Astma

Astma se karakteriše problemima sa disanjem i stezanjem u prsima. Ako primijetite simptome astme poput piskanja u grudima i otežanog disanja, važno je da posjetite svog ljekara.

Pneumonija

Pneumonija može uzrokovati oštru bol ili iritaciju u prsima, posebno prilikom dubokog disanja. Ako imate simptome poput kašlja sa sluzi, vrućice i boli u prsima, posavjetujte se sa ljekarom što prije.

Napadi anksioznosti i panike kao uzrok bola u prsima

Napadi anksioznosti i panike mogu uzrokovati probadajuću bol u prsima, otežano disanje i ubrzan rad srca. Važno je znati razlikovati ove simptome od srčanih problema, te potražiti pomoć liječnika kako bi se adekvatno dijagnosticirao uzrok.

Drugi mogući uzroci boli u prsima

Uzroci boli u prsima mogu biti raznoliki, uključujući povrede mišića prsnog koša, fibromijalgiju i problema sa probavom. Ako imate nedijagnosticirane bolove u prsima, potrebno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok i započelo odgovarajuće liječenje.

Nikada ne zanemarujte bolove u prsima, jer mogu ukazivati na ozbiljna stanja kao što su srčani udar ili plućna embolija. Pravovremena dijagnoza i liječenje mogu spriječiti ozbiljne komplikacije.

Objava Bol u prsima – 30 uzroka i kada potražiti pomoć pojavila se prvi puta na Ljepota.Ba.

Izvor: ( ljepota.ba / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima